Dragorul maritim avariat de explozia unei mine, de 33 de ani în serviciul Armatei VIDEO

0
Publicat:

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29), avariat joi, 8 septembrie, de explozia unei mine marine, a intret în serviciul Forțelor Navale Române în urmă cu 33 de ani.

Momentul în care dragorul 29 ajunge în Portul Constanța FOTO: navy ro
Momentul în care dragorul 29 ajunge în Portul Constanța FOTO: navy ro

Dragorul maritim 29 a fost construit, arată  Forțele Navale, în 1988, iar ca dată de intrare în serviciul Armatei este menționată data de 3 iunie 1989. În ultimii ani, nava a participat la mai multe exerciții militare NATO.

Dragorul are un deplasament de maximum 800 t, iar ca dimensiuni, are o lungime de 60,8 metri, o lățime de 9,54 de metri și un pescaj de 2,7 metri. Propulsia navei militare este asigurată de două motoare ALCO V12 diesel, ce pot atinge o viteză de maximum 17 noduri. La bord poate urca un echipaj format din 78 de oameni. 

Ca dotări militare, dragorul maritim 29 dispune de instalaţii artileristice calibrul 30 mm, instalații artileristice calibrul 14,5 mm, instalaţii pentru lansarea rachetelor AA, drăgi marine de contact şi prin influenţă, instalaţii de lansare a bombelor antisubmarin.

Dragorul maritin 29, lovit de o mină

Dragorul maritim lt Dimitrie Nicolescu a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.

La bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.

„Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii”, transmit Forțele Navale Române.

Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile (video sus), nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu s-au înregistrat victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Dragorul maritim 29, în Portul militar FOTO: navy ro
Dragorul maritim 29, în Portul militar FOTO: navy ro

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a ajuns vineri, 9 septembrie, în jurul orei 14.00, în portul militar Constanța, unde a acostat, în siguranță.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite