Decanii facultăţilor de la Ovidius rămân pe funcţii deocamdată. Unele specializări sunt la un pas de desfiinţare
0
Profesorii desemnaţi la conducerea facultăţilor din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa sunt păstraţi deocamdată pe funcţii. Decanii fuseseră numiţi prin concurs dintre profesorii agreaţi de fostul rector. În ultimul timp, la Universitatea Ovidius se accentuaseră nemulţumiri legate de rezultatele obţinute de unele facultăţi la evaluările ARACIS.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămânul Superior (ARACIS) face vizite periodice în instituţiile de învăţământ superior pentru evaluarea externă a programelor de studii universitare de licenţă sau masterat, în vederea autorizării funcţionării provizorii, acreditării sau evaluării periodice.
Comisia de experţi verifică standardele învăţământului superior care se aplică în instituţie, face o analiză a activităţii şi evaluează programele de studii universitare. Comisia acordă apoi calificative ARACIS, care se împart în „încredere“, „încredere limitată“ şi „neîncredere“ - grad care duce la desfiinţare.
În 2012-2013, ARACIS a acordat calificative slabe mai multor programe de studii de la Universitatea Ovidius. În 2012, Medicina întâmpina probleme la specializarea Laborator Clinic şi la cea de Moaşe, iar Literele - la Limbi Străine, mai exact la Engleză. Acestea primiseră grad de „Neîncredere“ la avizul ARACIS, la fel ca Administraţia Publică de la Universitatea Spiru Haret, de exemplu.
În 2013, Consiliul ARACIS decidea să acorde aviz de „Încredere limitată“ Geografiei din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole. În luna mai, comisia ARACIS pleca nemulţumită de la Constanţa şi acorda cu indulgenţă „Încredere limitată“ Medicinei Dentare, cu menţiunea de repetare după un an a vizitei comisiei.
De menţionat că, în urma clasificării şi ierarhizării universităţilor din România, făcute după criterii instituite de fostul ministru Daniel Funeriu, Facultatea de Medicină Dentară din Universitatea Ovidius Constanţa deţinea Categoria A.
Cum primii vizaţi de aceste rezultate sunt decanii, cei care au responsabilitatea de a creşte sau măcar menţine categoria facultăţii, după vizita ARACIS au existat intenţii de demisie în rândul acestora. Decanul de la Medicină Dentară, dr. Aureliana Caraiane, şi-a anunţat demisia chiar în ajunul arestării rectorului Dănuţ Tiberius Epure. Actualmente, decizia nu mai este valabilă.
„Doamna decan şi-a retras demisia, care nu a mai fost înregistrată. Într-adevăr, voia să renunţe la funcţie, dar a revenit asupra deciziei. Acum nici nu este cazul să-şi dea vreun decan demisia. Este o situaţie specială, iar orice plecare de pe funcţie ar putea aduce deservicii organizării din universitate. Deocamdată toţi decanii rămân pe funcţii“, a precizat Daniel Citirigă, purtătorul de cuvânt al universităţii.
Pe funcţie rămâne inclusiv decanul de la Farmacie, Rodica Sîrbu, a cărui facultate este în centrul scandalului de corupţie care a dus la arestarea rectorului Dănuţ Epure şi urmărirea penală a prorectorului Gabriela Stanciu, precum şi a complicilor lor.
„Era strigător la cer ce se întâmpla din 2012 încoace. Veneau bursierii indignaţi: «Cum este posibil ca unul care nici nu ştie să scrie, nici să vorbească, dar care s-a meditat cu profesoara X, să intre pe locul 2 la facultate? Sau să ia cele mai mari note la examene?»
Toate aceste chestiuni se ştiau, toată lumea vorbea. Trăiam într-un regim de teroare şi ameninţări creat pentru a îndepărta orice om valoros de la catedră. Ilegalităţi peste ilegalităţi. Din 2012, totul s-a prăbuşit la «Ovidius». Dintr-o universitate care aspira la categoria A şi obţinea evaluări internaţionale foarte bune, s-a ajuns ca unele facultăţi să primească de la ARACIS «Încredere limitată». Acum există pericolul ca unele facultăţi chiar să se închidă, ceea ce ar însemna un dezastru pentru învăţământul constănţean“, arată universitarii.
În sânul instituţiei există o stare profundă de jenă: „Cât de curând vom ieşi cu o poziţie oficială a noastră, cei care am ridicat această universitate şi încă mai credem în ea. Ca un rector să ia mită, în formă continuată, este cel mai grav lucru care ni se putea întâmpla. Vă daţi seama, toţi Doctorii Honoris Causa ai universităţii ce gândesc acum… «Am dat mâna cu infractorul de la Constanţa»“.
La finele lunii iulie, rectorul Dănuţ Tiberius Epure a fost arestat pentru luare de mită, în urma unei anchete DNA. El vindea subiectele de la Admitere pe mii de euro. Prorectorul Gabriela Stanciu este şi ea urmărită penal pentru aceeaşi infracţiune, la fel şi complicii lor Stere Tala şi Lucica Toader. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat vineri, 11 septembrie, că Epure, Stanciu, Tala şi Toader au fost trimişi în judecată, iar procesul va avea loc la Tribunalul Ilfov.
Vă mai recomandăm