De ce mergem la mare de 1 Mai. Ziua de sorginte comunistă în care se defila pe principalele bulevarde

0
Publicat:

Dacă părinții noștri se mulțumeau după defilarea de 1 Mai cu un mic și-o bere, în prezent, Ziua Muncii este sărbătorită cu mare ștaif.

Imagine surprinsă în timpul festivalului Sunwaves FOTO: Facebook/ Sunwaves
Imagine surprinsă în timpul festivalului Sunwaves FOTO: Facebook/ Sunwaves

Tinerii iau drumul mării în minivacanța de 1 Mai. Cluburile de noapte se deschid, festivalurile strâng laolaltă mii de petrecăreți, iar plajele își primesc primii turiști.

În prezent, polii distracţiei pentru 1 Mai sunt Costinești, Mamaia şi Vama Veche. Litoralul românesc își așteaptă turiștii cu mai multe surprize.

La Costinești se desfășoară Festivalul „Beach, please”, în perioada 27 aprilie – 1 mai, la care sunt așteptați peste 50.000 de participanți, potrivit organizatorilor. Tot în Costinești se desfășoară cea de a doua ediție a celui mai mare Rock Fest de pe litoral: „May, Be Rock Fest“.

În Mamaia sunt așteptați peste 30.000 de turiști. Aceștia vor petrece la diverse evenimente organizate pe plaje și în cluburi. Anul acesta, Sunwaves a ajuns la ediția cu numărul 30.

Grill Fest, cea mai nouă experiență de barbecue și muzică din Români, dar și Festivalul du Bonheur, vor oferi publicului gastronomie savuroasă, spectacole culinare și muzică, pe plajele din Constanța și Mamaia.

Pentru prima dată, cele mai mari tarife de cazare la deschiderea sezonului turistic sunt în Costinești. Urmează Venus și apoi Mamaia.

1 Mai la o serbare câmpenească

La sfârşitul secolului al XIX-lea, constănţenii obişnuiau ca de 1 Mai să iasă la o grădină, la o terasă sau la o serbare câmpenească, ne poveseşte Constantin Cheramidoglu, fostul director al Arhivelor Naționale Constanța.

Pe valea portului, pe Bulevardul 1 Mai exista o terasă renumită, unde se vindea bere bună şi ieftină, cea produsă la fabrica de bere a fraţilor Gruber. Apoi, toţi coborau la mare. Cum nu se construise Portul Constanţa, inaugurarea oficială a lucrărilor având loc în 1896, accesul se făcea uşor la plajă.

După anul 1945, sărbătoarea s-a politizat excesiv şi de la pioneri la ţărani, de la muncitori la intelectuali, toţi erau scoşi în stradă la defilări. La Constanţa, alaiul defila pe Bulevardul Tomis.

1 mai altădată Fototeca online a comunismului românesc
1 mai altădată Fototeca online a comunismului românesc

A trecut mult timp până când românii au prins gustul distracţiei de primăvară pe litoralului românesc. Obiceiul de a petrece 1 Mai la mare a apărut după anul 1990, când hotelurile nu au mai avut rezervările făcute în sistem centralizat ca în perioada comunistă. Încet – încet au apărut discoteci şi baruri pe litoralului românesc care îşi deschideau porţile la începutul lunii mai şi apoi reveneau pe scena distracţiei după 15 iunie, atunci când debuta, practic, sezonul estival.

1 Mai pe litoral. Istoria unei zile

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite