Eroii uitați ai Marinei Române: Victor Delamarina, marinarul-poet mort la 26 de ani

0
Publicat:

Locotenentul Victor-Vlad Delamarina a iubit deopotrivă poezia și marea. Scurta viață, de 26 de ani, și-a dedicat-o poeziilor și misiunilor pe mare, la bordul bricului „Mircea“ și al crucișătorului „Elisabeta“.

Omagiu lui Victor-Vlad Delamarina FOTO Gabriel Brezeanu
Omagiu lui Victor-Vlad Delamarina FOTO Gabriel Brezeanu

Statul Major al Forțelor Navale, în colaborare cu Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” și Primăria Comunei Victor-Vlad Delamarina, au organizat, la 28 octombrie 2022, o ceremonie militară și religioasă pentru omagierea personalității locotenentului Victor Vlad Delamarina, în comuna bănățeană care poartă numele ofițerului de marină.

Victor Vlad Delamarina s-a născut în 31 august 1870, în Satul-Mic, iar astăzi localitatea îi poartă numele. Fostul marinar și scriitor român s-a remarcat prin poeziile sale scrise în grai bănățean și prin picturile sale cu specific marin.

Din anul 1890, timp de doi ani, a urmat cursurile școlii militare superioare din București, iar în vara anului 1891 a participat la un marș cu Bricul „Mircea”, în Marea Neagră și Marea Egee.

Bolnav de tuberculoză

În luna iulie a anului 1892, a fost înaintat la gradul de sublocotenent de marină și a îndeplinit diferite funcții la Galați și la Sulina, pe nava „Bistrița”. De asemenea, în anul 1893, a participat la o misiune la bordul crucișătorului „Elisabeta”.

În anul 1894, în ziarul timișorean „Dreptatea”, au apărut primele versuri și note din marșul cu bricul „Mircea”, semnate „Delamarina”. În aprilie 1895, a fost înaintat la gradul de locotenent de marină.

Bolnav de tuberculoză, și-a luat un concediu mai lung și a fost trimis de familie, pentru tratament, la sanatorii din Germania, Croația și Italia. În aprilie 1896, simțindu-se tot mai slăbit, s-a întors din străinătate acasă. La 15 mai 1896, a încetat din viață la Petroasa Mare, în apropiere de Satul-Mic, la vârsta de 26 de ani, fiind înmormântat la Lugoj.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite