Elevul român admis cu bursă integrală la Harvard. „Nu ştiu dacă ceva atât de rar este căutat la noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Mardaru - arhiva personală
Darius Mardaru - arhiva personală

Dintre cei 57.000 de candidaţi, Darius a fost ales să fie student cu bursă integrală al prestigioasei Universităţi Harvard. Drumul său în descoperirea Ştiinţelor Pământului a început dintr-o întâmplare. Acum vrea să fie unul dintre cei mai buni cercetători ai planetei.

Darius Gabriel Mardaru este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Tânărul a fost admis cu bursă integrală la prestigioasa Universitate Harvard, unde va studia Ştiinţele Pământului.

Performanţele lui Darius încep încă din clasa a IX-a când a câştigat primele premii şi medalii la olimpiade naţionale sau internaţionale: două calificări în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului; o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori; Premiul 1 şi Medalie de aur la Olimpiada Naţională de Chimie (2018); Medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (IJSO) 2017, Olanda; Medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului (IESO) 2019, Coreea de Sud.

„Am fost introdus accidental în acest domeniu – Ştiinţele Pământului - deoarece, paradoxal, Ministerul Educaţiei oferă posibilitatea de a participa la aceste olimpiade dar materia nu există. Am fost introdus accidental deoarece profesorii de chimie şi fizică mi-au prezentat această olimpiadă care la faza judeţeană şi naţională necesită cunoştinţe de chimie, fizică, biologie şi geografie”, explică elevul.

Cu fiecare premiu câştigat, Darius s-a făcut remarcat. Aşa a ajuns în lotul lărgit al României de care se ocupau profesorii de la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Ei le-au prezentat elevilor speologia, paleontologia, oceanografia, hidrologia, astronomia şi pedologia. „Era cu totul alt nivel”, spune tânărul.

Aici a avut surpriza să se confrunte cu adevărat cu ceea ce înseamnă Ştiinţele Pământului, cu ceea ce reprezintă această materie la nivel internaţional.

A ales să studieze în SUA

Când a început liceul, nu se gândea nicio clipă că va ajunge să studieze într-o altă ţară. „Lucrul acesta mi s-a conturat tot mai clar începând cu clasa a X-a, la olimpiadele naţionale. Acolo eşti în legătură cu elevi mai mari, care sunt nişte modele de urmat pentru tine, şi la ei am auzit de experienţa lor care, în ani terminali, se pregăteau să plece în străinătate. Îi priveam cu admiraţie: erau olimpici internaţionali. Aşa am aflat de perspectiva studiilor în străinătate.”


Darius Mardaru (2017) - arhiva personală

Darius mardaru elev din constanta admis la harvard foto Darius mardaru

La începutul clasei a XII-a, a aplicat la 20 de universităţi, toate din Statele Unite ale Americii. Iar răspunsurile nu au întârziat să apară, alegerea cea mai grea fiind între Universitatea Columbia, care-i oferea inclusiv titlul de tânăr cercetător, şi Universitatea Harvard, unde a fost admis dintre cei peste 57.000 de candidaţi. Ambele universităţi l-au admis cu bursă integrală.

Titlul de tânăr cercetător, oferit de Universitatea Columbia, este un titlu care se acordă câtorva studenţi (10-15) şi presupune că proaspătul admis este introdus într-un grup select şi poate face cercetare finanţată de ei inclusiv vara. Cu toate acestea a renunţat.

„Am decis că Harvard reprezintă elita mondială, că acolo vreau să-mi ating potenţialul şi mă poate ajuta să fiu printre cei mai buni la Ştiinţele Pământului. Un alt factor care m-a determinat să aleg Harvard a fost prestigiul: Harvard este o universitate mai rece, unde trebuie să munceşti mult, nu-ţi pune la dispoziţie privilegii. Acolo sunt toţi cei mai buni”, spune Darius.

Cum ajungi student la Harvard

Admiterea la Harvard nu este un lucru deloc uşor, chiar şi pentru elevi medaliaţi naţional sau internaţional, aşa cum este Darius Mardaru. Pentru tinerii din afara statelor Unite este chiar mai dificil să fie admişi deoarece trebuie să treacă peste multe „bariere şi obstacole”, spune constănţeanul.

Principalul aspect care contează sunt rezultatele tale, ele demonstrează că eşti pasionat şi excelezi într-un anumit domeniu. „Trebuie să le dai motive să te aleagă pe tine. Medaliile obţinute la olimpiade au arătat asta, au arătat că sunt printre cei mai buni din ţara mea. Dar asta nu a fost totul. Trebuie să ai notă foarte mare şi la bacalaureatul american. Eu am fost în Top şi aici. Trebuie să le demonstrezi că eşti gata să performezi, să dai tot ce ai mai bun în momentul în care ajungi acolo”, explică Darius.


Darius Mardaru - arhiva personală

Darius mardaru elev din constanta admis la harvard foto Darius mardaru

Au urmat apoi diferite interviuri, prezentarea unor eseuri în care candidatul îşi povesteşte viaţa, pasiunea, întâmplările care l-au făcut să ajungă la performanţe.

Se caracterizează ca un tânăr ambiţios, pregătit să facă faţă unui mediu competitiv unde să înveţe cât mai multe. De aceea ştie că, pe termen lung, diploma de la Harvard îl va ajuta foarte mult în carieră.

Viitorul lui este legat de SUA, nu de România

Cariera lui, aşa cum o vede acum Darius, va fi în străinătate, în acest sens vrea să-şi continue în SUA şi studiile doctorale, apoi să se dedice cercetării în domeniul Ştiinţelor Pământului şi Ştiinţelor Planetare, un domeniu din care rezultă multe materii, precum geochimia planetară, geobiologia planetară (adică studiezi biologia şi relaţiile ei cu biologia de pe alte planete).

„După ce aş termina doctoratul, mi-ar fi foarte greu să mă întorc în România cu această diplomă. Nu ştiu dacă ceva atât de rar este căutat la noi. Aş vrea să predau în România, dar mai încolo, după ce mă voi specializa. Este o nişă şi nu ştiu dacă am loc în România”, spune Darius.

Tânărul îşi doreşte să ajungă un „om de ştiinţă al planetelor”, un domeniu care-l pasionează, un domeniu cu perspective multe şi un potenţial foarte mare.

„Universul este şansa de a ne continua viaţa, de a ne forma o societate. Viaţa pe Pământ are zilele numărate (vorbesc de mii de ani) şi chiar cred că o să ne căutăm în altă parte un loc habitabil. Asta înseamnă pentru mine universul, a doua şansă la o societate care să înveţe din greşelile trecute”, conchide tânărul.

Pepiniera de genii de la Constanţa

Profesorii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa  îl caracterizează pe Darius Mardaru ca o personalitate plurivalentă, care nu exclude nici specializări interdisciplinare, cum ar fi geobiologia, geochimia sau paleobiologia.

De altfel, liceul constănţean este o veritabilă pepinieră de tineri geniali care ajung să studieze în diferite colţuri ale lumii. Şcoala îi ajută să-şi descopere pasiunile şi să studieze la cel mai înalt nivel. De aceea, Colegiul are şi alţi elevi care ocupă primele locuri la diferite olimpiade interne sau internaţionale.

 „Pe urmele lui Darius, pepiniera de olimpici nu conteneşte să dea roade chiar şi în aceste vremuri dificile. Astfel, la Olimpiada Naţională de Chimie desfăşurată online şi organizată de Universitatea Bucureşti, elevii noştri au realizat performanţe remarcabile:  Atodiresei Andrei, clasa a IX-a, medalie de bronz; Banioti Mihai, clasa a X-a, medalie de bronz, Mitache Monica, clasa a XI-a, medalie de argint şi calificată în lotul lărgit în vederea participării la olimpiadă internaţională”, spun cu mândrie dascălii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Doi elevi geniali din Constanţa au fost admişi la Universitatea Oxford

Elevi români, premiaţi de National Space Society. Au realizat un proiect pentru curăţarea deşeurilor spaţiale

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite