Inspectoratul Şcolar va distribui 2.406 de laptopuri pentru elevi discriminaţi, romi, celor care provin din familii cu venituri mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptop ASUS VivoBook S14

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa începe distribuirea unui număr de 2406 de laptopuri pentru 46 de licee din judeţul Constanţa (14 mediul rural, 32 mediul urban).

Acţiunea se desfăşoară la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanţa, în baza unei programări a instituţiilor şcolare, la intervale orare fixate astfel încât să se respecte distanţarea fizică, precum şi toate măsurile specifice privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aceste laptopuri au fost achiziţionate de Ministerul Educaţiei- Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă în cadrul Componentei 1 Intervenţii sistemice şi la nivelul liceelor, Subcomponenta Proiectul privind învăţământul secundar ROSE, finanţat prin acord semnat de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Guvernul României. 

Aceste dispozitive le vor fi date în folosinţă gratuită elevilor care nu dispun de echipamente electronice proprii cu scopul de a le permite participarea la activităţi de învăţare prin intermediul tehnologiei şi al internetului, în conformitate cu OMEC nr. 3166/2.01.2021 privind criteriile de repartizare a laptopurilor achiziţionate prin Proiectul privind învăţământul secundar ROSE.

Directorii instituţiilor de învăţământ, în baza unei proceduri operaţionale aprobate în cadrul consiliilor de administraţie, le vor distribui beneficiarilor aceste dispozitive, conform dispoziţiilor legale, având în vedere, în primul rând, elevii din categorii şi grupuri dezavantajate: 

elevi care provin din familii cu venituri mici, elevi romi sau alţi elevi discriminaţi pe baza identităţii/etniei, elevi cu cerinţe educaţionale speciale/ cu dizabilităţi, elevi care trăiesc în zone rurale, izolate, greu accesibile sau alte zone în care nu există şcoli în proximitate.

Beneficiarii vor intra în posesia laptopurilor în baza unui contract de comodat valabil un an de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la finalizarea studiilor în unitatea de învăţământ respectivă. În situaţia în care elevul se transferă la o altă instituţie şcolară sau nu mai este înmatriculat la unitatea de învăţământ de la care a primit în folosinţă gratuită laptopul, acesta va preda dispozitivul şcolii furnizoare.

Reamintim faptul că proiectul ROSE se derulează în perioada 2015- 2022 la nivelul liceelor tehnologice, având ca obiective reducerea ratei de abandon şcolar, creşterea ratei de absolvire şi îmbunătăţirea performanţei la examenul de bacalaureat. 

Printre activităţile eligibile în cadrul acestui proiect se numără: activităţi pedagogice şi de sprijin, activităţi extracurriculare şi activităţi de renovare şi dotare. În aceste categorii se regăsesc activităţi remediale, tutorat, consiliere, îndrumare şi orientare în carieră, dezvoltarea personală a elevilor şi dezvoltarea de abilităţi socio-emoţionale.

Citeşte şi:

Fenomenul antivaccin: o boală grea, alimentată de virusul neîncrederii. „Breasla medicală are eroii ei mari, dar şi ticăloşii ei cosmici“

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează cu privire la numărul tot mai mare de cazuri confirmate cu coronavirus la copii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite