Cum scapă baronii PSD de Constanţa cu pedepse infime pentru şpăgi uriaşe după ordonanţa de urgenţă a Guvernului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, foştii baroni de la malul mării, sunt acuzaţi de abuz de serviciu în mai multe dosare instrumentate de procurorii DNA.

Marţi seara, Guvernul PSD a dezincriminat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care nu a fost pe ordinea de zi, abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzat, printre mulţi alţi politicieni, şi Liviu Dragnea.

Actul normativ fost publicat în Monitorul Oficial la ora 01.20. Potrivit textului, o parte a ordonanţei îşi face deja efectele, iar o altă parte se va aplica peste 10 zile.

De această ordonană de urgenţă beneficiază şi doi foşti baroni locali ai Constanţei, respectiv Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. În mai multe dosare ei sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu.

Fostul primar al oraşului Constanţa este acuzat de procurorii DNA că  a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. 

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ştefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

“Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie.

Dosarele de abuz în serviciu ale lui Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată în 2016, alături de alte persoane, după ce a favorizat atribuirea unor lucrări unei societăţi comerciale. 

Procurorii susţin că, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Constantinescu şi arhitectul şef Titi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică „Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Constantinescu şi Cenuşă au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa.

"Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)", arată DNA.

Condamnat definitiv pentru abuz în serviciu 

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat în 2016 la cinci ani de închisoare în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal Constanţa. Nicuşor Constantinescu a fost  trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2014, pentru abuz în serviciu în formă continuată după ce mai mulţi ani nu a finanţat cu niciun leu Centrul Militar Zonal Constanţa.

După executarea pedepsei, pe o perioadă de cinci ani, Constantinescu nu poate ocupa o funcţie publică şi a pierdut dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice. Hotărârea nu este definitivă.

Fostul preşedinte al CJ a cerut la începutul acestui an strămutarea dosarului la Tulcea, însă instanţa nu a fost de acord. De asemena, a recuzat magistratul care îl judeca, unde din nou nu a avut câştig de cauză. 

Din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu a alocat niciun leu Centrului Militar Zonal Constanţa, unitate militară de interes naţional, situată în centrul oraşului, pe strada Mircea cel Bătrân. În cele din urmă, dezinteresul lui total faţă de apărarea ţării i-a adus un nou dosar la DNA, fiind stabilit un prejudiciu de 67.211,32 lei.

Explicaţiile unui avocat

Un avocat constănţean ne explică cum vor opera modificările votate de Guvernul PSD din „Marţea Neagră“, episodul II. 

„În cazul dosarelor unde prejudiciul este sub 200.000 de lei se va constata dezincriminată fapta şi se închide dosarul pentru că fapta nu e prevăzută de lege.

Dosarele cu prejudiciu peste 200.000 de lei se judecă în continuare, indiferent de cuantum, şi, raportat la noile limite de pedeapsă, între 1 şi 3 ani, este practic greu de crezut că vor obţine pedepse mai mari de cinci ani, motiv pentru care vor fi graţiaţi potrivit ordonanţei. Graţierea nu exclude obligarea lor la plata prejudiciului, care va fi stabilit de instanţă“, spune avocatul. 

În cazul condamnării în dosarul Centrului Militar Zonal, Nicuşor Constantinescu poate cere achitarea pe calea contestaţiei la executare.  

Pe aceeaşi temă: 

Noi proteste în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară: peste 1.500 de bucureşteni s-au adunat în faţa Guvernului LIVE VIDEO

UPDATE Timişorenii cer demisia Guvernului Grindeanu. Aproximativ 2.000 de persoane sunt deja în Piaţa Victoriei LIVE

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite