Gardurile de stuf, păstrate pe plajă până la mijlocul lui mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vântul puternic afectează stratul de nisip al plajelor
Vântul puternic afectează stratul de nisip al plajelor

Administratorul plajelor, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, vrea să protejeze astfel plajele abia refăcute după  furtunile violente din sezonul rece.

De 1 Mai, plajele româneşti vor fi pregătite pentru turişti – promite Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Administratorul plajelor termină în această săptămână de refăcut plajele de pe litoral, ce au fost afectate în cursul lunii februarie de viscolul şi de furtunile fără precedent.

„Din cauza acestor fenomene meteo extreme, care se produc o dată la 50 de ani, la începutul lunii februarie, vântul a atins viteze de 70-80 de kilometri la oră, iar valurile mării au ajuns până la 10 metri înălţime. Din cauza acestor fenomene, plajele litorale au fost afectate în majoritatea lor“, spune Cătălin Anton, responsabilul de comunicare ABADL.

Spre exemplu, marea a înaintat pe plaja Modern pe o distanţă de aproximativ 20-30 de metri. Între Eforie Nord şi Eforie Sud, apa mării a ajuns la baza construcţiilor de pe cordonul litoral, iar la Neptun apa mării a trecut peste plajă şi a afectat inclusiv aleea de promenadă.

În momentul de faţă, plajele au fost refăcute în cea mai mare parte. Până la sfârşitul acestei săptămâni, plajele vor fi predate către operatori, dupa cum urmează: Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn, Jupiter, Olimp, Modern (Constanta), Mamaia - în proporţie de 80%, iar Cordonul Eforie Nord - Eforie Sud - în proporţie de 50%. În prezent au fost predate către operatorii de plajă peste 60% din suprafaţa de plajă închiriată.

Totodata, Apele Române va menţine gardurile de stuf până la jumătatea lunii mai, pentru a evita îndepărtarea nisipului de pe plaje către promenadă, din cauza vântului foarte puternic.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite