ÎPS Teodosie a scăpat de o amendă pentru încălcarea carantinei. Motivarea instanței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 24 ianuarie, ÎPS Teodosie primea trei amenzi pentru încălcarea carantinei, ierarhul fiind văzut la diferite evenimente publice, deși ar fi trebuit să stea în izolare.

IPS Teodosie la slujba de Bobotează FOTO: Inquam Photos Daniel Stoenciu
IPS Teodosie la slujba de Bobotează FOTO: Inquam Photos Daniel Stoenciu

ÎPS Teodosie a făcut, în luna ianuarie, o vizită în Iordania, cu ocazia Bobotezei pe stil vechi. Conform reglementărilor din acea perioadă, la întoarcere în România (20 ianuarie), ierarhul era obligat să stea în carantină zece zile deoarece călătorise în această țară și era nevaccinat  anti-COVID-19.

Doar că, pe 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, ierarhul a participat la mai multe evenimente publice, ceea ce i-a atras trei amenzi din partea polițiștilor Secției 3 Constanța.

Mai întâi, a oficiat Liturghia la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța. Polițiștii s-au sesizat și au anunțat că arhiepiscopul a fost sancționat pentru că a încălcat carantina. Apoi, a participat la un eveniment public pe Faleza Cazinoului. Și de această dată polițiștii l-au sancționat.

A treia amendă în acea zi a fost primită pentru că ÎPS Teodosie a participat la conferința „România, vechea vatră a Europei”, eveniment organizat chiar de Arhiepiscopia Tomisului.

După primirea prin poștă a proceselor-verbale de contravenție, arhiepiscopul a formulat plângeri contravenționale împotriva celor trei amenzi, în valoare de câte 1.000 de lei fiecare. Deocamdată, magistrații Judecătoriei Constanța s-au pronunțat doar în cazul unui dosar, celelalte având termene de judecată în această toamnă.

Arhiepiscopul nu știa de carantină

Conform procesului-verbal întocmit de către polițiști, la data de 24 ianuarie, ora 11.10, Teodosie Petrescu a fost identificat pe Faleza Cazinoului din Constanța în timp ce participa la un eveniment, fiind prezente mai multe persoane, nerespectând măsura carantinării la domiciliu, motiv pentru care a fost amendat cu 1.000 de lei, conform Legii 55/2020.

În apărarea sa, arhiepiscopul a invocat în fața judecătorilor faptul că el nu știa că trebuie să stea în carantină, deoarece nu i s-a comunicat nicio decizie de carantinare după sosirea în România.

„Pentru a se imputa petentului încălcarea unei măsuri de carantinare la domiciliu, era necesar să se probeze faptul că la data şi ora menţionate fusese emisă şi comunicată petentului o decizie de instituire a acestei măsuri. Or, intimatul (Secția 3 Poliție n.red.), căruia îi revenea sarcina probei, nu a dovedit că decizia de carantinare depusă la dosar de către petent i-a fost comunicată anterior datei de 24 ianuarie, ora 11.10”, spun judecătorii.

Avocatul arhiepiscopului a prezentat faptul că Direcția de Sănătate Publică București a emis decizia de carantinare la data de 20 ianuarie, dar aceasta i-a fost comunicată ierarhului prin poșta electronică la data de 24 ianuarie, ora 12:52:59, după ce Teodosie fusese amendat, iar informația era deja publicată de mass-media.

În plus, judecătorii arată că agentul constatator ar fi trebuit să verifice mai întâi dacă ierarhului îi fusese comunicată decizia de confirmare a carantinării şi abia ulterior, în funcție de rezultatul verificării, să procedeze, dacă era cazul, la întocmirea procesului- verbal de contravenție.

În consecință, instanța a decis să anuleze procesul-verbal prin care este amendat ÎPS Teodosie. Sentința nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare.

Teodosie, ierarhul care a sfidat pandemia

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a făcut remarcat în ultimii doi ani prin actele sale de sfidare a oricăror reguli impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. La toate marile sărbători ortodoxe (Paşti, Înălţarea Domnului, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, Cuvioasa Parascheva, Sfântul Dumitru, Sfântul Andrei, Naşterea Domnului, Boboteaza), ierarhul a apărut în public încălcând toate regulile de protecţie.

Pomelnicul acestor acte de sfidare cuprinde chemarea oamenilor în pelerinaj, atunci când acest lucru era interzis, organizarea „Învierii în reluare”, împărtășirea cu aceeaşi linguriţă a credincioşilor, deși Direcţia de Sănătate Publică recomanda să nu o facă, oficierea de slujbe în biserici atunci când acestea trebuiau oficiate în aer liber și multe altele.

Arhiepiscopul i-a adresat chiar și o scrisoare premierului de la acea vreme – Ludovic Orban – în care-l întreba ce se va întâmpla dacă el şi credincioşii vor încălca interdicțiile şi vor merge în pelerinaj cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite