Deputatul UDMR de Constanţa denunţă presiuni pentru intimidarea partidului: Se întâmplă chiar înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antal Istvan Janos - deputat UDMR de Constanţa Sursa Facebook AIJ
Antal Istvan Janos - deputat UDMR de Constanţa Sursa Facebook AIJ

Deputatul UDMR de Constanţa, Antal István János, semnalează o acţiune pe care o consideră abuzivă, ce s-a petrecut la Constanţa, înainte de alegerile generale din 6 decembrie 2020. Acţiunea priveşte alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Deputatul UDMR Antal István János a depus o sesizare la Camera Deputaţilor privind „o acţiune abuzivă“ desfăşurată la Constanţa, în circumscripţia electorală nr. 14, pe care o reprezintă în Parlamentul României.

Antal arată că delegaţii din partea UDMR care au fost prezenţi în secţiile de votare la 26 mai 2019, în timpul alegerilor europarlamentare, au fost citaţi de Poliţie pentru a da declaraţii despre desfăşurarea procesului de votare, însă fără să fie precizat motivul acestui demers.

Parlamentarul UDMR spune că aceşti oameni au fost supuşi unor „abuzuri inadmisibile pentru un stat membru al Uniunii Europene, care şi-a asumat susţinerea unor valori democratice“.

„Pe lângă declaraţiile cerute, referitor la modul în care au fost delegaţi în secţii, Poliţia i-a întrebat pe aceşti oameni şi despre modul în care au votat, ceea ce înseamnă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, dreptul la secretul votului”, a precizat deputatul UDMR.

Antal crede că un posibil motiv ar fi rezultatele obţinute de UDMR în judeţele în care populaţia de etnie maghiară nu este semnificativă, pentru că biroul parlamentar de la Constanţa deţine informaţii, potrivit cărora, gesturi similare au loc şi în alte judeţe, în care trăiesc foarte puţini etnici maghiari.

„Consider că aceste demersuri sunt abuzive şi trebuie să înceteze imediat. A pune sub semnul întrebării rezultatele obţinute UDMR, este o dovadă clară de încălcare a principiilor democraţiei. Consider că voturile obţinute în aceste judeţele reprezintă voinţa alegătorilor şi nicidecum nu trebuie suspectate drept posibile fraude“, a adăugat deputatul de Constanţa.

Antal István János mai este de părere că alegerea momentului acestor cercetări, cu câteva săptămâni înainte de scrutinul din 6 decembrie, poate fi considerată drept o modalitate de intimidare a reprezentanţilor UDMR. Aceştia au dreptul să facă parte din componenţa personalului secţiilor de votare la alegerile parlamentare, iar acest fapt ar putea afecta gradul de încredere în UDMR - opinează deputatul.

„Consider că, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 137 din anul 2000, în România, stat de drept, democratic şi social, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane reprezintă valori supreme şi sunt garantate de lege. Aceste acţiuni ale poliţiei lezează toate aceste principii”, a declarat parlamentarul UDMR care a precizat că, în cazul în care nu încetează aceste demersuri, va sesiza Avocatul Poporului şi alte organizaţii abilitate din ţară şi din străinătate. 

Pe aceeaşi temă: 

UDMR-istul ajuns deputat de Constanţa în urma redistribuirii: „Surpriza a fost mare şi pentru noi“ 

De la Satu Mare la Constanţa. Interviu cu deputatul Antal István-János

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite