Frontiera maritimă a României, supravegheată cu drona. Şi activităţile de pescuit vor fi monitorizate
0Operaţiunea de supraveghere cu drona se va desfăşura până la finalul acestui an, dar Poliţia de Frontieră doreşte să extindă serviciul şi în 2021.
Poliţia de Frontieră Română foloseşte sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncţională zonei de coastă de la Marea Neagră.
„Acest proiect, demarat în luna august 2020, este furnizat şi finanţat în totalitate de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi este utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv poluarea maritimă, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor şi operaţiunile de căutare şi salvare”, transmite Poliţia de Frontieră.
Acest nou concept constă în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilităţi de filmare pe timp de zi şi de noapte, de către piloţi specializaţi din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S.
Astfel, datele colectate de la zboruri sunt transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicaţii prin satelit, dedicat în acest scop.
„Zborurile au loc în zona de competenţă a României, de la Marea Neagră, şi sunt folosite în mai multe scopuri, inclusiv supravegherea frontierei maritime, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, controlul şi monitorizarea activităţilor de pescuit, identificarea poluării de către nave, monitorizarea ariilor protejate şi căutarea persoanelor dispărute”, spun oficialii Poliţiei de Frontieră.
Operaţiunea actuală se desfăşoară până la sfârşitul anului, iar Poliţia de Frontieră a României doreşte să extindă serviciul până în 2021, având în vedere buna cooperarea interinstituţională şi beneficiile operaţionale demonstrate până acum.
Citeşte şi:
Contrabandă cu ţigări în Portul Agigea. Marinari sirieni, prinşi cu focuri de armă