Cum a scăpat nedemolată de comunişti statuia martirului Vladimir Ghika. „Mor cu conştiinţa împăcată că am făcut tot ce-am putut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Vladimir Ghica FOTO WWW.papalabucuresti.ro
Statuia lui Vladimir Ghica FOTO WWW.papalabucuresti.ro

Statuia lui Vladimir Ghika se află în centrul Bucureştiului, în curtea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, care găzduieşte Muzeul Naţional de Artă al României. În perioada comunistă, ea a fost cunoscută drept „Cărturarul“.

Statuia de bronz a lui Vladimir Ghika, cee înfăţişează un personaj solemn care ţine în mână o carte, a fost multă vreme cunoscută drept „Cărturarul”. Până în anii ’90, publicul nu a ştiut că lucrarea îl înfăţişează pe monseniorul Vladimir Ghika, scrie site-ul www.papalabucuresti.ro.

Autorul statuii este sculptorul Gheorghe Anghel, ucenic al lui Dimitrie Paciurea. În timp ce studia la Paris, acesta l-a cunoscut pe Vladimir Ghika, care fusese hirotonit preot catolic în 1923 şi care, tot atunci, îşi începuse activitatea misionară într-o mahala. Preotul, care frecventa elita intelectuală pariziană, i-a mijlocit tânărului artist ajutoare financiare şi i-a stat alături în viaţa spirituală. Prietenia lor a continuat peste ani, iar agendele Monseniorului dau mărturie despre aceasta: însemnări din 1945, 1946 şi 1947 menţionează întâlniri dintre cei doi. În memoria acestei preţioase prietenii, în 1939, sculptorul i-a dedicat Monseniorului o statuie în ghips.

După 1948, lucrarea a scăpat de furia cenzurii comuniste, fiind redenumită „Cărturarul”. Sub acest nume, transpusă în bronz, a fost expusă în interiorul Muzeului de Artă, cândva prin anii ’60. Paradoxal, ignoranţa regimului a făcut posibil ca Monseniorul Ghika să aibă statuie în timpul aceluiaşi regim care l-a torturat şi l-a întemniţat la Jilava, unde a şi murit la 16 mai 1954. Din anul 2000, statuia este expusă în curtea Muzeului, de data aceasta purtând numele personajului pe care îl înfăţişează.

Monseniorul Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul), unde tatăl lui era ministru plenipotenţiar al României în Turcia. După instaurarea regimului comunist, episcopii greco-catolici şi mulţi preoţi au fost arestaţi, iar religia greco-catolică interzisă.

La 18 noiembrie 1952, monseniorul a fost arestat şi condamnat la trei ani de temniţă grea pentru înaltă trădare. 

În sentinţa dată de Tribunalul Poporului din octombrie 1953, se arată că: „Ghika Vladimir a avut legături cu diverşi diplomaţi de la Legaţiile Franţei şi Italiei, precum şi cu Nunţiatura. A expediat prin Legaţiile Franţei şi Belgiei trei scrisori către fratele său din străinătate, în care dădea o serie de informaţii asupra stărilor politico-sociale din ţara noastră, informaţiuni ce urmau să fie transmise Vaticanului...”.

După gratii, monseniorul a continuat să ţină liturghia şi a înseninat sufletele sutelor de condamnaţi. A murit la Jilava, la 16 mai 1954. Ultimele sale cuvinte au fost: „Mor cu conştiinţa împăcată că am făcut tot ce am putut, deşi nu întotdeauna tot ce a trebuit pentru adevărata Biserică a lui Hristos, într-o perioadă tristă pentru ţara mea şi pentru întreaga lume civilizată".  

În 2013, mii de persoane din toată ţara au participat la ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika. În pavilionul central de la Romexpo, transformat într-o biserică extrem de încăpătoare unde a fost instalat altarul şi o cruce de peste 10 metri pătraţi, se regăseau peste 8.000 de credincioşi, ortodocşi sau catolici, 200 de preoţii ai Bisericii Ortodoxe Române ai Bisericii Romano-Catolice, 20 de episcopi şi trei cardinali în frunte cu cardinalul Angelo Amato, trimisul special al Papei Francisc I care a ţinut slujba de beatificare în latină.

Vă mai recomandăm:

Malcoci sau superba poveste a primului sat al nemţilor din Dobrogea. Germanii au plecat „Acasă, în Rai“, iar biserica monumentală a devenit o ruină

Scandalul picturii din catedrala ortodoxă a Constanţei. Cum au luat foc oficialii statului român din cauza sfintelor cu aspect suspect de pământesc

Securitatea şi obsesia pentru Vatican, pepinieră de preoţi-spioni pentru SUA. Episcopul Gerald O' Hara, americanul pe care n-au reuşit să-l omoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite