Două gârliţe mari, specie vulnerabilă, împuşcate la Săcele. Braconierii au fost văzuţi de ornitologi, care au sunat la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gârliţă împuşcată FOTO SOR
Gârliţă împuşcată FOTO SOR

Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenţia asupra unui nou caz de braconare a gârliţelor mari pe teritoriul României. Două păsări din această specie au fost împuşcate în zona Săcele, judeţul Constanţa.

La 2 februarie 2022, agenţii ecologi care se aflau pe teren în zona Săcele pentru implementarea schemei de monitorizare a gâştelor au observat un braconier ascuns într-o zonă cu vegetaţie densă. Acesta folosea atrape (gâşte de cauciuc) şi chemătoare electronice ce emiteau sunete specifice gârliţelor mari pentru a atrage păsările cât mai aproape de locul din care vâna. Gârliţa mare este o specie cinegetică, dar în această perioadă nu se poate vâna datorită suspendării în instanţă a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. 

„Imediat ce am văzut persoana în tufiş şi tot echipamentul pe care îl folosea pentru a atrage gârliţele şi a le împuşca, am sunat la 112. Când m-a văzut, el a ieşit din ascunzătoare şi a dat un telefon. 

La scurt timp, a venit o maşină, iar şoferul l-a ajutat să strângă cât au putut din echipamentul folosit pentru a atrage păsările. S-au urcat în maşină şi au fugit de la locul faptei. Nu au mai avut timp să strângă şi atrapele, pe care le-au lăsat pe câmp.

Poliţia a venit la faţa locului şi a deschis o anchetă. Au fost găsite multe tuburi de cartuşe şi două gârliţe mari împuşcate în raza de acţiune unde era ascunsă persoana în cauză”, a declarat unul dintre ornitologii SOR care au descoperit braconierul. Persoanele au fost identificate şi aduse la audieri. 

Gâştele cu gât roşu, ameninţate şi ele de braconieri

Ornitologii care au alertat autorităţile au numărat în acea zi peste 50.000 de gârliţe mari (Anser albifrons), dar şi peste 4.000 de gâşte cu gât roşu (Branta ruficollis) care iernează în zona Săcele - Vadu. Cele din urmă sunt o specie vulnerabilă la nivel global, populaţia totală fiind estimată la numai aproximativ 55.000 de exemplare. Cazurile de braconaj din România sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele două specii de gâşte formează stoluri mixte, iar împuşcările accidentale reprezintă una din marile ameninţări la adresa gâştelor cu gât roşu.

„Avem un nou caz de braconaj care ne arată tot mai mult nevoia implementării unor soluţii informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împuşcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Fără un control real şi transparent al activităţii de vânătoare, fenomenul braconajului nu va putea fi combătut”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguştiuc, ieruncă, lişiţă, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliţă, raţă mare, raţă mică, raţă moţată, raţă sunătoare, sitar de pădure, stăncuţă, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Citeşte şi:

Povestea Victoriei, gâsca cu gât roşu care a zburat 5.700 de kilometri. Unde a ajuns pasărea rară plecată din Bărăgan

Gâsca cu gât roşu Victoria, monitorizată prin satelit, a ajuns în Siberia. Drumul a durat 3 luni

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite