Constanţa: Artista care face tablouri din frunze şi petale
0Penelul Constanţei Vlăgea este natura. Este singurul artist din ţară care dă viaţă creaţiilor sale cu ajutorul sâmburilor şi plantelor presate.
Primele lucrări au fost parcă timide, dar curajul a venit repede şi frunzele, florile şi cojile de fistic şi-au găsit fiecare locuşorul său în întruchiparea unui copăcel, a unei vaze de flori sau chiar a unui buchet de flori făcut din flori. Chiar şi sâmburii de ardei pe care i-a folosit la conservele de toamnă au fost utili şi au luat înfăţişarea unor ghivece.
Grijă şi măiestrie
Timpul nu poate fi oprit pe loc, dar poate fi încremenit pentru o vreme chiar dacă plantele capătă o altă culoare, tomnatică, redau viaţă unor peisaje vii, în tablouri. Încântată a fost şi de pănuşa de porumb pe care a putut să o folosească prin diversitatea de culori pe care a putut să o obţină prin conservare.
Sunt multe de povestit despre talentele pe care le are Constanţa Vlăgea, dar tot ceea ce iese din mâinile sale arată plăcerea şi dragostea pentru decoraţiuni, de-altfel meseria sa de bază. De această dată însă vorbim despre arta pe care o face Constanţa Vlăgea, tablourile din plante presate pe care le-a expus recent şi la Galeriile Amfora.
Este o preocupare plină de migală, dar făcută cu o pasiune nemărginită. „Iubesc tot ce este frumos şi mai ales natura. Admirăm şi ni se pare ciudat că unele lucruri mor şi atunci vrei să opreşti timpul ca şi cum ţi-ai opri proprii ani şi spui că e păcat să moară ceva şi să nu rămână aşa“, mărturiseşte Constanţa.
În afara unui japonez pe care l-a văzut la televizor, nu a mai auzit pe nimeni să aibă o astfel de îndeletnicire, iar la o expoziţie avută la Muzeul Satului din Bucureşti, vizitatorii străini au crezut doar după ce au pipăit că sunt tablouri din flori. La început a lucrat felicitări din plante şi pictură „în ulei şi în cuţit“, dar a luat decizia că are nevoie de mai mult şi nu s-a mai oprit...
Ca nişte bebeluşi
Nu este uşor, dar Constanţa Vlăgea a ajuns să simtă fiecare plantă şi petală, iar timpul să-i arate rostul pentru fiecare şi să se bucure de ceea ce îi oferă natura.
„Este muncă de Sisif, sunt un om care strânge în fiecare zi, presează zilnic, dar trebuie să am şi grijă ca seara, planta care a fost pusă să nu fie uitată pentru că este exact ca la un copilaş. Dacă nu este schimbată moare şi îşi schimbă culoarea“, explică artista.
La început nu a trata plantele, dar din nou timpul s-a arătat ucigător, iar riscul apariţiei unor larve sau carii au făcut-o să folosească substanţe care să facă tablourile să dureze în timp şi chiar are lucrări care rezistă de 12 ani.
Alte plăceri
Pasiunile Constanţei Vlăgea nu se opresc aici. Îi plac dansurile ţigăneşti şi fustele lor pe care le şi croieşte, a scris poezii pentru copii, dar şi de dragoste.
La Casa de Cultură din Techirghiol a reuşit să îi atragă pe copii într-o trupă numită „Trupa lui Tănase“, iar piesele sunt tot creaţiile sale, fie că este „Batistuţa bunicii“, „BG, băiat de bani gata“ sau „Greşeala din noi“, fiecare cu câte o învăţătură şi un tâlc pentru cei tineri.A scris şi cărţi în care ticluieşte poveştile oamenilor din Techirghiol.