Bacalaureat 2015 Matematică Istorie Constanţa. „Am trecut şi de asta“
0Bacalaureat 2015 Matematică/Istorie. Absolvenţii de liceu ai promoţiei 2015, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare care nu şi-au obţinut diploma de Bacalaureat, au susţinut miercuri, 1 iulie, proba de Bacalaureat 2015 Matematică/Istorie. Subiectele şi rezolvări ale subiectelor la proba de Matematică/Istorie de la Bacalaureat 2015 au fost publicate pe adevarul.ro, după începerea examenului.
Veselie mare la ieşirea de la proba de Bacalaureat de miercuri, 1 iulie. Majoritatea liceenilor erau bucuroşi c-au scăpat de încă un examen şi mai au doar un hop de trecut, vineri, până la obţinerea diplomei.
Traian Cosma de la Grupul Şcolar de Telecomunicaţii Constanţa consideră uşoare subiectele de la Matematică. „Au semănat cu cele de anul trecut“, spune băiatul, aprobat de Alexandru Dumitriu. Amândoi vor să urmeze o carieră tehnică, Traian - la Petrochimie la Cluj-Napoca, iar Alexandru - la Informatică la Universitatea Ovidius.
Alexandru are însă emoţii după boacăna făcută la proba de Română. „Am scris că Moromeţii este opera lui Ion Creangă. Nu ştiu cum de-am încurcat autorii, că doar ştiam că este a lui Marin Preda. Să sperăm că o să fie bine în rest, să nu mă depuncteze prea tare“, îşi face calculul Alexandru. Colegului lor Costi, matematica i-a încurcat însă socotelile. „Să nu dea deloc logaritmi!? Sigur scoteam notă mai mare“, îi este lui ciudă. Pentru ultima probă, fiecare şi-a ales altceva: Traian - fizică, Alexandru - chimie. „Şi-am scăpat!“, exclamă ei fericiţi.
Pentru detalii legate despre subiectele de la Bacalaureat 2015, proba la matematică, şi rezolvarea lor, consultaţi aceste articole:
Subiecte Matematică Bacalaureat 2015
Rezolvare Subiecte Matematică Bac 2015
Petru, Nicuşor şi Alexandru - rugbiştii veniţi din Moldova
Un grup mare, la propriu şi la figurat, se amuză pe seama tezelor de la Istorie. „Ne-a dat Evul Mediu şi relaţiile internaţionale“, ştiu rugbiştii de la Grupul Şcolar I. Gh. Duca. Sunt veniţi din Moldova - de pe la Paşcani, Iaşi, Vaslui, să studieze şi să joace rugby la Constanţa. Vor să facă sport, să dea admitere la Academia Navală sau la Academia de Poliţie, să devină campioni, poliţişti sau militari de carieră.
Când sunt între ei vorbesc o moldovenească neaoşă, care scapă rapid de accent când în grup apar şi dobrogenii. Dacă unul dă să spună vreo prostie, ceilalţi îl şuşuie, să nu facă tot grupul de râs. Petru Cosmin Ignat, Nicuşor Florian Florea şi Alexandru Gabriel Cozma sunt cei mai relaxaţi dintre toţi, pozează, râd, glumesc, iar anii de liceu vor fi cu siguranţă amintirea lor frumoasă. „Ne-a plăcut la Constanţa. Mai ales vara“, sunt sinceri rugbiştii.
Bianca Mott şi vărul ei Cătălin Adam au scăpat cu bine de examen. „Ne gândim deja la admitere, eu vreau să devin asistentă medicală, el vrea să fie inginer de petrol şi gaze“, arată Bianca.
Maria Opriş şi Rareş Rădoi ies zâmbind din sala de Bac. „A fost relativ simplu. Dacă te pregăteai un pic, subiectele n-au ridicat probleme“, spune ea, ca viitoare studentă la Limbi Străine şi el - la Economie.
Rareş şi Maria
Câteva tinere îşi varsă amarul pe lipsa de timp pentru pregătire şi pe responsabilităţile care nu le-au lăsat să-şi dea Bacul la timpul lui. Ele sunt seralistele, care trebuie să recupereze acum studiile, în timp ce merg la serviciu şi au grijă de familiile lor cu copii mari.
Daniela (38 ani) este cea mai afectată dintre ele. Supraveghetoarea a stat numai cu ochii pe ea, deşi Daniela spune că nu a deranjat cu nimic examenul. Ba la un moment dat, supraveghetoarea a pus-o să-şi mute banca din loc, deşi aceasta era prinsă în şuruburi. „Nu m-a deranjat că a fost severă, ci că a fost evident chitită pe mine. M-a văzut mai bătrână decât ceilalţi şi s-a purtat foarte urât, de parcă eram un infractor“, este ea revoltată.
Florentinei însă nici că-i pasă. Parează foarte bine situaţia şi ia lucrurile aşa cum sunt. „De când am văzut moartea cu ochii anul trecut, mi-am schimbat concepţia despre ce e important. Altele sunt priorităţile în viaţă. Nu luăm examenul, asta e, venim la anul. La toamnă nu mai am chef să trec iar prin asta“, este ea hotărâtă.
Iuliana, Daniela şi Florentina
Iuliana vrea neapărat să se prezinte la toamnă şi nu se lasă până nu ia Bacul. „Am avut profesori foarte neînţelegători în liceu. Mama mea e plecată de 10 ani în străinătate, a trebuit să preiau eu toată munca de acasă, să rezolv problemele cu casa, cu actele... Treburi familiale. Eram clasa a XII-a şi am lipsit mai mult de la şcoală. Deşi îmi promiseseră că mă vor lăsa să recuperez, cu câteva zile înainte de absolvire mi-au zis că am pierdut anul. Asta a fost. Nici pentru noi nu a fost uşor. Acum ne chinuim să ne luăm Bacul, să ne încheiem studiile“, spune Iuliana.
Seralistelor le-ar trebui diploma ca să poată avea un serviciu mai bun. La şcoala de asistente medicale le primeşte fără Bac, dar au 3 ani termen de graţie pentru a-şi lua diploma de absolvire a liceului cu examen de Bacalaureat. Flori a lucrat ca infirmieră la Cardiologie şi era uneori singurul ajutor al medicului care avea grijă de pacienţi: „Am învăţat foarte multe în spital, inclusiv cât de fragilă e viaţa. Acum vorbeam cu câte un pacient, iar când mă întorceam cu spatele auzeam «poc». Aşa se moare. Aşa că... Nu iau examenul acum? Îl dau la toamnă. Şi dau şi la anul. Şi la anul celălalt. Până îl iau“.
Vă mai recomandăm
Subiecte Bacalaureat 2015 Matematică M1, M2, M3, M4 Constanţa