Cum a ajuns Eforie Sud, cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, să fie „Cenuşăreasa“ turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eforie Sud                                                                                               FOTO Călin Gavrilaş
Eforie Sud                                                                                               FOTO Călin Gavrilaş

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a anunţat la finalul sezonului estival 2018 că Mamaia, Eforie Nord şi Venus au fost staţiunile cu cea mai mare cerere, iar la polul opus s-au situat Costineşti, Neptun şi Eforie Sud.

Staţiunea balneară Movilă-Techirghiol, viitoarea Eforie, prima staţiune de pe litoralul românesc, a luat naştere pe data de 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movilă pe malul mării. În aceeaşi perioadă, boierul Movilă, proprietarul, a construit şi un hotel, dar pe malul lacului Techirghiol. Expansiunea acestei staţiuni începe în jurul anului 1920, când se construiesc mai multe vile particulare. De-a lungul timpului, staţiunea s-a mai numit: Carmen Silva, Vasile Roaită sau Eforie.

Din anul 1966, Eforie Sud şi Eforie Nord se află sub aceeaşi administraţie locală: primăria Eforie. Însă, cele două staţiuni s-au dezvoltat diferit. Una este în topul preferinţelor turiştilor, cealaltă la coada clasamentului.

Plaje mici, locuri de cazare puţine

Principalele motive care au dus la scăderea interesului turiştilor pentru Eforie Sud constau în dimensiunea plajelor, petrecerea timpului liber, spaţiile de cazare reduse şi lipsa unui proiect concret de dezvoltare pe termen mediu şi lung.

Eforie Sud este staţiunea cu plajele cele mai înguste de pe litoral, fiind afectată de eroziunea costieră, dimensiunea lor ajungând chiar la câţiva metri. În schimb, plajele din Eforie Nord au fost lărgite, atingând o lăţime şi de 100 de metri.


                            Plaja din Eforie Sud - Foto: Călin Gavrilaş

Eforie Sud FOTO Călin Gavrilaş

„În Eforie Nord sunt mult mai multe structuri de cazare faţă de Eforie Sud, cu hoteluri de la 2 la 4 stele. Anumite hoteluri de 4 stele au baze de tratament, cu servicii all inclusive. În sud sunt hoteluri de 2 şi 3 stele, majoritatea fiind de 2 stele, în general nerenovate şi ieftine. Avantajul staţiunii Eforie Sud este că oferă cea mai ieftină cazare de pe litoral”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.

Conform datelor oficiale, în Eforie Nord sunt peste 19.000 de spaţii de cazare în hoteluri care ajung la 3-4 stele, iar în Sud sunt 2.500 de locuri de cazare în vile sau hoteluri care ajung până la 2 stele.

„Sudul s-a dezvoltat în continuare mai mult pe zona de locuit, iar administraţiile locale nu au atras în Sud evenimente care să pună în valoare şi această zona, deşi există opţiuni de cazare. Din păcate, nu ştiu să existe nici o Strategie locală  de dezvoltare strategică pentru turism şi lipseşte, astfel, cu desăvârşire şi politică de promovare de turism”, spune şi Corina Martin, preşedinte Federaţia Asociaţilor de Promovare Turistică.

Imagini din Eforie Sud FOTO Călin Gavrilaş

                                                 Cazinoul din Eforie Sud - Foto: Călin Gavrilaş


„Staţiune care nu s-a autodefinit după 120 de ani”

În anul 2017 o porţiune din faleza „Cazino-Capul Turcului” din Eforie Sud s-a prăbuşit din cauza alunecărilor de teren. După un an nu s-a efectuat nicio lucrare de consolidare, autorităţile mulţumindu-se să interzică accesul în zona respectivă.

Responsabilii pentru reabilitarea falezei sunt, spun reprezentanţii primăriei, cei de la Administraţia Bazinală Dobrogea-Litoral, instituţie care a mai realizat lucrări de consolidare a falezei în zona respectivă. De cealaltă parte,  cei de la Administraţia Naţională „Apele Române” susţin că „din cauza unei probleme juridice, existând un litigiu între primăria Eforie, actuala deţinătoare a falezelor, şi ABADL, specialiştii ANAR nu pot interveni asupra zonelor cu probleme, astfel încât falezele să fie reconstruite şi consolidate.”

Imagini din Eforie Sud FOTO Călin Gavrilaş

                                         Faleza prăbuşită - Foto: Călin Gavrilaş

Una dintre clădirile simbol ale staţiunii Eforie Sud este Cazinoul. Turiştii trec pe lângă el atunci când merg la plajă sau ies la plimbare. Clădirea, construită în anii '30, este de o perioadă bună de timp doar o ruină ce tronează în zona de promenadă a localităţii.  

Carmen, o turistă care a venit în luna iulie în Eforie Sud a notat pe un site de vacanţe (www.forum-hotel.ro) că locul este „o staţiune care nu s-a autodefinit încă, deşi are în spate un trecut de aproape 120 de ani. Dragilor, pentru mine este de neînţeles cum în toată staţiunea, care este, să nu uităm, un orăşel totuşi, nu există un supermarket, o măcelărie, o băcănie, o pescărie, nicio unitate alimentară mai de Doamne ajută.”

Mai departe, turista arată mai multe neajunsuri ale celei mai vechi staţiuni de pe litoralul românesc: lipsa posibilităţilor de a petrece timpul liber seara, singura variantă fiind plimbarea pe faleză, lipsa posibilităţilor de distracţie pe plajă (doar o banană şi un vaporaş pentru plimbări), scările care coboară spre plajă de la o altitudine de 30-35 de metri, lipsa unui parc de distracţii pentru copii şi altele.


                                             Zonă interzisă turiştilor - FOTO Călin Gavrilaş
 

Eforie Sud FOTO Călin Gavrilaş

„Arată mai bine decât pe vremea lui Ceauşescu”

Mihai Ruste a fost medic la Spitalul Numărul 9 din Bucureşti. Acum, ca pensionar, a preferat să vină la Eforie Sud spre final de septembrie. Cunoaşte staţiunea foarte bine deoarece şi-a petrecut aici multe concedii înainte de 1989, dar şi după Revoluţie.

Medicul nu crede în statistici şi sondaje. În opinia lui, Eforie Sud arată mai bine acum ca înainte de '89. „Veneam la camping şi stăteam cu familia la cort. Am stat şi la case particulare. Mi se pare mai frumos acum , nu este aglomerată ca alte staţiuni. Arată mai bine acum decât pe vremea lui Ceauşescu. Casele sunt mai frumoase, mai îngrijite. Diferenţa este mare faţă de atunci. Plaja este, însă mai îngustă faţă de atunci. Condiţiile sunt bune, am dat 50 de lei pe noapte”, spune Mihai Ruste.

La solicitarea reporterilor „Adevărul”, primăria Eforie ne-a transmis o listă cu patru proiecte pe care vor să le implementeze începând de anul viitor, însă primarul a evitat să răspundă (până la această oră) de ce există diferenţa atât de mare în preferinţele turiştilor între Nord şi Sud.

Printre ceea ce şi-a propus administraţia locală să realizeze în Eforie Nord se numără „reabilitarea,  modernizarea şi amenajarea Falezei Sud şi străzii Dezrobirii”, un proiect de peste 22 de milioane de lei, „amenajarea a 3 zone de recreere” şi „reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea Teatrului de Vară Eforie Sud şi amenajarea Parcului”. Teoretic, peste 90 de milioane de lei vor fi investiţi din fonduri europene în perioada 2019-2022.




Pe aceeaşi temă:

Eforie Sud FOTO Călin Gavrilaş

„New Costineşti“, proiectul de lux de lângă groapa de gunoi. Primar: „Vorbesc ăştia ca nebunii“

Voucherele de vacanţă, chiar şi târziu acordate, au salvat turismul de pe litoral. Sezonul, afectat de ploile din vară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite