Chiriile uriașe din Constanța îi sperie pe viitorii polițiști. Ministrul de interne: „Ne-am gândit la trei soluții”

0
Publicat:

Reorganizarea IPJ Constanța bagă zâzanie intre sindicatele din Poliție și polițiștii în activitate, pe de o parte, și conducerea MAI, pe de altă parte, după ce sindicatele nu au fost chemate să își spună părerea.

Cătălin Predoiu, ministru de interne Sursa foto Antonia Ispas
Cătălin Predoiu, ministru de interne Sursa foto Antonia Ispas

Cei din fruntea instituției trebuie să rezolve cinci probleme pentru a face din cea mai blamată instituție din țară, în acest moment, o poliție europeană. 

Astfel, conducerea instituției trebuie să rezolve, în primul rând, deficitul de personal de 23 la sută, ținând cont de faptul că meseria de polițist nu mai este atractivă. Apoi, șefii trebuie să găsească soluții să-i convingă pe tinerii polițiști să vină în Constanta, oraș unde cea mai modestă chirie e 400 de euro lunar, plus utilități, adică la nivelul unui salariu.

De asemenea, șefii instituției trebuie să vadă cum vor distribui sarcinile dat fiind că la acest moment polițiștii par a fi „încărcați” cu mai multe atribuții și cum îi vor motiva pe cei rămăși în sistem să nu iasă la pensie anticipat, după ce mulți și-au pierdut funcțiile.

O altă problemă care-i frământă pe polițiști și sindicaliști este de ce nu a fost digitalizată Poliția, așa încât se lucrează încă cu pixul și hârtia. 

Chirii uriașe

Principala problemă rămâne deficitul de oameni care, în Constanța, este de 23 la sută, adică aproape 400 de polițiști în minus. Ministrul Căatălin Predoiu a anunțat că a suplimentat numărul de posturi cu 600 și că va aduce polițiști suficienți, așa încât să reducă acest deficit până la 7 la sută. 

Polițiștii sunt însă sceptici. Cum sunt foarte puțini tineri din Constanța care să își dorească să devină polițiști, iar cei din țară nu își permit chiria, problema pare fără soluție. Cel mai modest apartament, în oraș, se închiriază cu 300-400 de euro pe lună, iar proprietarii rareori închiriază pe termen lung, pentru că în sezonul estival preferă să închirieze cu ziua, pe bani mai mulți.

Ministrul spune că e conștient de acest lucru. “Ne-am gândit la trei soluții, însă nu pot spune ce vom alege până nu ne vom opri asupra uneia”, a afirmat Predoiu. 

O altă soluție ar fi să încadreze din alte surse de ordine publică, cum ar fi Jandarmeria. Oamenii aflat deja în sistem se uita cu neîncredere la aceste promisiuni. 

“Cine mai intră în poliție după campania sistematică de scădere a prestigiului meseriei, după circul cu pensiile speciale? Și să nu uităm că în poliție încă se calculează sporuri și chirii la nivelul anului 2009!”, spune un polițist. 

„Pe partea de deficit de personal, nu au nicio soluție, este evident din conferință că nu au venit cu nimic nou. Vor readucerea acasă a celor care lucrează afară! Un mare LOL, oamenii ăia lucrează pe alte sume și în cu totul alte condiții, chiar dacă nu fac muncă de poliție, ci treabă de agent de securitate, de exemplu“, spune un al om al legii. 

Temeri pentru viitor

Oamenii legii privesc cu suspiciune și promisiunile că Poliția va fi dotată corespunzător, precum și modul cum se vor împărți atribuțiile în structurile de poliție nou create. 

“Toată flota de mașini ar trebui să aibă GPS, dacă vor să creeze un dispecerat unic, ca să elimine ierarhia”, spun oamenii legii.

„Prevăd cumularea pe un polițist a multiple atribuții, ceea ce înseamnă orice altceva decât specializare. Eu mă așteptam sincer să taie în carne vie de la structurile-suport cel puțin, să externalizeze, să eficientizeze. Nimic!“, este opinia altul agent. 

Cosmin Andreica, lider de sindicat Europol, spune că în continuare polițiștii lucrează cu pixul și hârtia și că nu s-a spus nimic despre digitalizarea Poliției.

„Nu am văzut nimic referitor la digitalizarea Poliției. Lucrăm în continuare cu pixul și hârtia. Oricum e bine că IPJ Constanța a recunoscut că era subdimensionat și nu putea acoperi serviciul polițienesc 24 din 24 mai ales pe structuri judiciare. Majoritatea polițiștilor lucrau de luni până vineri de la 8-16, iar sâmbăta și duminica nu era nimeni, iar în cazul în care se întâmpla ceva, veneau oamenii de acasă. E clar că, în Constanța, cineva și-a dorit să fie strada libera să își facă bussines-urile în liniște, fără Poliție pe stradă, cu excepția patrulei de ordine publică. La fel și Politia Rutieră, cineva a avut interes să fie insuficientă, să nu poată lucra că să oprească acele cargouri care vin din Portul Constanța”, spune Cosmin Andreica, lider de sindicat Europol.

Și președintele SNPPC, Vasile Zelcă, spune că sindicatul va urmări cu multă atenție ce se va întâmpla la IPJ Constanța, mai ales că modificările anunțate de ministrul de Interne vizează, în principal, resursa umană. 

Niciunul dintre sindicatele reprezentative nu a fost consultat înainte de a se veni cu aceste modificări. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite