Descoperire macabră la Năvodari: un delfin mort a fost adus de valuri pe plajă VIDEO

0
Publicat:

Turiștii din Năvodari au dat alarma după ce, sâmbâtă, valurile au adus la mal trupul fără viață al unui delfin de mari dimensiuni.

Delfin eșuat pe plaja Năvodari Sursa Antonia Ispas
Delfin eșuat pe plaja Năvodari Sursa Antonia Ispas

Mamiferul era mort de mai multe zile. Reprezentații organizației de mediu “Mare Nostrum” au venit să îl ridice de pe mal. Din păcate, nu se poate spune din ce cauză a murit delfinul, însă există mai multe variante: braconierii (pentru că s-ar fi putut prinde în plase), războiul sau o boală. 

„Este vorba despre un afalin, un adult, mascul, din păcate, într-o stare de descompunere foarte avansată, ceea ce face imposibilă determinarea cauzei morții. De la începutul anului și până acum noi am avut undeva la 45 de cazuri de delfini eșuați, preponderent, multe exemplare din specia aceasta, undeva la peste 30 de exemplare. Este o specie care este mai mult costieră, ceea ce ne face să ne punem destul de multe semne de întrebare, ținând cont că rata de eșuare a acestei specii în acest an este foarte mare, comparativ cu anii trecuți. Dintre exemplarele eșuate, cam 20 prezentau urme de plasă, pe suprafața corpului. Ceea ce e mai trist, e că asta se întâmplă în perioada de prohibiție, ceea ce indică că există un fenomen de braconaj în Marea Neagră”, a declarat Costin Timofte, reprezentant “Mare Nostrum”. 

Trupul mamiferului, preluat de voluntarii Mare Nostrum Sursa Antonia Ispas 

„Activitățile umane de la Marea Neagră, acum și războiul, afectează populațiile de toate felurile, inclusiv delfinii. În cazul de față vorbim de un afalin, un delfin de talie mare, care nu prea se încurcă în plase dar se poate lovi de ambarcațiuni. Posibil să fie și războiul, ca și cauză a decesului acestui delfin, întrucât au fost substanțe toxice, substanțe explozive, au fost proiectile care au ajuns în vestul Mării Negre, loc predilect de hrănire al lor în această perioadă. Tot ceea ce facem noi, inclusiv războiul, afectează puternic mediul și este mare păcat, este un motiv pentru care trebuie să încercăm să ne păstrăm în parametrii speciei noastre care s-a numit sapiens”, a declarat Adrian Bâlbă, președinte Eco Dobrogea. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite