De ce evită turiştii să meargă în Mamaia. Sudul litoralului revine în preferinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcare cu plată în staţiunea Mamaia foto: Călin Gavrilaş
Parcare cu plată în staţiunea Mamaia foto: Călin Gavrilaş

Staţiunile din sudul litoralului atrag un număr tot mai mare de turişti, în timp ce Mamaia a început să fie evitată de mulţi vizitatori.

O analiză comparativă a evoluţiei rezervărilor în staţiunile autohtone de la Marea Neagră realizată de cei de la litoralulromanesc.ro, cel mai mare touroperator pe acest segment de vacanţe, arată că cea mai mare creştere a volumului (număr de turişti) în 2022 faţă de perioada de dinaintea pandemiei se înregistrează în unităţile de cazare din zona Neptun-Olimp. În schimb, Mamaia pierde aproximativ 20 de procente din turiştii care se cazau în staţiune în 2019. 

Eforie Nord a luat locul staţiunii Mamaia în clasamentul zonelor preferate de români pentru vacanţa pe litoral şi înregistrează o creştere de 30% a numărului de turişti în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

„Fenomenul la care asistăm este, în esenţă, o <<deplasare a plăcilor tectonice>> pentru că în vreme ce la Mamaia se cazează mai puţini turişti, creşte numărul celor care aleg sudul litoralului, Eforie Nord fiind staţiunea cea mai solicitată”, subliniază Ionuţ Nedea, preşedintele litoralulromanesc.ro. 

De ce încep turiştii să evite Mamaia

Motivele care au determinat turiştii să evite Mamaia constau în lărgirea plajelor şi taxele mari de parcare stabilite de Primăria Constanţa. „Noi am avut oferte de cazare cu 100 de lei pe noapte, aproape cât costă o zi de parcare la Mamaia. Totuşi, turiştii trebuie să ştie că multe hoteluri au parcări proprii, iar în majoritatea cazurilor, numărul locurilor este suficient pentru cei cazaţi acolo”, menţionează Ionuţ Nedea.

Zona Neptun-Olimp înregistrează o creştere de 35% faţă de perioada pre-pandemică. De asemenea, staţiunea Saturn e pe creştere, cu aproximativ 30 de procente mai mult în raport cu 2019, în vreme ce Venus înregistrează un avans de 12%. 

În schimb, Jupiter este singura staţiune din sudul litoralului pe minus, cu o scădere de aproximativ 13 procente faţă de 2019. Explicaţia, afirmă Ionuţ Nedea, stă în politica tarifară practicată de unii hotelieri în acest an: „Observăm că hoteluri care erau foarte solicitate în alţi ani înregistrează acum un grad de ocupare mai mic pentru că au crescut preţurile pentru a-şi acoperi toate costurile generate de inflaţie. Pe de altă parte, sunt şi hotelieri care au scumpit moderat pachetele turistice, preferând să-şi sacrifice profitul de anul acesta şi să menţină operaţional business-ul, iar aceste proprietăţi sunt pe creştere”. 

În partea de nord a litoralului, zona Mamaia Nord înregistrează o creştere de 30% a numărului de turişti faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, în principal datorită apariţiei în peisaj a unor hoteluri noi, datele raportate referindu-se strict la unităţile de cazare clasificate, nu şi la apartamentele oferite spre închiriere de particulari.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Plaja pe cearşaf încinge spiritele şi intră în atenţia autorităţilor. „Sunt puşi să stea în spatele şezlongurilor”

Scandal pe o plajă din Eforie Sud. Turiştii s-au pomenit cu şanţuri săpate lângă ei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite