FOTO VIDEO Dobrogea mai puţin ştiută. Dealurile verzi şi pădurile în care se ascund şacalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobrogea mai puţin ştiută - Balabancea, Tulcea Sursa Facebook Dan Bandacu
Dobrogea mai puţin ştiută - Balabancea, Tulcea Sursa Facebook Dan Bandacu

Un dobrogean prin adopţie colindă nordul ţinutului dintre Dunăre şi Marea Neagră cu aparatul său de fotografiat, surprinzând crâmpeie din viaţa colorată a celui mai divers pământ al României.

GALERIE FOTO

Dan Bandacu, specialist de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, originar din Oradea, postează pe contul său de Facebook peisaje şi detalii uimitoare cu vieţuitoarele Dobrogei. Cea mai recentă incursiune a fost la Balabancea, o aşezare la 40 kilometri de Tulcea, între Nalbant şi Cerna. Bandacu a explicat la fiecare imagine ce reprezintă, ca într-un mic îndrumar dobrogean.

În albumul său fotografic este şi o secţiune video, care revelă un locuitor de temut al Dobrogei: şacalul. Bandacu a amplasat o cameră cu senzor de mişcare în pădure, filmând astfel prezenţa şacalului, nelipsit din pădurile Dobrogei, cu excepţia culmii din pădurea Babadag.

„Am avut fericitul prilej să colind, preţ de câteva zile, pe dealurile dimprejurul localităţii Balabancea. Nu departe de Tulcea, dar oarecum mai izolată faţă de rutele principale, zona este de o frumuseţe deosebită dată de pădurile de foioase, colinele cu pajişti şi stâncării specifice Dobrogei, valea Taiţei şi Lacul Horia, sunt continuarea sudică a Parcului Natural Munţii Măcinului. Este vremea rapiţei, iar peisajul este tipic dobrogean. Pe majoritatea coastelor dealurilor se practică păstoritul, târlele de oi şi capre sunt frecvente, nu ar fi mare lucru dacă aceste turme nu ar fi însoţite şi de câinii aferenţi.

Satul degajă un arhaism plăcut accentuat probabil de faptul că pe durata şederii nu am avut televizor şi internet. Oamenii sunt amabili şi politicoşi“, relatează Dan Bandacu.

El a fotografiat şi „chiriaşii“ întâlniţi în casă.

„Am împărţit casa cu nişte chiriaşi mai vechi, vrăbioii, aflaţi în plin proces de reabilitare şi modernizare a culcuşului, profitând de stocul de pene ”la liber” din ograda vecină. Mi s-a părut că toată vegetaţia este mai întârziată aici, poate din cauza temperaturilor mai mici. Dimineaţa aveam afară 6° C.

Chiar la ieşirea din sat am întâlnit cânepar (Carduelis cannabina). Am văzut foarte mult pietrar sur (Oenanthe oenanthe), pasăre comună în Dobrogea, iar în grădina gazdei ne-au cântat, de pe la 5 dimineaţa până seara, un grangure (Oriolus oriolus), un codroş de pădure (Phoenicurus phoenicurus), o silvie de câmp (Sylvia communis), iar pe timpul nopţii o privighetoare de zăvoi (Luscinia luscinia).

Vârful dealului situat la vest de Balabancea era plin de fluturi şi de ţestoase de uscat. În imagini am surprins un fluture Coada rândunicii, precum şi o gura lupului (Scutellaria orientalis) la început de înflorire.

În pădurea unde am pus camera cu senzor de mişcare am găsit Iarba căprioarei (Doronicum hungaricum). Ce a filmat camera amintită vedeţi mai jos, cine mişună prin pădurea Balabancea - şacalul, nelipsit la filmări cu excepţia culmii din pădurea Babadag“, arată Dan Bandacu. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Locul ascuns din Dobrogea în care ţi se dezvăluie frumuseţi nebănuite

FOTO Locul din Dobrogea unde se află „actul de naştere a poporului român“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite