Cine este Florentin Scaleţchi, condamnatul care a primit titlul de  „luptător pentru victoria Revoluţiei“ din partea lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentin Scaleţchi
Florentin Scaleţchi

Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului a cunoscut închisoarea şi înainte, şi după 1989. În 2013, el a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. A fost eliberat după numai 1 an.

Florentin Scaleţchi este unul dintre cei 505 revoluţionari care au primit miercuri, din partea preşedintele Klaus Iohannis, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant“. Constănţeanul este preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) şi cunoaşte închisoarea încă din regimul comunist, fiind condamnat atât înainte, cât şi după Revoluţie, pentru infracţiuni diferite.

El este născut la 11 septembrie 1954, la Constanţa, astfel că distincţia vine chiar înainte de aniversarea sa. La momentul Revoluţiei din 22 Decembrie 1989, Scaleţchi se afla închis în penitenciarul din Aiud, unde avea de executat pedeapsa de 20 ani de temniţă pentru încercarea de a fugi din România.

Comandant de navă la doar 26 ani

Florentin Scaleţchi devenise faimos pentru că era cel mai tânăr comandant de navă din istoria flotei. La vârsta de 26 ani, el arsese etapele riguroase ale Marinei şi atinsese cel mai înalt grad din Marina Comercială, fapt pus pe seama prieteniei apropiate cu Nicu Ceauşescu. Dar numai 4 ani mai târziu, sătul de restricţii, Scaleţchi s-a hotărât să fugă cu vaporul la turci. „Confecţionasem două manifeste imense, lungi de 100 de metri şi late de 4 metri, care urmau să fie arborate de o parte şi de alta a navei. Mesajul lor era clar: să facă cunoscut Europei, drama pe care o trăia poporul roman. Vă daţi seama ce impact ar fi avut!“, povestea comandantul de navă.

La 16 martie 1985, în ajunul Marii Adunări Naţionale, nava comandată de Scaleţchi era scena unei tentative spectaculoase de evadare. Mineralierul Uricani de 12.500 tdw, care făcea curse Constanţa – Galaţi pentru aprovizionarea Combinatului siderurgic, fusese deturnat de comandant şi de complicele său îmbarcat clandestin, timonierul Alexandru Mateescu. La bord se mai afla îmbarcat, tot ilegal, actorul Lucian Iancu. Toţi trei voiau să fugă în lumea liberă.

Seara pe vas a fost o agapă marinărească, la care echipajul a fost invitat să bea în cabina comandantului. Scaleţchi i-a trimis apoi la culcare pe ofiţeri, spunând că va avea el grijă de cursul navei. Timonierul adus la bord a preluat cârma şi a virat spre Bosfor în loc de Galaţi, astfel că dimineaţa de 16 martie a prins Uricaniul în apele teritoriale ale Turciei. Secundul navei a dat alerta, iar revolta echipajului - care nu voia să fie considerat trădător, iar familiile să aibă de suferit - a dus la eşuarea planului lui Scaleţchi.

Condamnarea la moarte şi eliberarea de la Revoluţie

Cei trei fugari au fost judecaţi public la Clubul Portul Constanţa, într-o sală care gemea de lume, iar la 26 martie 1985 a fost pronunţată sentinţa: Lucian Iancu şi Alexandru Mateescu au primit 20 ani închisoare, iar Florentin Scaleţchi a fost condamnat la moarte pentru complot în vederea trădării şi subminării politice a societăţii socialiste şi comuniste din România.

Condamnarea la moarte i-a fost comutată la 20 ani de închisoare. „Imediat după plecarea Dictatorului, chiar pe 22 decembrie 1989, am fost eliberat din închisoarea politică de maximă siguranţă şi exterminare Aiud, din celula 19 de pe secţia deţinuţilor politici numită zarcă. Ce m-a frapat a fost faptul că pe zarcă, condamnaţi pentru o faptă politică nu mai rămăseserăm decât 3 deţinuţi politici reali, adică eu, Iancu Lucian şi Mateescu Alexandru. La momentul eliberării din închisoarea Aiud, mai erau câţiva deţinuţi cu noi, dar care, prin faptele lor, nu aveau nimic de-a face cu politica“, scrie Florentin Scaleţchi pe blogul personal.

La Revoluţie a fost scos în triumf din închisoare şi prezentat ca un adevărat disident. A intrat în viaţa publică, devenind membru al primului Guvern postrevoluţionar, ca vicepreşedinte al Comisiei Legislative, Juridice şi a Drepturilor Omului şi apoi al Adunării Constituante. A fondat Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADO). Este membru fondator al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi al Asociaţiei de Luptători în Revoluţia din Decembrie 1989 - Club 22.

1 an de închisoare pentru trafic de influenţă

Însă 2013 avea să-i aducă o nouă condamnare, pentru trafic de influenţă. Procurorii DNA au probat că în 2005 Scaleţchi primise 20.000 euro, de la Ilie Mărgean zis Bălăceanu. El promisese că intervine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Interpol pentru ca Leonard Mărgean, fiul denunţătorului, să beneficieze de clemenţă, deoarece avea de executat 18 ani de închisoare în Spania şi voia să fie adus în România.

Încarcerat pentru 6 ani, Florentin Scaleţchi avea să fie însă eliberat după numai 1 an. „Probabil şi-a executat fracţia obligatorie de pedeapsă“, ni s-a comunicat de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În 2014, Scaleţchi a părăsit deci în discreţie sistemul penitenciar, iar actualmente s-a întors la conducerea OADO, fiind în libertate. „Domnul preşedinte este plecat la Moscova la un congres“, au răspuns reprezentanţii OADO din Bucureşti. Florenti Scaleţchi nu a putut fi contactat.

Vă mai recomandăm

UPDATE Iohannis explică de ce i-a decorat pe puşcăriaşul Florentin Scaleţchi, pe Gelu Voican Voiculescu, Răzvan Theodorescu şi Alexandru Arşinel

FOTO Poveşti marinăreşti cu Florentin Scaleţchi. După 28 ani de la fuga cu vaporul, intră din nou în puşcărie

Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, prins de poliţişti în sectorul 2

Florentin Scaleţchi: „Securiştii care m-au împiedicat să fug cu nava Uricani au fost loviţi de justiţia imanentă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite