Ce s-a întâmplat cu Lazăr, cel înviat din morţi de Iisus. Tradiţia spune că nu a zâmbit 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf. Lazăr din Larnaca                                                             FOTO: basilica.ro
Biserica Sf. Lazăr din Larnaca                                                             FOTO: basilica.ro

Imediat după învierea sa din morţi, Lazăr a fost nevoit să se refugieze deoarece preoţii şi fariseii căutau să-l omoare.

Lazăr, fratele Martei şi al Mariei, trăia în Betania, în apropiere de Ierusalim. El este cel pe care Iisus Hristos l-a înviat din morţi, după patru zile, spunând cuvintele „Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11,25). Apoi l-a chemat să iasă afară din mormântul în care era pus.

Biblia şi tradiţia Bisericii spun că această minune i-a atras lui Lazăr duşmani din rândul preoţilor şi fariseilor care căutau să-l omoare. „Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare. Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus” (Ioan 12,10-11).

Astfel a ajuns Lazăr refugiat în Kittium, Larnaca de azi (Cipru). Aici el este hirotonit episcop chiar de Apostolii Pavel şi Barnaba. În tradiţia locală, scaunul episcopului de Larnaca este însemnat cu icoana sfântului Lazăr, nu cea a Mântuitorului, în semn de recunoaştere a celui care a fost primul episcop din zonă.

Despre Lazăr, tradiţia bisericească spune că era un om foarte serios, un om care după Învierea Domnului nu a mai zâmbit timp de 30 de ani, până la sfârşitul vieţii. O singură excepţie este amintită: Lazăr a văzut la un moment dat un om care fura un vas de lut şi a exclamat râzând „lutul fură lutul”.

Numele lui Lazăr apare şi în tradiţia întemeierii Sfântului Munte Athos. Se spune că Maica Domnului împreună cu Sfântul Apostol Ioan călătoreau spre insula Cipru să-l vadă pe Lazăr. Doar că o furtună a dus corabia în apropierea muntelui Athos, un loc unde oamenii se închinau la zei.

Văzând frumuseţea locului, Maria a cerut Fiului ei să-i dăruiască acest munte, ca să-l aibă ca moştenire. Atunci, s-a auzit un glas zicând: „Primeşte acest loc ca moştenire şi în el îşi vor afla scăparea toţi care vor să se mântuiască".

Primul mormânt al lui Lazăr, cel din Betania, este acum loc de pelerinaj pentru cei care merg la Locurile Sfinte. Al doilea mormânt, cel din Larnaca, a fost descoperit în secolul IX având inscripţia „Lazăr, prietenul lui Hristos”. Aici a fost construită biserica lui Lazăr. O parte din moaştele sale au fost mutate într-o biserică din Constantinopol, ridicată în cinstea sa de către împăratul Leon al VI-lea.

Sfântul Lazăr este sărbătorit în sâmbăta dinaintea Floriilor, zi care se cheamă în popor „sâmbăta lui Lazăr”.

Pe aceeaşi temă:

La ce sfinţi trebuie să se roage deţinuţii din închisori. Protocolul prin care aceştia sunt consideraţi „ocrotitori“

Sărbătoarea Înălţării Domnului. De ce a venit Maria Magdalena de două ori la mormântul lui Iisus Hristos

VIDEO Reacţiile hilare ale Arhiepiscopiei Tomisului la faptele ilegale comise de preoţi. „Dulăpior“ şi „limonadă“, printre explicaţii




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite