Constanţa: Modificări în legislaţia privind amenajarea teritoriului şi urbanismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Astfel, autorităţile locale nu mai pot modifica planurile zonale după bunul plac.

Ministrul Elena Udrea a declarat că reglementările adoptate restabilesc „rolul autorităţii publice, fie că vorbim de autoritatea publică centrală, fie că vorbim de autoritatea publică locală în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă a oraşelor“.

Udrea dă bani pentru construcţii în zone protejate

„Planul de urbanism zonal, care ajunsese în ultima vreme un instrument prin care orice persoană interesată putea să modifice documentaţiile de urbanism generale, în funcţie de interesul pe care îl avea, îşi recapătă rolul de instrument important în planificare urbană. Eliminăm practicile urbanismului derogatoriu care s-au creat în ultimul timp şi care au generat dezvoltarea incoerentă şi exagerată a patrimoniului construit de o dezvoltare care nu respectă de cele mai multe ori nici o regulă“, a declarat ministrul Udrea.

Acolo unde Udrea demolează, Mazăre construieşte VIDEO

Ea a explicat această măsură spunând că din cauza lipsei mijloacelor de finanţare, autorităţile publice locale au ajuns să apeleze la investitori ptr realizarea planurilor urbanistice zonale. „Acest lucru, de foarte multe ori, duce la ignorarea interesului public şi la aprobarea planurilor de urbanism zonal aşa cum sunt dorite de către cei care le finanţează“, mai spune Udrea. Actul normativ adoptat ieri limitează această posibilitate, doar la cazurile care reprezintă investiţii importante care duc la dezvoltarea economică a localităţilor.

Lupul moralist...

Actul normativ vine într-un moment în care ţara noastră a fost deja avertizată de Comisia Europeană pentru constuirea de locuinţe în zone protejate din Delta Dunării cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Atenţionările şi avertismentele emise de comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, vizează un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea cu suma de 6,5 milioane lei, intitulat „Amenajare plaja Sulina“. Consiliul Judeţean Tulcea, beneficiarul proiectului, a contribuit cu suma de 100.000 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite