Imagini de Ev Mediu într-un mare oraş al României. Oameni părăsiţi în mijlocul glodului demn de ultimul cătun al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată o uliţă din cartierul rezidenţial Veterani din Constanţa Foto S.I.
Aşa arată o uliţă din cartierul rezidenţial Veterani din Constanţa Foto S.I.

Într-un cartier rezidenţial al României, oamenii locuiesc în condiţii pe care le întâlneşti doar în cătunele în care nu există apă, canalizare, lumină, asfalt.

Pe scurt, constănţenii din zona Veterani plătesc taxe şi impozite pentru un loc în care civilizaţia urbanistică, adică utilităţile, nu a ajuns.

Zona aflată la ieşirea spre Cumpăna, peste drum de hypermarketuri, este greu accesibilă din cauza drumurilor de acces care sunt atât de proaste, încât locuitorii riscă să fie sinistraţi în Constanţa, în sezonul furtunilor, ai ploilor şi ai ninsorilor.

Practic, la case se ajunge doar pe drumeaguri de pământ, care se transformă în mocirlă la prima ploaie.

Vecinii s-au gospodărit singuri, în lipsa intervenţiei municipalităţii, astfel că au făcut eforturi de a-şi realiza pe cont propriu reţeaua pentru alimentare cu energie electrică şi de a avea o sursă de apă.

Tot singuri şi-au încropit un pat de pietriş pe drumul de acces, pentru a putea circula fără să rămână în mâl.

Numai că în acest an, Primăria Constanţa a decis să înceapă sistematizarea zonei, pe acolo fiind proiectat să treacă un nou bulevard al Constanţei: Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu. Echipele Confort Urban, cărora le-a revenit lucrarea, s-au apucat de treabă fix când a început vremea rea.

Muncitorii au luat pietrişul aşternut de oameni pe cheltuiala lor şi au lăsat pământul gol, sub ploaia torenţială. Au lucrat în reprize, că doar ploua tare, iar la un moment dat, şantierul a fost abandonat. Terenul trebuie astfel refăcut de la capăt, pentru că suprafaţa nu mai este corespunzătoare.

Imagini de Evul Mediu în Constanţa - cartierul Veterani Km 4-5 Foto S.I.

Locuitorii din Veterani relatează cum decurgea o zi de lucru pentru Confort Urban: la ora 7 veneau muncitorii, utilajele aşteptau punerea în funcţiune, şefii de echipă apăreau pe la ora 8.30-9, la ora 13 era pauza de masă, iar la ora 14.30-15 ziua de lucru se încheia. Cu aşa ritm nu este de mirare că în prag de iarnă, uliţele din Veterani arată în ultimul hal. Colac peste pupăză, stâlpii de iluminat stau în echilibru precar, odată ce s-a săpat la baza lor - pentru pregătirea străzilor. Dacă unul dintre ei ar cădea în bazinele de apă create, cu cablurile electrice, nenorocirea ar fi de proporţii.

Panoul de şantier nu conţine niciun termen de începere şi de finalizare a lucrărilor, ci doar anul - 2016 - când se desfăşoară proiectul. Viorel Farcaş, directorul Confort Urban, este foarte sigur că lucrarea de asfaltare va fi gata la 1 decembrie. „A plouat şi am mutat şantierul pe Compozitorilor. Avem în lucru 22 străzi, în Compozitorilor şi în Km 4-5 (unde este şi noul cartier Veterani – n.n.). Ne vom întoarce să asfaltăm şi acele străzi, sper să ţină vremea cu noi. Acea piatră pe care am luat-o de pe drumul aranjat de locuitorii din zonă era compromisă, nu putea fi folosită la asfaltare, unde sunt necesare mai multe straturi de piatră diferită. Acum trebuie să lăsăm pământul să se usuce, ca să putem continua. Programul nostru de lucru este 7.30-15.30, dar am luat derogare de la ITM să prelungim programul şi să lucrăm mai mult, până la ora 20 chiar, astfel că utilajele ajung să se retragă la ora 22“, spune Farcaş.

Imagini de Evul Mediu în Constanţa - cartierul Veterani Km 4-5 Foto S.I.

La sesizarea „Adevărul“, Enel a transmis care este situaţia stâlpilor strâmbi de pe străzile din Veterani, de la intersecţia străzilor Prelungirea Meşterul Manole şi Veteranilor. Compania de electricitate dă asigurări că acei stâlpi nu sunt un pericol pentru populaţie.

„Cei 6 stâlpi de beton de joasă tensiune de pe strada Prelungirea Meşterul Manole, din Constanţa, sunt stâlpi ce au fost montaţi temporar, la solicitarea locatarilor, pentru racord în baza autorizaţiei de organizare de şantier în vederea construirii de noi locuinţe. Enel Distribuţie Dobrogea are în desfăşurare o lucrare de sistematizare în zona prin care noua reţea de joasă tensiune, definitivă, a fost trecută în subteran, urmând ca aceşti stâlpi provizorii să fie demolaţi pe parcursul acestei lucrări. Termenul de finalizare a acestei lucrări este sfârsitul anului 2016. Pe tot parcursul lucrării, stâlpii au fost verificaţi, neexistând vreun risc de accidentare sau prăbuşire“.

Ca o ironie, până şi echipele RAJA Constanţa au avut dificultăţi în a pătrunde în zonă pentru a face lucrări necesare, la un viitor abonat din cartier care şi-a făcut propria lucrare.

Pe aceeaşi temă:

Lista PSD Constanţa pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Cine se află pe locuri eligibile

Cea mai lungă hobană a Podului de la Agigea a fost înlocuită. Mai este de lucrat la ultima hobană

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite