Candidatură-surpriză: Constanţa, Capitala Tineretului din România. Ce-i lipseşte oraşului vacanţei să devină un centru de tineret activ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere panoramică a Constanţei, la Cazino Foto Rafael Cucu
Vedere panoramică a Constanţei, la Cazino Foto Rafael Cucu

Candidatură-surpriză la Capitala Tineretului din România 2017 - tinerii din Constanţa vor să aducă titlul la malul mării. După Cluj (Capitala Tineretului European în 2015) şi Timişoara (prima Capitală a Tineretului din România în 2016), Constanţa pantalonilor scurţi vrea să câştige titulatura care va schimba percepţia asupra oraşului „vacanţei şi cam atât“.

Ideea vehiculată încă de la începutul competiţiei a fost întâi luată în derâdere de localnici, dar a fost luată în serios de asociaţiile de tineri care au obţinut victoriile din educaţie şi în administraţia publică locală - manuale şcolare gratuite pentru liceenii de a XI-a şi a XII-a, locul în consiliul de administraţie al liceelor, burse şi reducere la transport în comun pentru elevii constănţeni, plângeri penale împotriva lui Radu Mazăre şi a Ministerului Educaţiei, dezbateri publice cu participare de nivel înalt etc.

Studenţii şi liceenii intră în cursa pentru declararea Constanţei viitoare Capitală a Tineretului din România. „Este timpul să trecem la următorul nivel, să sprijinim comunitatea de tineri şi prin alt tip de proiecte, pentru a-i determina să nu-şi mai părăsească oraşul şi chiar ţara“, spun tinerii care şi-au propus câştigarea şi a acestui demers.

Constanţa cea tânără

Constanţa, oraş prietenos cu tinerii. Aceasta este formula generică a Capitalei Tineretului din România, titlu la care aspiră un grup de tineri din Constanţa pentru oraşul lor. Pentru a primi această titulatură, un oraş trebuie să îndeplinească o serie de condiţii prevăzute de organizatori: Consiliul Tineretului din România - entitate reprezentativă a tineretului din România; Federaţia SHARE Cluj-Napoca - comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului; Grupul PONT - iniţiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România; Banca Comercială Română. Aceştia au iniţiat la nivel naţional programul „Capitala Tineretului din România“, care funcţionează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului“ - titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015.

Prima Capitală a Tineretului din România este Timişoara, în 2016, care şi-a dorit acest program-pilot. Competiţia este deschisă tuturor oraşelor şi municipiilor din România. Înscrierea în concurs se face electronic, pe baza unui document de maximum 30 pagini care va răspunde unei serii de întrebări legate de motivul pentru care oraşul respectiv candidează pentru titlul de „Capitala Tineretului din România“ şi care sunt rezultatele pe care le estimează după implementarea proiectelor.

„Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locală pentru tineri, pe care să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor, pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, programul îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului“, precizează organizatorii.

Pe scurt, să revitalizeze oraşul, să-i ofere un nou punct de interes, pe termen lung, cu atragere de investiţii. Data limită până la care pot fi depuse candidaturile complete pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2017“ este 14 octombrie, ora 23:59. Câştigătorul va fi anunţat la 14 noiembrie.

Cum te poţi implica

Cum la Constanţa, mişcarea de tineret este vizibilă în localuri, nicidecum în instituţii, grupul de iniţiativă care a decis să pornească acest proiect este Federaţia Tinerilor din Constanţa, o structură nou-înfiinţată, în luna iulie 2016, formată din Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Studenţilor din Constanţa (fondată, de asemenea, în această vară). Liderii Alexandru Bajdechi (Federaţia Tinerilor din Constanţa, student în anul al III-lea la Drept la Universitatea Bucureşti), Alexandru Manda (Asociaţia Elevilor din Constanţa, licean în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu) şi George Farauanu (Asociaţia Studenţilor din Constanţa, student în anul al III-lea la Drept la Universitatea Ovidius Constanţa), toţi constănţeni, au prezentat miercuri, 27 iulie, la Universitatea Ovidius, cadrul în care acest proiect de comunitate va funcţiona: cu idei de proiecte din partea organizaţiilor şi cu sprijin de specialitate de la autorităţile locale, în speţă de la Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Cum primarul Decebal Făgădău a promis doar sprijin moral, pentru că nu are personal instruit şi în general nu are personal suficient în primărie, preşedintelui CJC Horia Ţuţuianu i-a rămas sarcina de a ajuta concret acest proiect, prin înfiinţarea unui departament special pentru tineret, care va fi concretizat cel mai probabil la toamnă, în urma votului consilierilor judeţeni.

„Pentru că proiectele pentru care se obţin finanţări nu se fac decât cu personal de specialitate, care să fie şi remunerat pentru munca sa, este cel mai indicat ca pentru reuşita acestei candidaturi să existe un parteneriat între organizaţiile de tineret şi autorităţile locale. Am obţinut anul acesta, în premieră, alocarea unor bugete mici - ce-i drept - de 80.000 lei la primărie şi 200.000 lei la consiliul judeţean. La concursul de proiecte, însă, s-a înscris doar Liga Studenţilor de la Universitatea Maritimă Constanţa, care nu a întrunit condiţiile de eligibilitate. Astfel că proiectul a fost respins. Ca să înveţi să faci un proiect, trebuie să urmezi un curs care nu costă puţin sau să apelezi la specialişti, pentru că la facultate sau în şcoli nu se învaţă aşa ceva. Deci ne vom apuca de studiat strategii europene şi politici publice de tineret, pentru a ne prezenta cu lecţiile făcute în faţa autorităţilor locale. Vom lansa o platformă pe care să adunăm idei de la tineri pentru acţiunile pe care le vom desfăşura în Constanţa“, au anunţat iniţiatorii.

Rectorul Rugină: „Absolvenţii de la Buget au datoria să rămână în ţară măcar 5 ani“

Prezentarea proiectului a fost făcută la Universitatea Ovidius nu întâmplător. La „cea mai mare Universitate de la mare“ - cum sună sloganul de promovare al instituţiei de învăţământ superior, cea mai mare din sud-estul ţării, cu aproximativ 20.000 studenţi - a fost semnat, cu o zi înainte, protocolul de colaborare între Universitatea Ovidius şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, pentru îmbunătăţirea orientării şcolare, dar şi profesionale, a viitorilor studenţi. Parteneriatul cu liceenii va avea ca efect, printre altele, organizarea de sesiuni de pregătire şi de simulare a admiterii la facultate.

„Trebuie ca studenţii noştri să fie bine orientaţi către facultatea la care pot studia cu şanse reale la absolvire şi la un loc pe piaţa muncii. Avem între 5 şi 35% abandon la facultăţi, în general mai mare la facultăţile tehnice, ceea ce nu ne bucură, pentru că este un eşec al studentului, în primul rând, apoi al sistemului de învăţământ. Rata de abandon e prea mare, important e câţi termină şi câţi se inserează pe piaţa muncii. Nu ne este indiferent cu ceea ce se întâmplă cu produsul nostru - absolventul. Trebuie să existe, desigur, o interactivitate şio corelaţie între materia predată de noi şi cerinţele pieţei muncii. Sunt tineri care se înscriu la 2-3 facultăţi odată, pe care nu le frecventează, ceea ce este o lipsă de responsabilitate. Eu consider că absolvenţii de la Buget, care studiază gratuit, ar trebui să aibă un contract cu universitatea şi să rămână să profeseze pe plan local măcar 5 ani, nu să plece direct în străinătate. Statul investeşte în formarea lor, dar pentru că ei sunt nemulţumiţi de ceea ce li se oferă aleg să plece. Aici contează şi orientarea, nu trebuie să te îndrepţi tot către Drept şi Ştiinţe economice, când este deja inflaţie de absolvenţi. Universitatea trebuie să fie o punte între liceu şi cariera de profesionişti. Cum viitorul tinerilor este viitorul universităţii, iar scăderea demografică nu ne-a afectat până acum, ne dorim transformarea Constanţei într-o capitală a tineretului. Susţinem dezvoltarea Constanţei prin educaţie“, a declarat prof. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa.

În sprijinul acestui demers, Universitatea Ovidius a mai făcut un pas spre deschiderea către populaţia tânără, devenind partener oficial al Festivalului Spellground, ce va avea loc în weekendul 12-14 august, în campusul universitar din Constanţa şi pe plaja din Năvodari. Primii trei admişi la fiecare facultate de la Ovidius va avea invitaţie la festival, intrare liberă primind şi conducerea organizaţiilor de tineret partenere ale Universităţii Ovidius.

Pe aceeaşi temă:

Guvernul Cioloş, corigent la decontarea navetei şcolare. Anual, peste 35.000 elevi abandonează şcoala îngroşând pătura socială care are nevoie de ajutor social

Liceenii din Constanţa, victorie consfinţită în instanţă contra MEN. Ministerul Educaţiei, obligat să asigure licitaţia pentru manualele elevilor

Liceenii vor primi manuale gratuite şi în clasele a XI-a şi a XII-a

Recunoaştere naţională. Asociaţia Elevilor din Constanţa a câştigat două premii la Gala Premiilor Participării Publice 2015


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite