Amenzile pentru camparea ilegală în Delta Dunării vor fi majorate cu 800%. Cuantumul ridicol de acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corturi pe plaja Corbu foto: ARBDD
Corturi pe plaja Corbu foto: ARBDD

În prezent, plătind o amendă de 17,5 lei/zi, un turist care campează acum ilegal pe plaja sălbatică de la Corbu îşi vede liniştit de sejur. Deşi zona este un patrimoniu UNESCO, mii de turişti îşi instalează corturile, rulotele, maşinile, lăsând în urmă tone de gunoaie

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) vrea ca taxele de acces în deltă, precum şi amenzile pentru cei care încalcă regulile, să crească. În acest sens, instituţia a lucrat la două proiecte de modificare a tarifelor, respectiv, amenzilor. „Mulţi dintre cei cu care ne-am consultat spuneau că trebuie să avem în vedere un principiu: «puţin se plăteşte, puţin se preţuieşte »”, spune Gabriel Marinov, guvernatorul ARBDD.

Tarifele de acces şi amenzile pe care Rezervaţia le propune ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, deoarece, explică guvernatorul, informaţia trebuie popularizată, iar lumea trebuie să se obişnuiască. „Nu schimbăm regulile jocului în timpul acestuia. Aşa ar fi mult mai corect faţă de toată lumea. Oamenii şi-au făcut planuri legate de vacanţă, excursii.” 

Decizia finală, în cazul tarifelor de acces, este luată de ministrul Mediului care va emite un Ordin în acest sens, iar în cazul modificărilor cuantumului amenzilor decizia aparţine Guvernului României. Toţi banii încasaţi de ARBDD din accesul vizitatorilor sau amendarea contravenienţilor sunt destinaţi decolmatării canalelor din deltă şi repopulării cu peşte.

Amenzi mari pentru camparea la Vadu şi Corbu

Cei care campează pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, plătesc acum o amendă de 35 de lei, iar dacă achitarea ei se face în maximum 14 zile, cuantumul acesteia este redus la jumătate. „Inspectorul ecolog surprindea contravenientul, dădea 35 de lei din care se plătea doar 17,5. Vorbim de un cuantum ridicol”, spune guvernatorul. Prin comparaţie, o zi de campare în Vama Veche costă aproximativ 20 de lei/cort şi 30-40 de lei pentru persoană.

plaja corbu gunoaie corturi foto arbdd

Gunoaie lăsate în urmă de turişti pe plajele sălbatice foto: ARBDD

Astfel, proiectul trimis de ARBDD Ministerului Mediului prevede ca, pentru camparea în zonele interzise ale Rezervaţiei, inclusiv plajele sălbatice, amenzile să fie cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, iar pentru accesul fără permis cu ambarcaţiuni sau maşini amenzile vor fi de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei pentru persoane juridice. 

Şi alte amenzi vor fi majorate. Aici amintim intrarea neautorizată în zonele strict protejate, care va fi pedepsită cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, intrarea în zonele de cuibărit  sau distrugerea cuiburilor (5.000-10.000 de lei) sau nerespectarea regulilor de navigaţie (1.000-5.000 de lei).

„Primul efect pe care trebuie să-l aibă cuantumul acestor noi amenzi ar fi să descurajeze camparea şi tot ceea ce poate fi sancţionat în perimetrul Rezervaţiei. Nimeni nu trebuie să se teamă de aceste amenzi atâta timp cât respectă Regulamentul Deltei Dunării”, subliniază Gabriel Marinov.

Cât va costa accesul în rezervaţia Delta Dunării

În acest moment, un turist care vizitează Delta Dunării plăteşte o taxă de acces de 5 lei/zi, 15 lei/săptămână sau 30 de lei/an. Pentru accesul cu ambarcaţiuni, actualele tarife sunt de 20 de lei pentru o ambarcaţiune pe sejur sau 100 de lei pentru un an. Aceste tarife au fost stabilite în urmă cu 13 ani, iar de atunci au rămas neschimbate.

ARBDD vrea să majoreze aceste tarife, astfel că accesul unei persoane în Rezervaţie să coste 30 de lei/zi, 60 de lei/săptămână sau 200 de lei/an. Pentru accesul cu ambarcaţiuni, turiştii ar putea să plătească 50 de lei/săptămână sau 100 de lei/an pentru cele cu capacitatea de până la 25 de CP (cai-putere).

delta dunarii foto amdtdd

Turişti în Delta Dunării foto: AMDTDD

Pentru ambarcaţiunile cu o capacitate mai mare, între 25 CP şi 75 CP, ARBDD vrea să stabilească o taxă de 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/an, pentru cele cu puterea cuprinsă între 75 CP şi 200 CP taxa ar putea fi de 500 de lei/săptămână sau 1.000 de lei/an, iar cele de peste 200 CP vor fi taxate cu 1.500 de lei/săptămână sau 2.500 de lei/an.

Accesul cu autovehicule se va putea face plătind o taxă de 50 de lei/zi pentru o maşină, 100 de lei pentru o săptămână sau 300 de lei/an. Rulotiştii vor plăti 300 de lei pe săptămână pentru accesul cu autorulota în Rezervaţie.

„Ne dorim, în primul rând, să crească responsabilitatea şi preţuirea vizitatorilor faţă de ceea ce întâlnesc în casa noastră. Încercăm să conservăm cât mai mult naturaleţea locului. Nu vreau să spun că suntem deranjaţi de vizitatori, dar am dori o mai mare responsabilitatea din partea lor. Pot să spun că acest grad de conştientizare a crescut mult în ultimul timp. Dar mai există şi elemente…”, adaugă Gabriel Marinov.

Vă recomandăm şi: 

Culisele avizării proiectului imobiliar de la Corbu. Angajate ale Rezervaţiei Delta Dunării: „Am fost umilite pentru că apărăm o arie protejată”

Soluţia radicală propusă de guvernatorul rezervaţiei, care poate salva Delta: interzicerea pescuitului doi-trei ani

Noul guvernator al Deltei: „Şmecherul e foarte greu de prins, noi avem motoare de 100 de cai putere, iar el de 300“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite