FOTO România interbelică, văzută prin ochii fotografilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria, alături de orfanii de război Sursa loc.gov
Regina Maria, alături de orfanii de război Sursa loc.gov

Implicată în acţiunea de ajutorare a României în perioada interbelică, naţiunea americană păstrează în arhiva sa oficială o colecţie impresionantă de fotografii realizate la acea vreme în mai multe regiuni ale ţării.

GALERIE FOTO din perioada interbelică

În arhiva Congresului Statelor Unite ale Americii, România este înfăţişată printr-o serie de fotografii din perioada interbelică.

Ţara noastră se lupta din greu în acele vremuri pentru a-şi reveni din dezastrele provocate de Primul Război Mondial.

În primul rând era vorba despre ajutorarea copiilor rămaşi orfani, care trebuia îngrijiţi în aşezăminte speciale, iar America a făcut un mare pas în salvarea acestor copii.

Organizaţia Crucea Roşie a preluat iniţiativa de a hrăni şi trata micuţii care sufereau de malnutriţie şi erau vulnerabili în faţa bolilor letale de la acea vreme: febră tifoidă, scarlatină, tuberculoză.

Familia regală este în prima linie a acţiunilor de ajutorare, prin Regina Maria, prezentată de americani drept cea mai iubită figură a monarhiei din Europa. 

Doamne din înalta societate americană, oficiali americani şi alţi voluntari se ocupă îndeaproape de orfanii de la Bucureşti, Iaşi şi din alte oraşe unde copiii au fost luaţi în grija autorităţilor. 

Sărăcia şi foametea domneau în rândul populaţiei de rând. Oamenii luau hotărâri radicale, să-şi părăsească ţara şi să plece peste Oceanul Atlantic, în America, tărâmul făgăduinţei, unde căutătorii de aur sperau să dea lovitura.

O fotografie impresionantă arată un român care completează la Ambasada SUA din Bucureşti formularele de emigrare în Lumea Nouă. „Sute de aplicanţi sunt refuzaţi zilnic pentru că numărul de solicitări este mult depăşit“, notează cronicarii americani. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Fotografii rare din România interbelică. Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu surprinşi împreună la schi

Adevărurile ascunse de comunişti despre România monarhistă. De ce avea Carol al II-lea numele de cod „subiect închis“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite