Ce au discutat elevii şi studenţii cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei devenit premier interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din Constanţa au avut un reprezentant la discuţiile cu primul-ministru interimar Sorin Cîmpeanu pe tema bugetului pentru anul 2016. Întâlnirea a avut loc luni, 9 noiembrie, la Palatul Victoria.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost prezentă la discuţii, prin liderul Alexandru Manda (16 ani), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei şi Cercetării, se întâlnise anterior, la Palatul Victoria, la finele săptămânii trecute, cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, pentru a discuta proiectul de buget pentru anul 2016. La întrevederea de luni au participat şi lideri ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai altor structuri reprezentative ale elevilor şi studenţilor.

„Primul-ministru ne-a asigurat că Guvernul susţine decontarea integrală a navetei elevilor, însemnând practic revenirea la situaţia din 2013. Decontarea integrală a navetei elevilor s-ar face conform art. 84 din Legea educatiei, deci cerem abrogarea art. 15 din OG 29/2013. PNL şi PSD au votat în unanimitate pentru plafonarea navetei elevilor. Decizia finală aparţine plenului. Sorin Cîmpeanu trebuie să ceară Parlamentului aprobarea propunerii legislative care abrogă plafonul. Votul final poate fi miercuri. Impactul bugetar e aproximativ 75 de milioane lei.

În ceea ce priveşte manualele, cuantumul sumei pe care elevii de clasa a XI-a şi a XII-a o vor primi pentru achiziţionarea lor se va mări de la 53 lei la 200 lei. Au rămas în discuţie alte teme majore ale învăţământului românesc, pe care le vom aborda la o următoare întâlnire“, a declarat Alexandru Manda, aflat la Bucureşti.

Decontarea navetei este pe lista de revendicări ale Asociaţiei Elevilor din Constanţa. AEC a repurtat o serie de victorii privind recuperarea unor drepturi ale elevilor, refuzate la Constanţa şi nu numai: drept de vot în consiliul de administraţie al şcolilor, burse şcolare şi transport finanţat cu 50%.

„Solicităm imperios Guvernului şi Parlamentului să sprijine măsura decontării integrale a navetei elevilor, această măsură reprezentând o politică de scăderea a abandonului şcolar, România asumându-şi, prin strategia Europa 2020, scăderea ratei abandonului şcolar la 11,3%, până în anul 2020.

În data de 5 mai 2015, comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României a acordat raport de respingere propunerii legislative nr. L155/2015, care prevede eliminarea plafonului pentru decontarea navetei elevilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu.

Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi exprimă public dezamăgirea faţă de modul în care această propunere a fost tratată de către membrii comisiilor de specialitate din Senatul României, care au acordat aviz negativ adoptării acesteia, precum şi un raport de respingere. Odată cu introducerea plafonului pentru decontarea navetei elevilor, prin OG nr. 29/2013, rata părăsirii timpurii a şcoli a crescut considerabil, procentul fiind de 17,4%, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană.

AEC va sesiza Avocatul Poporului cu privire la modificarea Legii educaţiei, lege organică, printr-o ordonanţă simplă, OG nr. 29/2013. Tragem un puternic semnal de alarmă asupra consecinţelor abandonului şcolar, acesta având puternice urmări asupra societăţii, în România rata analfabetismului fiind de 5%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar cea a analfabetismului funcţional de 40%.

Asociaţia Elevilor din Constanţa salută iniţiativa Guvernului de a deconta integral naveta cadrelor didactice, însă în acelaşi timp solicită Guvernului să nu aplice dubla masură, creând discriminare între profesori şi elevi, aplicând principiul de Drept, conform căruia unde se aplică acelaşi raţionament, se aplică aceeaşi soluţie“, se arăta într-un comunicat AEC din luna mai.

Liderii considerau naveta elevilor o povară financiară pentru părinţi, în condiţiile în care nedecontarea integrală a transportului reprezintă o piedică serioasă pentru mersul la şcoală.

„Suntem de părere că elevilor li se încalcă dreptul la liber acces la educaţie. Şcoala a devenit un loc în care numai cei care îşi permit ajung să reziste 12 ani. Pe lângă faptul că elevilor li se decontează doar o treime din navetă, există elevi care au primit banii după 3 luni. Statul ar trebui să susţină mai mult educaţia pentru că tinerii de azi sunt adulţii de mâine“, a declarat Andrei - Eduard Burghelia, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Şcoala ideală, în viziunea elevilor de la Constanţa. Materii utile, sistem de notare echitabil, pregătire pentru viaţă

Judeţul Constanţa, corigent la educaţie. Grija primăriilor pentru şcoli, măsurată de Asociaţia Elevilor

Elevii constănţeni vor primi burse. Edilii au decis alocarea bugetului pentru anul şcolar 2015-2016 

Asociaţia Elevilor din Constanţa se ia din nou la trântă cu autorităţile. Motivul: naveta şi bursele neplătite. „Regula la Constanţa este nerespectarea legii“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite