Ariana Dudună, preşedinte AEC, împinsă pe scările Consiliului Judeţean. Eleva voia să participe la o şedinţă publică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ariana Dudună în faţa Consiliului Judeţean
Ariana Dudună în faţa Consiliului Judeţean

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită de mai bine de o săptămână ca elevii să beneficieze de transport gratuit. Ei au şi o decizie judecătorească ce obligă Consiliul Judeţean să acorde acest drept elevilor din judeţ.

În şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) de miercuri, 29 septembrie, a fost pe ordinea de zi şi proiectul privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean prin curse regulate la nivelul judeţului Constanţa. 

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au dorit să participe la şedinţa CJC pentru a lua cuvântul la dezbaterea proiectului menţionat. Doar că, la intrarea în Consiliul Judeţean, Ariana Dudună, preşedintele AEC, a fost oprită de portarul instituţiei şi chiar bruscată pe scările ce duceau spre sala de şedinţă. Fără nicio explicaţie elevii nu au fost lăsaţi să participe la şedinţa publică. 

„Mi-am luat inima în dinţi şi am urcat scările către sală, deşi mi s-a spus că nu pot, ştiind că legea îmi asigură acest drept şi că dacă nu o voi face, mii de elevi din judeţul meu vor avea de suferit şi se vor afla la risc de abandon şcolar. Urcând treptele, mi-a fost dovedit faptul că în ţara aceasta nu mai există legi, şi că orice drept poate fi încălcat fără nicio ezitare.

Cu vocea tremurândă, cu lacrimi în ochi, i-am spus paznicului care venea după mine pe scări că mă duc la şedinţă şi că este o şedinţă publică, fără să mă opresc din drumul meu. Acesta, un bărbat cu un cap mai înalt ca mine, s-a pus în faţa mea, m-a apucat de braţ, şi m-a tras de pe scări, spunându-mi alte minciuni, cum că nu aş putea filma într-o instituţie publică”, spune Ariana Dudună. 

Reporterii „Adevărul” au încercat să afle de ce eleva nu a fost lăsată să participe la şedinţa de Consiliu Judeţean, dar nici Mihai Lupu (preşedintele CJC), nici reprezentanţii biroului de presă nu au dorit să ofere o explicaţie. 

VIDEO Momentul în care eleva a fost împinsă

Transportul elevilor, pe masa judecătorilor

Tribunalul Constanţa a decis că suspende articolul din Hotărârea votată de consilierii judeţeni prin care elevilor nu li se asigura transport judeţean gratuit dacă CJ Constanţa nu primea banii de la bugetul de stat.

Conform articolului 3, alineatul 1, din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021 „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuităţii la serviciul de transport rutier judeţean pentru elevii din învăţământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 din Legea 1/2011”. 

Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis vineri, 10 septembrie, însă că se „suspendă executarea art. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021 şi a dispoziţiilor asemănătoare din anexele actului administrativ.” Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie.

Cum motivează judecătorii

„Din dispoziţiile O.U.G. nr. 70/2020 rezultă că operatorii de transport vor încheia cu consiliile judeţene contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea în continuare a transportului public judeţean de persoane prin curse regulate. Astfel, din moment ce consiliul judeţean încheie contractul cu operatorul de transport, rezultă că obligaţia de a achita serviciile prestate de operatorul de transport revine consiliului judeţean. Prin art. 84 alin.1¹ din legea nr. 1/2011 se prevede că decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dar această prevedere nu se interpretează în sensul că nu îi mai revine consiliului judeţean obligaţia de a achita serviciile operatorului de transport rutier, urmând ca acesta să solicite decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat”, se arată în motivarea instanţei.

„În aceste condiţii, din moment ce prevederile art. 3 alin.1 din Hotărârea nr. 20/2021 stabilesc că decontarea cheltuielilor se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, instanţa constată că acestea contravin prevederilor art. 84 alin.1² potrivit cărora gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport, fiind astfel nelegale. Aşa cum s-a reţinut mai sus potrivit art. 68 din O.U.G. nr. 70/2020 contractele cu operatorii de transport se încheie de consiliul judeţean, acesta având obligaţia de a achita serviciile prestate şi de a solicita decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat”, mai spun judecătorii.

Referitor la condiţia pagubei iminente, având în vedere că pe data de 13.09.2021 elevii încep şcoala, instanţa apreciază că această condiţie este îndeplinită, elevii având nevoie de transport pentru a ajunge la şcoală. „Prin adoptarea normei sus menţionate elevii sunt prejudiciaţi material, fiindu-le încălcat dreptul la transport judeţean gratuit”, mai spun judecătorii Tribunalului Constanţa. 

Plângere la DNA

Miercuri, 15 septembrie, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a transmis către Serviciul teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o plângere penală cu privire la două fapte de abuz în serviciu cu folos patrimonial săvârşite de către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.

„În ciuda faptului că AEC a câştigat procesul cu privire la transportul gratuit al elevilor, fiind suspendate prevederile nelegale ale HCJ 20/2021, Consiliul Judeţean Constanţa refuză să asigure gratuitatea elevilor. Precizăm că hotărârile pe suspendare sunt executorii, indiferent dacă este sau nu făcut recurs.

Mai mult, preşedintele CJC refuză să încheie contractele de serviciu public cu operatorii de transport. Astfel, în ciuda faptului că legislaţia prevede, de peste 10 luni, necesitatea încheierii contractelor, Consiliul Judeţean Constanţa dovedeşte că nu are nicio intenţie să le încheie. Mai mult, există fondul necesar încheierii lor, fiind adoptată o hotărâre ce prevede modalitatea de încheiere încă din ianuarie, doar că aceasta nu a fost operaţionalizată”, se arată într-un comunicat de presă remis de AEC.

Reacţia preşedintelui CJ

Consiliul Judeţean Constanţa a transmis un comunicat în care arată că a adoptat în luna ianuarie a acestui an Hotărârea privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, în domeniul transportului rutier judeţean de persoane, prin curse regulate, în Judeţul Constanţa.

„Această hotărâre a fost aprobată conform normelor şi prevederilor specificate în Ordonanţa menţionată. Vorbim mai exact despre adoptarea regulamentului privind efectuarea transportului rutier judeţean de persoane, studiul de oportunitate şi modalitatea de atribuire a serviciului, a tarifelor de călătorie şi, nu în ultimul rând, despre aprobarea caietului de sarcini şi a contractului-cadru de delegare a serviciului”, spun reprezentanţii CJC.

"Am declarat în numeroase rânduri că voi aplica toate prevederile legale, pentru ca elevii judeţului Constanţa, şi nu numai ei, să beneficieze de condiţii civilizate de transport, dar şi să aibă parte de gratuităţile prevăzute în legislaţie. Însă nu voi încălca niciodată litera legii! Prin pronunţarea de vineri, 10 septembrie, Tribunalul Constanţa a admis, în parte, solicitarea Asociaţiei Elevilor, prin «suspendarea executării art. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021». Tot prin această Hotărâre instanţa a RESPINS «ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 63/21.04.2021». Articolul specifică în clar modalitatea de efectuare a decontării cheltuielilor în vederea asigurării gratuităţii serviciului de transport al elevilor. Acesta este adevărul! Hotărârea este a Consiliului Judeţean şi nu a preşedintelui acestei instituţii, cum eronat au subliniat reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Susţin libertatea de exprimare şi de asemenea susţin toate demersurile pe care tinerii le fac pentru apărarea drepturilor lor.

Sfătuiesc însă la moderaţie şi nu la exuberanţă în declaraţii care nu fac deloc cinste Asociaţiei Elevilor, o organizaţie care şi-a clădit prestigiul datorită ambiţiei şi corectitudinii. Opinia publică ştie că nu m-am opus niciodată decontării cheltuielilor de transport al elevilor. Aceasta trebuie să fie însă în concordanţă cu dispoziţiile legale. Cea mai bună cale pentru soluţionarea acestei probleme este să lăsăm instanţa să definitiveze demersul făcut de Asociaţia Elevilor din Constanţa, iar mai apoi să rezolvăm această situaţie conform prevederilor legale. Elevii constănţeni au dreptul să beneficieze pe deplin de toate drepturile oferite de lege. Ca preşedinte al CJ Constanţa şi părinte voi fi întotdeauna alături de ei” , declară Mihai Lupu, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite