Începe postul Adormirii Maicii Domnului. La Constanţa sunt aduse două icoane spre închinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adormirea Maicii Domnului - reprezentare bisericească
Adormirea Maicii Domnului - reprezentare bisericească

La 1 august, creştinii ortodocşi intră în postul Adormirii Maicii Domnului. Are o durată de două săptămâni şi se încheie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august. Anul acesta, miercuri, 15 august, este dezlegare la peşte.

„Postul Adormirii Maicii Domnului ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de către Maica Domnului, prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an. Originea lui se situează undeva în secolul V, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166, la un sinod local din Constantinopol“, arată teologii de la Arhiepiscopia Tomisului.

Canoanele Bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului.

Icoana Maica Domnului „Trei Bucurii“, la biserica „Sfântul Haralambie“ 

Icoana Maicii Domnului Trei Bucurii Sursa Arhiepiscopia Tomisului

În această zi de miercuri, 1 august, la parohia „Sfântul Haralambie“ din Constanţa (Bulevardul Tomis nr. 301, zona Boema) va fi adusă spre cinstire o copie a icoanei Maica Domnului „Trei Bucurii“ de la biserica „Sfântul Iacob, fratele Domnului“ din satul Kohanovka (regiunea Odessa, Ucraina). 

Icoana va rămâne la parohia constănţeană pe tot parcursul postului Adormirii Maicii Domnului, când, zilnic, de la ora 8.30, preoţii bisericii vor oficia Sfânta Liturghie, iar de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu. 

Icoana Maica Domnului „Trei Bucurii“ aminteşte de o minune petrecută la biserica „Sfânta Treime“ din Moscova. Icoana a fost adusă în secolul al XIX-lea de către un pictor din Italia.

După un timp, o femeie care avea trei necazuri (soţul i-a fost defăimat şi exilat, averea i-a fost confiscată, iar unicul fiu a fost luat prizonier de război) s-a rugat Maicii Domnului în faţa acestei icoane şi i s-au rezolvat toate cele trei probleme.

Din acest motiv, icoana a fost numită „Trei Bucurii”. Este cinstită pe 26 decembrie.

Copia icoanei Maicii Domnului „Trei Bucurii“ a fost dăruită bisericii „Sfântul Apostol Iacob“ din satul Kohanovka de către o familie de credincioşi în anul 1998, odată cu înfiinţarea parohiei.

Icoana Maica Domnului „Pantanassa“, la biserica „Sfântul Nicolae“ 

Icoana Maicii Domnului Pantanassa Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Tot miercuri 1 august, la ora 17.00, la biserica „Sfântul Nicolae“ din Constanţa (str. Răzoare nr. 68) va fi adusă spre cinstire, de la mănăstirea Sfinţii Români de lângă Galeşu, o copie a icoanei Maica Domnului „Pantanassa“, considerată izbăvitoare de cancer şi vindecătoare de boli.

Aceasta va rămâne până pe 3 august la biserica „Sfântul Nicolae“, unde credincioşii se pot închina şi aduce jertfă de laudă Maicii Domnului.

Aici, în fiecare zi, de la ora 18.00, va fi oficiată Taina Sf. Maslu şi vor fi rostite rugăciuni de sănătate.

Icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu „Pantanassa“ („Împărăteasa tuturor“) este pictată pe lemn în secolul al XVII-lea şi adusă de la Nea Skiti la mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, Grecia.

Pentru credincioşi sunt cunoscute multe vindecări ale celor bolnavi de cancer, care s-au rugat cu credinţă în faţa acestei icoane.

Icoana Maica Domnului „Pantanassa“ are diferite zile de cinstire: pe 15 octombrie este sărbătorită la mănăstirea Vatoped, pe 11 septembrie - la metocul „Sfântul Nicolae“ din Porto Lagos, iar pe 18 august - în Rusia. 

Pe aceeaşi temă: 

Şcoală de vară la o biserică din Constanţa. Copiii vor avea ateliere de creaţie şi discuţii cu psihologi

VIDEO Maşina care a „pierdut” un sicriu pe stradă aparţine unei biserici. „Acest aşezământ mortuar este o dovadă de civilizaţie”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite