Impozitarea bacșișului ospătarilor, la Parlament. Patronate: „Este o chestiune de educație”

0
Publicat:

Bacșișul primit de ospătari ar putea fi fiscalizat. Statul ar încasa 10% din bacșiș, iar ospătarul merge acasă cu restul de 90%. Totul ar urma să fie trecut pe bonul fiscal primit de client.

Statul vrea să impoziteze bacșișul FOTO: Arhiva Adevărul
Statul vrea să impoziteze bacșișul FOTO: Arhiva Adevărul

În Camera Deputaților, cameră decizională, se află în dezbatere proiectul pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Prin acest proiect, bacșișul primit de ospătari sau barmani va fi fiscalizat și impozitat cu 10%.

Patronatele din turism spun că o astfel de reglementare, pe care ei o cer de mult timp, nu face altceva decât să aducă România în rândul țărilor civilizate, în care bacșișul este reglementat.

În plus, fiscalizarea bacșișului face posibilă decontarea lui de către persoanele juridice și oferă posibilitatea celor care plătesc cu cardul să poată lăsa bacșiș fără a se scotoci prin buzunare după mărunțiș.

„Modificarea întâmpină piedici dintr-o lipsă de cultură, de înțelegere, de deschidere. Cine primește bacșiș vrea să primească tot, fără să plătească impozitul de 10%, iar restul banilor să fie curați. Ospătarii nu privesc bine acest sistem deoarece ei așa au fost învățați: să primească banii, să-i bage în buzunar și să se ascundă cu ei”, spune Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

El subliniază faptul că proiectul nu aduce cu sine obligativitatea de a lăsa bacșiș, asta se face doar dacă ești mulțumit de serviciile primite. În schimb, fiscalizarea bacșișului îi ajută pe angajați să poată demonstra că au venituri suplimentare atunci când vor să acceseze un credit.

„Nu înțeleg (angajații n.red.) că acești bani devin un venit pentru care ai plătit un impozit, devin bani albi, iar atunci când vrei să faci un împrumut nu ai numai salariul minim pe economie, ci ai și acești bani care sunt uneori mai mulți ca un salariu. Afară de ce nu comentează nimeni?”, se întreabă președintele FPTR.

Fiscalizarea va stimula lăsarea de bacșiș

Corina Martin, președinte de onoare a Asociației Patronale RESTO Constanța, consideră că fiscalizarea bacșișului, un proiect pe care ea îl susține încă din anul 2015, este ceva normal și îl va stimula pe angajat să aibă un venit în plus.

„Un om care vede pe nota de plată acea rubrică este stimulat să lase bacșiș. Este o chestiune de educație. Orice schimbare este privită la început cu neîncredere, dar ne obișnuim. Se va stimula mai mult comportamentul de a lăsa bacșiș acolo unde ești mulțumit de servicii”, spune Corina Martin.

Ea arată că textul actual al propunerii de modificare a OUG 28/1999 poate suferi îmbunătățiri deoarece, așa cum este proiectul de acum, ospătarul va duce mai întâi o notă de plată clientului, pe această notă fiind rubrica în care consumatorul completează cuantumul sau valoarea bacșișului pe care dorește să-l ofere, apoi ospătarul se întoarce la casă și face bonul fiscal. Urmează un nou drum făcut de ospătar la masa clientului pentru a-i înmâna bonul fiscal care cuprinde valoarea totală a serviciilor, inclusiv bacșișul.  

„Sunt două drumuri, iar unii patroni consideră că efortul personalului se dublează, iar în vârf de sezon la unele terase poate fi un deranj suplimentar”, spune Corina Martin.

În schimb, principalii vizați de acest proiect - ospătarii - au reacționat negativ la aflarea că Parlamentul ar putea decide fiscalizarea bacșișului. „Statul a terminat cu toate impozitele și taxele și acum vrea să impoziteze și asta”, spune unul dintre ei.

Legea stabilește că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar în același timp, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite