Cine este Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD: „Un cetăţean român care are toate drepturile“. Ea este fina lui Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu
0Sevil Shhaideh este propunerea de prim-ministru înaintată de PSD pentru conducerea viitorului Guvern. Ea este originară din Constanţa, fiind fina lui Liviu Dragnea şi a lui Nicuşor Constantinescu. Shhaideh este omul de încredere pentru Dragnea, ei lăsându-i mandatul de ministru al Dezvoltării Regionale atunci când el a devenit vicepremier în Cabinetul Ponta.
Constănţeanca Sevil Shhaideh (52 ani) a fost succesoarea lui Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. „Este un cetăţean român care are toate drepturile“, a subliniat Liviu Dragnea la conferinţa de presă în care a anunţat numele ei.
Sevil Shhaideh este primul ministru român de religie musulmană, născut în România. La depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, ea a ţinut mâna pe Coran, cartea sfântă a musulmanilor. Numele ei apare în dosarul Tel Drum instrumentat de DNA, în care un ofiţer DNA din Constanţa a fost arestat pentru că-i furniza informaţii clasificate lui Valentin Preda, secretarul de stat de la Ministerul Transporturi, alt „băiat bun“ al echipei Mazăre & Constantinescu.
Ea s-a afirmat în cariera administrativă cu numele primului ei soţ, Sumanariu, de profesie medic. Pe numele de fată Geambec, Sevil s-a născut la 4 decembrie 1964 la Constanţa, într-o familie de turco-tătari, Muezel (mama) şi Sadein (tatăl), din lumea teatrului. Mama lui Sevil este nepoata istoricului Kemal Karpat, consultantul pe probleme de Orient al administraţiei de la Washington. Sevil Shhaideh, în vârstă de 52 ani, este absolventă a Liceului Mircea cel Bătrân - promoţia 1983 şi a Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti - promoţia 1987.
Sevil Shhaideh este membră PSD Constanţa, din iunie 2015 - după cum a specificat Liviu Dragnea. Pesediştii de la malul mării sunt mândri că premierul a fost ales din rândul lor. „Sunt mândru că judeţul Constanţa dă premierul. Sevil este o profesionistă în tot ce înseamnă administraţie publică şi centrală. A demonstrat asta pe unde a fost - fie că a lucrat în absorbţie de fonduri europene, fie la un minister pe care l-a lăsat funcţional. Va face treabă foarte bună şi ca premier şi va aplica în mod concret programul PSD de guvernare 2017-2020“, a declarat Mircea Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD Constanţa.
Dobre şi-a exprimat convingerea că preşedintele Klaus Iohannis o va desemna pe Shhaideh prim-ministru. „Eu sunt un simplu deputat PSD, nu ştiu cum va gândi preşedintele, dar cred că dacă a desemnat-o o dată ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o va desemna şi ca premier. Motive să nu o numească în funcţie nu ar fi“, consideră purtătorul de cuvânt PSD Constanţa.
Fina lui Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu
Economista de origine turco-tătară este mai cunoscută în mediul public drept fina lui Liviu Dragnea şi a lui Nicuşor Constantinescu. Cei doi demnitari PSD sunt părinţii spirituali ai lui Sevil, care s-a măritat în 2011 cu un sirian, Akram Shhaideh.
În tradiţia musulmană, la căsătoria religioasă oficiată de un imam (preot musulman), mirii au doi martori, ambii bărbaţi, care au legături de sânge - unul cu mirele, unul cu mireasa. Este obligatoriu ca tatăl spiritual (sau „vechil baba“, cum i se spune) să fie de religie musulmană. Cei de altă religie - creştină, mozaică etc - care doresc să intre în familia proaspetei familii au posibilitatea de a fi naşi, aşa cum se obişnuieşte la români. Şi tot ca la români, părinţii spirituali aleşi de miri au rolul major în serbarea populară a nunţii. Obiceiul este foarte întâlnit în Dobrogea, acolo unde etniile trăiesc laolaltă, iar familiile mixte sunt numeroase. Surse oficiale au confirmat pentru „Adevărul“ faptul că Sevil şi Akram Shhadeih au fost cununaţi astfel - nu religios - de perechile de naşi Dragnea (Liviu şi Bombonica) şi Constantinescu (Nicuşor şi Codruţa).
Onoarea - şi excepţia totodată - a fost acceptată de familia tradiţionalistă a mirelui din Siria, date fiind relaţiile strânse dintre naşi şi fini. Arabii s-au asigurat însă că restul cutumelor musulmane sunt îndeplinite ca la carte. Familia Shhaideh a ţinut ca mireasa Sevil să fie de aceeaşi credinţă cu fiul lor. Sevil Shhaideh a revenit aşadar la tradiţia religioasă, după prima căsătorie cu medicul român.
Actualul ei soţ, Akram Shhaideh, este născut în Damasc, capitala Siriei. Cu o diplomă în Agricultură obţinută în 1984 la Universitatea Tishreen din Siria, cu o carieră de succes în administraţia siriană şi cu două doctorate obţinute în 2010, în Dezvoltare rurală şi în Management de resurse naturale, la Universitatea Bucureşti, Akram Shhaideh era plătit, până nu demult, din 3 surse: Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (regie subordonată Consiliul Judeţean Constanţa, forul condus de Nicuşor Constantinescu, unde Akram era angajat şi retribuit cu un venit anual de 41.536 lei), Universitatea Ovidius din Constanţa (profesor, 3.608 lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (consilier la cabinetul secretarului de stat, 4.120 lei).
Vă mai recomandăm:
Declaraţie de avere Shhaideh Sevil
Revenim cu amănunte