Directorul din Ministerul Transporturilor, acuzat că a luat mită, a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Transporturilor foto Inquam Photos
Ministerul Transporturilor foto Inquam Photos

Petre Neacşa a fost prezentat joi, 8 iulie, în faţa judecătorilor de drepturi şi libertăţi cu propunerea de arestare preventivă. El este acuzat de luare de mită în dosarul Agenţiei de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM).

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis cererea procurorilor DNA Constanţa de arestare preventivă a lui Petre neacşa, directorul Direcţiei Econimice din Ministerul Transporturilor. Decizia poate fi contestată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus miercuri, 7 iulie, reţinerea pentru 24 de ore a lui Petre Neacşa, director al Direcţiei economice din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită.

„În contextul în care Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) a achiziţionat, cu fraudarea legislaţiei primare în materie şi la preţuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacşa Petre, în calitatea menţionată mai sus, a primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziţie publică, suma de 460.000 lei”, spun procurorii.

Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul a primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcţiei pe care o conducea, fondurile necesare achiziţionării ambarcaţiunilor respective.

La data de 08 iulie 2021, inculpatul Neacşa Petre urmează să fie prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În urmă cu o săptămână, procurorii DNA Constanţa l-au reţinut pe directorul general ARSVOM, Daniel Manole, acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Judecătorii au decis ca Manole să fie plasat în arest la domiciliu.

”În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).  Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, a transmis DNA. 

Sursa citată a menţioat că societatea câştigătoare a licitaţiei doar „ar fi mimat” construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia. 

”Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri