EXCLUSIV Ea este lăuza răpusă de gripa porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia tinerei din Năvodari, care a fost în contact permanent cu ea, nu a fost trimisă la nici un fel de analize medicale, deși virusul este uşor transmisibil pe calea aerului.

Şapte zile: atât a mai trăit Simona (24 de ani) din Năvodari din momentul în care a început să se plângă că a răcit.

Tânăra era însărcinată în 35 de săptămâni şi ultimele patru zile din viaţa sa au fost un coşmar: medicii i-au făcut cezariană pentru a-i salva copilul şi pentru a o putea supune unui tratament cu antibiotic puternic; apoi a fost declarată suspectă de gripă porcină şi nu i s-a permis să-şi vadă bebeluşul; în final s-a stins, plângându-se până în ultima clipă: „Ridicaţi-mă, nu pot să respir“.



A murit într-o săptămână

Boala a debutat ca o banală răceală, într-o zi de sâmbătă, când tânăra s-a trezit cu nasul înfundat şi o uşoară durere în gât. Au urmat accese uşoare de tuse şi febră, de până la 38,6 de grade Celsius.

Pentru că era însărcinată, stare care nu permite decât o anumită medicaţie, tânăra şi-a contactat medicul ginecolog. „Medicul nu era în localitate. I-a recomandat să încerce să scadă febra cu Algocalmin şi să facă cinci zile injecţii cu Ampicilină, iar dacă febra nu cedează să meargă la spital“, povesteşte îndurerată mama sa, Elena.

Luni, Simona se simţea din ce în ce mai rău. A ajuns în Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa pentru monitorizarea sarcinii, îngrijorată fiind de soarta copilului din pântece. „Am cerut să fie internată. Pur şi simplu nu erau paturi, iar în altă secţie nu putea fi ţinută“, a spus mama sa.

„Tuşea atât de tare încât medicii se opreau din operat“

Noaptea de luni spre marţi a fost una de coşmar. „Nu a închis ochii. Nu putea să stea întinsă pentru că nu putea respira. Dimineaţă am dus-o din nou cu maşina la spital“, a afirmat mama sa.

De această dată, tânăra însărcinată a fost preluată prin urgenţă, însă abia spre seară medicii au ajuns la o concluzie: Simona avea o infecţie puternică la ambii plămâni şi a fost interantă la Ginecologie, apoi transferată la Reanimare şi apoi la Terapie Intensivă.

„Nu ne-a spus nimeni că ar fi suspectă de gripă porcină. Am stat lângă ea minut cu minut; şi eu, şi soţul ei, şi soacra ei. Miercuri au decis să-i facă cezariană. Tuşea atât de tare încât medicii se opreau din operat“, îşi aminteşte cu durere mama sa.

Nu şi-a văzut copilul decât în poze

Abia după operaţie Simona a fost izolată într-o rezervă a spitalului. „Nu şi-a văzut copilul decât în poze. Noi nu ştiam ce s-a întâmplat, dar am văzut afişele de pe uşa rezervei pe care scria că e suspectă de gripă porcină.



Simona se simţea tare prost, mă tot întreba: «Mami, ce scrie acolo?». Au intubat-o, i-au administrat trombocite, plasmă, de toate. În zadar. Organismul ei a cedat“ spune femeia.

Simona a murit vineri în jurul orei 12.00. Conducerea spitalului a declarat carantină, mai ales că între timp primiseră şi rezultatele: pacienta avusese AH1N1.

„Analizele sunt scumpe şi nu se mai fac la oricine“

Cu toate că mama ei a fost bolnavă, fetiţa ei Ştefania Simona este perfect sănătoasă, la fel şi familia sa sau, cel puţin, aşa au decretat medicii. „Nu ne-au trimis la analize. Nu ne-au întrebat nimic. Nu ne-au cerut să ne izolăm, nu a venit nimeni la noi acasă“, a spus Elena.

În cele din urmă familia Simonei s-a prezentat la Spitalul Municipal, îngrijorată că ar putea avea virusul. „După două ore petrecute acolo, ne-au luat tensiunea şi pulsul şi ne-au îndrumat la Sanepid. Au zis că analizele sunt scumpe şi nu se mai fac la oricine“, a declarat femeia.

Mihaela Dinisov, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, a confirmat că analizele nu se mai recoltează decât de la cei bolnavi, pentru că implică costuri foarte mari. „Nu au nici un fel de simptome. Acesta este planul de supraveghere al Ministerului Sănătăţii: supravegherea se face prin medicul de familie“, a precizat dr. Dinisov.

Familia tinerei a decis să-şi facă analizele pe cont propriu şi contra cost. Micuța Simona este încă în spital, laolaltă cu ceilalți bebeluși în salon. „Vrem să o luăm pe micuţa Simona acasă. Nu vrem să riscăm“, a spus mama decedatei.  

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite