Foto Gema turcească din Dobrogea. Căsuța tradițională de la Cobadin, care are comori vechi de un secol GALERIE FOTO
0Turcii din Dobrogea au donat sute de obiecte tradiționale, într-un efort uriaș al comunității, pentru a face posibilă inaugurarea unei căsuțe tradiționale în comuna Cobadin din Constanța.

Povestea casei tradiționale turcești, cel mai nou și inedit muzeu din Dobrogea, a început în anul 2021. Locuința din comuna Cobadin din județul Constanța, veche de 100-130 de ani, a fost cumpărată de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), cu scopul de a fi amenajat ca muzeu. Proiectul a fost finalizat în această lună și inaugurat în urmă cu câteva zile, cu ocazia Zilei Limbii Turce (celebrate la 5 iunie), iar rezultatul este uimitor.
Trei datini într-o casă
Muzeul este amenajat după datinile și obiceiurile cele mai iubite de turci, unele fiind respectate și în ziua de astăzi.
Prima încăpere, și cea mai plăcută privirii, este camera miresei. Tradiția cere că tânăra nevastă să aibă o cameră amenajată în casa mirelui, atunci când intra prima dată în locuință.
Ritualul cere ca această cameră să fie decorata de rudele fetei cu marame, carpete, perne, ștergare și batiste, care în odaia nupțială arată ca niște fluturi uriași din mătase viu colorată, așezați neclintiți pe perete. Toate sunt brodate manual, iar datina spune că unele erau cusute cu migală chiar de mirese.
Tot aici, lângă pat, se afla și lada de zestre, și lavițele joase acoperite cu scoarțe colorate, făcute de mână.

Cea de-a doua cameră este cea destinată musafirilor, un obicei iubit pe vremuri de turci, când viața era mai simplă și era timp de taifas, de halva, narghilea și dulcețuri. Această cameră are aspectul unei iurte, este amenajată cu lavițe joase și perne, decorată cu obiecte de uz casnic și bineînțeles nelipsitul ibric de cafea și ceșcuțele mici, care parcă așteaptă băutura aromată și îndulcită, după obicei, alături de obiecte de ceramică.
Ultima cameră este cea a meșteșugurilor. Vedeta încăperii este un război de țesut, vechi de 100 de ani, unde turcoaicele pricepute lucrau probabil „pânza de păianjen” din fire de borangic, pe care o brodau cu fir de aur, dar și nelipsita roată de tors.

Sunt aproape 1.000 de obiecte în casa tradițională, cele mai multe fiind donate de comunitatea turcă.
Liant pentru comunitate
Casa îi atrage deopotrivă pe bătrânii și pe tinerii comunității, iar aici vă funcționa și sediul UDTR Cobadin.








„Tinerii turci își pot regăsi identitatea aici și pot afla ce îi apropie pe aceste tărâmuri dobrogene. Tradiția și cultura nu reprezintă niște lucruri pe care le închizi într-un seif și le păstrezi pentru tine, ci dorim să le împărtășim, avem tot ceea ce e mai frumos de oferit. Muzeul nu se vă rezuma doar la casa turcească, în timp dorim să facem și prezentări de mâncăruri tradiționale. Ne dorim că tinerii noștri etnici să participe la aceste activități și chiar ei să prezinte aceste lucruri publicului larg. Vrem să facem tot acolo, într-o clădire care ne aparține, un centru cultural unde se vor tine cursuri de dans tradițional, avem deja un coregraf, și se vor organiza și ateliere de țesături, de lucru manual, pentru tineri, bătrâni, oricine vrea să se apropie mai mult de cultura noastră”, a declarat Harun Osman, președintele comisiei de tineret a Uniunii Democrate Turce.


În Dobrogea mai există astfel de muzee tradiționale în mediul rural. „Casa lui Tekir“ inspirata din legenda bătrânului orb și a măgarului sau, vindecați de nămolul miraculos, se afla în Techirghiol și aparține tot UDTR.
De asemenea, în Vișina și Enisala din Tulcea există gospodării tradiționale dobrogene care atrag anual vizitatorii.
Acestea și multe alte muzee din mediul rural din Dobrogea urmează să fie incluse într-un program de tur virtual mulțumită platformei muzeedelasat.ro.
