Imaginile dezastrului: Palatul Arhiepiscopal din Constanța, distrus în urma incendiului VIDEO
0Fotografiile realizate cu drona la numai câteva ore de la stingerea incendiului izbucnit la mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța arată cât de grav a fost afectată construcția istorică.
Mansarda Arhiepiscopiei Tomisului unde a izbucnit incendiul de azi-noapte era compartimentată și aici locuiau călugări, spun martorii. Practic, zona a fost împărțită în aproximativ 10 chilii-garsoniere, despărțite cu pereți din rigips, iar la capătul scărilor erau o sală de masă și bucătărie.
Cum sistemul de încălzire nu funcționa, toți se descurcau cum puteau: cu calorifere electrice sau alte surse. Probabil, călugării aprindeau și lumânări. Reprezentanții ISU spun că nu era nevoie de aviz întrucât este vorba de o clădire veche, istorică, Palatul Arhiepiscopal din Constanța fiind construit între anii 1928 – 1932.
Stâlpișorii montați de Primăria Constanța au îngreunat intervenția pompierilor
Incendiul a izbucnit la ora 21.52 de minute. Pompierii au fost anunțați prin apel 112 că arde mansarda Arhiepiscopiei. În acest timp, la Catedrală, IPS Teodosie începuse slujba „Acatistele Învierii Domnului, al Sf.Ev. Luca și al Sf. Stareți de la Optina“. „Am apucat să transmitem începutul, după care evenimentele ne-au afectat transmisia“, spune Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.
Conform reprezentanților ISU Dobrogea, la locul incendiului au fost trimise șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, cinci autospeciale de lucru la înălțime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, trei autospeciale operative, o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.
Ajutor a venit și din partea Primăriei și a altor doi operatori privați, care au trimis trei cisterne cu apă și o autospecială cu apă și spumă. Ulterior, la Constanța au sosit autospeciale și de la ISU Tulcea și ISU Ialomița dar nu au intervenit, ci au rămas la sediu pentru a putea interveni la alte solicitări. Incendiul a fost localizat la ora 00.02 și lichidat la ora 1.27. Din fericire nu au fost victime, nu au fost găsite persoane în interior și nici nu au fost alte persoane care să necesite asistență medicală sau transport la spital.
Intervenția pompierilor a fost îngreunată de stâlpișorii montați de Primăria Constanța odată cu emiterea regulamentului de acces în zona istorică a orașului, acolo unde se află și Catedrala Arhiepiscopală și Palatul Arhiepiscopal.
Din cercetările efectuate la locul intervenției, spun reprezentanții ISU, cauza probabilă a incendiului este o lumânare lăsată nesupravegheată.
Istoria Palatului Arhiepiscopal
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit între anii 1928-1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu. În clădirea Palatului Arhiepiscopal a funcționat, între anii 1957 – 1977, Muzeul de Arheologie, iar apoi Biblioteca Județeană, până în anul 1998. Ulterior, Palatul Episcopal și-a reluat destinația inițială, de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului.