Ce probleme medicale putem să avem la mare. Medic specialist: „Turiştii nu prea respectă sfaturile noastre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul estival reprezintă o perioadă de foc pentru întreg litoralul românesc. Aici putem vorbi şi de numărul mare de intervenţii la care trebuie să facă faţă echipajele de pe ambulanţă sau SMURD, în cazul unor turişti care nu respectă câteva reguli simple.

Conform medicilor, într-o lună de vară, peste 13.000 de persoane se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Constanţa, dublu faţă de o lună obişnuită. În perioada sezonului estival cele mai multe solicitări sunt pentru insolaţie, dureri de cap, ameţeală, senzaţie de vomă.

Problemele cu apa înghiţită în mare

Claudia Tatarici, medic primar în medicina de familie şi purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă al judeţului Constanţa, atrage atenţia celor care fac baie în mare că se pot confrunta cu mai multe probleme, plecând de la un atac de panică şi ajungând la înec.

„Pot fi persoane care intră în mare, apoi se sperie că vine valul peste ei şi atunci fac un atac de panică. În această situaţie trebuie scoşi la mal (sau să iasă ei singuri), să tragă aer în piept, să consume un lichid dulce (un suc natural) şi să se liniştească”, spune medicul.

În schimb, pot fi situaţii în care turiştii înghit mai multă apă şi atunci medicii vorbesc de pacienţi înecaţi care pot prezenta tulburări de respiraţie (dispnee). Aceştia sunt preluaţi de echipajele de ambulanţă, li se acordă primul ajutor la faţa locului, li se asigură oxigen în funcţie de gravitatea cazului şi sunt transportaţi la spital unde sunt supuşi unor investigaţii suplimentare şi urmăriţi câteva ore.

„În cazul copiilor, în funcţie de cantitatea de apă înghiţită, pot apărea pneumonii prin aspiraţie (probleme respiratorii), pot apărea şi probleme digestive care se manifestă prin diaree, febră, vărsături. Cei mici sunt transportaţi la spital pentru investigaţii şi pentru a fi consultaţi de un medic pediatru.”

Expunerea excesivă la soare

O altă modalitate prin care putem să ne stricăm zilele de concediu este expunerea prelungită la soare. Aceasta poate cauza insolaţii, arsuri sau agravarea unor boli precum cele cardiace.  „Pot apărea agravarea durerilor toracice la bolnavii cu angină pectorală, precipitarea apariţiei infarctului acut de miocard, precipitarea apariţiei edemului pulmonar acut. Pentru pacienţii cu patologie respiratorie, astmaticii, cei cu BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă), căldura, expunerea la umezeală, precipită exacerbarea crizelor”, spune Florian Stoian (foto), medic primar medicină internă şi specialist în cardiologie.

Medicii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 10.00 şi 17.00, iar atunci când stăm la soare trebuie să purtăm o pălărie pe cap şi să folosim creme de protecţie. De asemenea, trebuie consumate multe lichide, peste 1,5 litri de apă plată, sucuri naturale, nu băuturi carbogazoase sau băuturi alcoolice. Şi consumul de legume şi fructe proaspete este recomandat.

„Legat de expunerea la soare, mare atenţie la copii, care au o suprafaţă corporală mică şi expunerea între ore nepotrivite poate duce la instalarea unor stări de deshidratare severă, putându-se ajunge chiar la comă. La fel şi vârstnicii”, atrage atenţia Florian Stoian.

Atenţie la mâncarea de pe plajă

Probleme pentru turişti pot să apără şi atunci când consumă alimente preparate sau depozitate în locuri care nu corespund normelor de igienă. În cazul în care mănâncă pe plajă, igiena personală este foarte importantă.

Copii sunt cei mai expuşi şi în acest caz deoarece pot face enteroviroze, care se manifestă prin vărsături, deshidratare, scaune diareice, dureri de burtă. În această situaţie trebuie făcute unele analize suplimentare pentru a se pune un diagnostic clar. „Dacă varsă, degeaba mămica are o medicaţie la ea pentru că nu poate să o administreze. Copii sunt duşi la spital pentru administrarea unui tratament injectabil. Dacă prezintă doar dureri de burtă, i se poate administra copilului un antispastic, în funcţie de vârsta acestuia sunt şi pansamente gastrice. Ideea este ca înainte de a mânca pe plajă, dacă mănâncă în acest loc, copilul trebuie să se spele pe mâini. Mamele trebuie să fie atente la igiena familiei”, mai spune medicul Claudia Tatarici (foto).

Problemele digestive, spune medicul de pe ambulanţă, apar pentru că sunt consumate alimente îndoielnice. „Recomandăm celor care vin pe litoral să cumpere alimente din magazinele unde sunt instalaţii frigorifice în funcţiune, alimente păstrate în condiţii bune, să evite consumarea mâncărurilor perisabile de genul maionezei, smântânii, în general ce se alterează foarte repede”, recomandă Claudia Tatarici.

În cazul unei toxiinfecţii alimentare simptomele care apar sunt de natură digestivă: vărsături, scaune moi, deshidratarea pacientului, mai ales în cazul copiilor. Atunci trebuie administrat un tratament injectabil. Atenţie la copii, ei se deshidratează foarte uşor.

Au fost şi cazuri de toxiinfecţii alimentare manifestate prin gastroenterocolite acute, „din fericire nu au fost multe pentru că instituţiile de control îşi fac treaba şi nu au degenerat în focare focare”, adaugă medicul Florian Stoian.

Sfaturile medicilor, ignorate de unii turişti

Deşi medicii fac aceste recomandări tot timpul, încă sunt destui turişti care odată ajunşi pe plajă ignoră orice sfat. „Turiştii nu prea respectă sfaturile noastre. Vin din toată ţara pe plajă, stau foarte mult la soare, prezintă insolaţii, pot apărea şi arsurile solare, în funcţie de perioada de expunere la soare. Nu folosesc nici creme protectoare…nu generalizăm”, spune medicul Claudia Tatarici.

Aceeaşi constatare o are şi medicul Florian Stoian care spune că „lumea deşi este informată, din păcate, nu ţine cont de nici un avertisment şi ajunge în situaţii limită. Nu trebuie să generalizăm, nu este cazul tuturor turiştilor”.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Imagini din „bucătăria” unde se prepară gogoşile vândute pe plajă. Protecţia Consumatorilor a chemat poliţia

Care sunt cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc. „Cum ar fi să vii la plajă, să te aşezi pe nisip şi să găseşti un scutec sau un slip?”




 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite