Istoria de un veac a Palatului Arhiepiscopal: bombardat de ruși, sediu al facultății de piscicultură, muzeu și bibliotecă VIDEO

0
Publicat:

În clădirea Palatului Arhiepiscopal, a cărui mansardă a fost distrusă în incendiu, au funcționat prima instituție de învățământ din oraș, muzeul de arheologie, dar și biblioteca. În timpul războiului, edificiul a fost bombardat de ruși și aproape distrus.

Palatul Arhiepiscopal a fost bombardat în 1941. Sursa FOTO Arhivele Judeţene Constanţa
Palatul Arhiepiscopal a fost bombardat în 1941. Sursa FOTO Arhivele Judeţene Constanţa

Piatra Palatului episcopal a fost pusă în martie 1914, însă izbucnirea Primului Război Mondial a lăsat pe planul secund investițiile din oraș. Abia în anul 1925 s-a pus piatra fundamentală a Palatului episcopal, la solemnitate participând IPSS Miron Cristea, iar construcția a fost inaugurată în anul 1934, edificiul purtând semnătura arhitectului Ion D. Enescu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost bombardată de ruși, fiind distrusă aproape în totalitate. De aceeași soartă a avut parte și Catedrala.

În ziua de 3 August 1941, Duminică, după, ieșirea din Sfânta Liturghie, pe când călugării încă nu trecuseră la chilii, s-a dat alarma. Călugării au dat fuga la adăpostul ce-şi săpaseră în fundul părcuşorului. N-au apucat să se aşeze bine, şi vreo şase bombe au dărâmat şi catedrala şi palatul“, a povestit ulterior episcopul de la acea vreme Gherontie Nicolau în revista eparhială „Tomis”.

Conflict între episcopie și autoritățile locale

Istoria clădirii a fost zbuciumată și după terminarea celei de-a doua conflagrații mondiale. O filă mai puțin cunoscută din istoria ei a fost dezvăluită de scriitorul dobrogean dr. Aurelia Lăpușan.

Imediat după război, aici a funcționat Facultatea de Piscicultură, prima unitate de învățământ superior din Constanța, și prima de profil din țară, înființată în anul 1948. Căminele studenților erau în imobilul numit „La Furnica”, de pe Bulevardul I. V. Stalin (în prezent Bulevardul Tomis).

În curând, între Episcopie și autoritățile locale a început o dispută legată de lipsa spațiilor, cauzată de faptul că și orașul Constanța, ca și întreaga țară, se afla sub ocupația sovietică, rușii ocupând mai multe spații din oraș, inclusiv Cazinoul, școli sau hoteluri.

Conflictul a ajuns până la București. Preşedintele Comitetului provizoriu Dobrogea, povestește Aurelia Lăpușan, s-a adresat preşedintelui Academiei RPR: „Am făcut toate diligenţele împreună cu conducerea facultăţii şi cu delegaţii speciali ai Ministrului pentru a rezolva această problemă în limita posibilităţilor pe care le oferă spaţiul locativ al oraşului nostru, însă nu s-a putut ajunge la nici un rezultat. Singura ipoteză care ar împăca cerinţele reduse la maximum ale facultăţii ar fi aceea de a i se pune la dispoziţie restul încăperilor din Palatul episcopal care sunt ocupate de cancelaria Episcopiei dar nu am găsit înțelegerea cuvenită“.

La 30 mai 1949, Comitetul Provizoriu al Primăriei municipiului Constanţa a luat act de solicitarea facultăţii de a se evacua personalul eclesiastic şi al cancelariei din restul încăperilor Palatului episcopal şi transmitea refuzul episcopului, înştiinţând totodată că imobilul fostului Hotel Carol era ocupat de unităţi ale armatei sovietice. Se recomanda găsirea unei alte clădiri şi amenajarea acesteia din fondurile proprii ale facultăţii.

Palatul Arhiepiscopal avea 78 de încăperi dispuse pe două etaje

Conflictul a ajuns în instanță, în octombrie 1949, când Episcopia a chemat în judecată Facultatea de piscicultură pentru recuperarea sumelor restante în ce privește plata chiriei. Palatul Episcopal era compus la acea dată din subsol şi două etaje, avea 78 încăperi, coridoare şi săli, sobe, instalaţii de apă, lumină etc. Cum procesul a fost de lungă durată, Episcopia a primit la schimb spaţiul Comunităţii Elene de pe strada Karl Marx 28.

În septembrie 1953, prin HCM 2727/1953 s-a făcut comasarea Institutului de pescuit şi piscicultură Constanţa cu Institutele Agronomic şi Mecano-naval Galaţi luând astfel naştere Complexul tehnic, cu sediul în Galaţi, tutelat de Ministerul Învăţământului. De la 1 decembrie 1953 în sălile de la etajul l al clădirii a funcționat o şcoală de calificare a Trustului pescăresc Constanţa.

În clădirea Palatului Arhiepiscopal a funcționat, între anii 1957 – 1977, Muzeul de Arheologie, iar apoi Biblioteca Județeană (1980 – 1998). Ulterior, Palatul Episcopal și-a reluat destinația inițială, de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului.

Monument istoric modificat după bunul plac 

Mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța, declarat monument istoric, a fost distrusă într-un incendiu care a izbucnit în noaptea de 15/ 16 octombrie 2022 de la o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată.

Palatul Arhiepiscopal din Constanța, ridicat în urmă cu un secol, este monument istoric. Deși legea interzice orice intervenție asupra acestor edificii, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au modificat mansarda și au compartimentat-o în camere unde locuiau mai mulți călugări.

Astfel, podul a fost împărțit în aproximativ zece chilii-garsoniere, despărțite cu pereți din rigips, iar la capătul scărilor erau o sală de masă și o bucătărie.

Palat Episcopal Constanța FOTO Mariana Iancu
Palat Episcopal Constanța FOTO Mariana Iancu

Incendiul a oprit slujba lui ÎPS Teodosie

Incendiul a izbucnit sâmbătă noaptea la ora 21.52 de minute. Pompierii au fost anunțați prin apel 112 că arde mansarda Arhiepiscopiei. În acest timp, la Catedrală, ÎPS Teodosie începuse slujba „Acatistele Învierii Domnului, al Sf.Ev. Luca și al Sf. Stareți de la Optina“. „Am apucat să transmitem începutul, după care evenimentele ne-au afectat transmisia“, spune Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Conform ISU Dobrogea, la locul incendiului au fost trimise șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, cinci autospeciale de lucru la înălțime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, trei autospeciale operative, o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

Imagini cu distrugerile găcute de incendiu FOTO Claboo Media
Imagini cu distrugerile găcute de incendiu FOTO Claboo Media

Ajutor a venit și din partea Primăriei Constanța, dar și a altor doi operatori privați, care au trimis trei cisterne cu apă și o autospecială cu apă și spumă. Ulterior, la Constanța au sosit autospeciale și de la ISU Tulcea și ISU Ialomița, însă nu a mai fost nevoie de intervenția lor, mașinile rămânând cantonate la sediu pentru a putea interveni la alte solicitări, în cazul în care acestea ar fi avut loc.

Incendiul a fost localizat la ora 00.02 și lichidat la ora 1.27. Din fericire nu au fost victime, nu au fost găsite persoane în interior și nici nu au fost alte persoane care să necesite asistență medicală sau transport la spital.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de stâlpișorii montați de Primăria Constanța odată cu emiterea regulamentului de acces în zona istorică a orașului, acolo unde se află și Catedrala Arhiepiscopală și Palatul Arhiepiscopal.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite