Imagini epocale cu ÎPS Teodosie în caleașcă, în timp ce conduce procesiunea de Sfântul Haralambie pe străzile Constanței VIDEO

0
Publicat:

Arhiepiscopul Tomisului a apărut, pentru prima dată, în public, după ce Patriarhia a anunțat că îl va chema pe ÎPS Teodosie la judecată, în Sfântul Sinod, pentru răzvrătire.

IPS Teodosie în caleașca Foto A.I.
IPS Teodosie în caleașca Foto A.I.

Procesiunea de Sfântul Haralambie este o tradiție în Constanța, pe care arhiepiscopul Tomisului o respectă an de an, și la care invită și ierarhi din străinătate.

Anul acesta arhiepiscopul Tomisului i-a chemat alături de el pe ÎPS Iacov, Mitropolit de Mytilene, Grecia și pe PS Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria. Aceștia au fost întâmpinată la ieșire din orasulul Constanța apoi au fost invitați în caleașca trasă de cai alături de ÎPS Teodosie și au plecat în procesiune spre biserica cu hramul Sfântului Haralambie din oraș.

La procesiune au participat și un sobor de preoți dar și sute de credincioși veniți să participe la această sărbătoare.

Procesiune pe străzile Constanței sursa video A.I. 

„Orice procesiune este importantă pentru că alături de noi au mers și sfinții și icoanele pline de harul celor care sunt înfățișați și este multă sfințenie într-o procesiune, Suntem trei ierarhi reprezentând aceeași ortodoxie din trei țări alăturate, România, Bulgaria și Grecia" a declarat ÎPS Teodosie, Întrebat despre comunicatul Patriarhiei ÎPS a spus că "nu este cazul" să vorbească despre acest aspect.

IPS Teodosie la procesiune Sursa video  A.I.

Procesiunea a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii la biserica “Sfântul Haralambie”, în prezența a sute de credincioși.

Sfântul Haralambie, prăznuit în fiecare an pe 10 Februarie, a fost episcop în cetatea Magnezia, în Asia Mică, în vremea dregătorului Luchian. "Acesta din urmă, împins fiind de diavol asupra episcopului cu viața sfântă, l-a luat pe slujitorul lui Hristos și l-a aruncat în temniță, după care, l-a supus la nenumărate chinuri; când sfântul a fost aruncat în temniță, el avea deja 113 ani. Se spune că, atunci când dregătorul a pus mâinile lui pe sfânt, acestea au rămas lipite de el, cu nimic nemaiputând să le dezlipească, afară de rugăciunea sfântului. Fiindu-i sfâșiat trupul, sfântul dădea slavă lui Dumnezeu, bucurându-se că pătimea pentru El, iar celor care îl munceau, le zicea: "Mulțumesc vouă, fraților, că, strujind trupul meu cel vechi și bătrân, m-ați înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina cea nouă a suferințelor pentru Hristos", conform publicației creștin-ortodox, ro.

An de an ÎPS Teodosie îl sărbătorește printr-o procesiune, tradiție pe care a ținut-o inclusiv în pandemie.

Procesiunea de astăzi urma să fie precedată de un miting de protest, organizat la 15.30 în piața Ovidiu, urmat de un marș și o rugăciune colectivă, totul ca urmare a refuzului Patriarhiei de a face din Constanța mitropolie. Organizatorul este o asociație religioasă care a specificat că va aduce la această manifestare 3.000 de participanți.

ÎPS s-a delimitat însă de acest eveniment. „Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserică "Sfântul Haralambie" din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului", este comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Anunțul nu a venit ca urmare a comunicatul Patriarhiei prin care s-a decis ca ÎPS Teodosie să fie chemat la judecată pentru răzvrătire, din cauza demersurilor sale de a face din Constanța mitropolie.

„Deși poate părea acum drept o reacție la comunicatul Patriarhiei, sfatul Înaltpreasfințitului adresat organizatorilor mitingului este unul clasic: duhovnicesc și precaut. Duhovnicesc prin chemarea la rugăciune (alături de ierarh, nu fără el) și precaut (pentru a se evita deturnarea și eventuală compromitere a unui demers corect și sfânt în esența lui, lucru anticipat de noi înainte de comunicatul Patriarhiei). Este mult mai bine așa", a declarat Mircea Pricop, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite