IPS Teodosie, ierarhul-vedetă, își serbează ziua de naștere. Cum a ajuns fiul unui țăran cel mai cunoscut arhiepiscop din România

0
Publicat:

ÎnaltPreaSfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împlinește la 12 decembrie 2023 vârsta de 68 de ani, în ziua în care Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni.

IPS Teodosie Sursa Vali Vadanoiu
IPS Teodosie Sursa Vali Vadanoiu

De IPS Teodosie, arhiepiscopul de la malul mării, a auzit o țară întreagă, find cel mai cunoscut ierarh al României, la acest moment. Are o prezență neobosită în mijlocul credincioșilor, online - unde sunt transmise slujbele, la emisiuni tv, la radio și fiind cunoscut și pentru opiniile sale în pandemie, dar și pentru faptul că a fost de mai multe ori cercetat penal. Sunt mulți cei care îl hulesc, dar și mai mulți cei care îl susțin, în orice împrejurare.

Cu ocazia zilei sale de naștere, celebrată la 12 decembrie, credincioșii și un sobor de preoți i-au urat „La mulți ani” după slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Paveldin Constanța și au înălțat și o rugăciune de mulțumire către Dumnezeu pentru că „l-a trimis pe pământ“ pe cel numit „părintele credincioșilor din Dobrogea“. 

Fiu de agricultor 

Înaltpreasfințitul Teodosie s-a născut la 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, fiind cel mai mic din cei 17 copii ai soților Procopie și Elisabeta Petrescu, familie de agricultori. La botez i s-a dat numele de Macedon. Dintre copiii familiei, doar 10 au trăit.

A urmat Școala generală din comuna Dorna-Arini, a frecventat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976) și Institutul Teologic de grad Universitar din București (1976-1980), unde a obținut și licența în Teologie. Și-a dat doctoratul în Studiului Biblic al Vechiului Testament și Limba Ebraică, la același Institut și a obținut o bursă de studii la Universitatea Birmingham – Marea Britanie. 

„În paralel, a îndeplinit mai multe încredințări: cântăreț bisericesc la Mănăstirea „Antim” din București (noiembrie 1982 – octombrie 1986); în urmă unui concurs: asistent titular la Secția Practică, Institutul Teologic din București (în 1 octombrie 1986); închinoviat că frate la Schitul Crasna, județul Prahova (în 1987) și tuns în monahism la același schit, sub numele de Teodosie (la 6 decembrie 1990); hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului Facultățîi de Teologie din București („Sf. Ecaterina”), iar mai târziu întru ieromonah (în martie 1992), când i s-a acordat și rangul de protosinghel”, se arată în biografia să oficială de pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului.

În anul 1194 a devenit arhimandrit și ulterior, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist (din 22 martie 1994) a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de „Snagoveanul“, iar apoi a fost hirotonit arhiereu. 

La 24 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în Scaunul Arhiepiscopal de la Tomis, Constanța. 

După instalarea în Arhiepiscopia Tomisului a săvârșit și săvârșește slujbe, urmate de cuvânt de învățătură în multe instituții din Eparhie, a făcut vizite la penitenciarele din Dobrogea, a inițiat procesiuni cu moaștele anumitor mucenici (în Arhiepiscopie) ș.a.; pe linie administrativ-bisericească a sporit numărul parohiilor, filialelor, mănăstirilor și schiturilor, a sfințit biserici noi și a pus piatră de temelie pentru alte lăcășuri de cult, a înființat lăcășuri de cult în unitățile armatei, în spitale, în școli”, se arată în biografia sa oficială. A scris zece cărți și a primit mai multe distincții, una dintre cele mai importante fiind  „Steaua României în Grad de Cavaler”, în decembrie 2002. 

Teodosie inovatorul 

Încă de la început, de la instalarea sa în scaunul Tomisului, de numele lui s-au legat controverse. Contrar cutumei, l-a înlocuit în funcție pe Lucian Tomitanul, care era încă în viață, însă grav bolnav fiind, nu se mai putea achita de îndatoririle sale. Cei mai înfocați credincioși au criticat această numire la acel moment, spunând că nu se cade să fie înlocuit un arhiereu în viață.  

Teodosie a inovat în afara canoanelor, organizând, ani în șir, slujba de Înviere pe plajă, ceea ce atrăgea mii de turiști. Din acest obicei a mai păstrat doar aducerea Sfintei Lumini de Înviere de pe mare, în barcă, la care nu a renunțat nici când era furtună. Despre acest obicei, IPS a spus că semnifică venirea Sfântului Apostol Andrei, de pe mare, ca să creștineze Dobrogea. 

A făcut vâlvă în pandemie

Declarațiile sale din perioada pandemiei de COVID 19 au fost cât se poate de vehemente. S-a opus, în permanență, restricțiilor, în special a celor care îi opreau pe credincioși să vină la slujbe, a criticat obligativitatea vaccinului și normele care îi impuneau să împărtășească credincioși cu lingurițe de unică folosință.

Dintre înalții ierarhi a fost cel mai vocal, și pe cale de consecință, cel mai criticat de acest motiv, fiind chiar amendat, de mai multe ori, pentru că nu a stat în carantină. 

Arhiepiscopul este un personaj excentric, ceea ce împarte opinia publică în două: unii îl critică vehement pentru că se urcă pe macarale ca să sfințească turle de biserică și pe mașinile de pompieri ca să sfințească apa, alții îl laudă pentru că, spun ei, 20 din 24 de ore și le petrece slujind. Cert este că Teodosie nu poate fi trecut cu vederea.

Ierarhul a fost cercetat penal de mai multe ori, fără să i se fi putut demonstra vreodată o vinovăție. Ultimul dosar penal a fost întocmit de DNA în urmă cu câteva zile, după ce jurnaliștii de la Recorder au dat publicității o înregistrare prin care IPS Teodosie și un consilier al său stăteau de vorba cu un afacerist, ce le-a pretins 180.000 de lei comision, ca să obțină fonduri pentru Arhiepiscopie de la Secretariatul pentru Culte. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite