A murit scafandrul de luptă Adrian Cristocea, veteran în teatre de operații
0Maistrul militar principal Adrian Cristocea, președintele Ligii Maiștrilor Militari de Marină, a murit la 20 februarie, la vârsta de 55 de ani, anunță Forțele Navale Române.

Absolvent al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 1986, și al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Secția Maiștri Militari de Marină, promoția 1989, Adrian Cristocea a activat ca maistru militar de marină, ocupând diferite funcții și participând la diferite misiuni interne și internaționale.
De-a lungul carierei sale s-a remarcat ca un bun profesionist și a îndeplinit diferite funcții, precum specialist principal 1 scafandru Grup Scafandri de Luptă în perioada 1989-1996, specialist principal 1 scafandru Grup Scafandri EOD în perioada1996-2006 și maistru militar de stat major și consilier al comandantului la Divizionul Scafandri pentru Operații Speciale în perioada 2012- 2015.
De asemenea, a participat în anii 2001, 2002 și 2003 la rotirea contingentelor KFOR, în anul 2002 la „Strong Resolve”, în Marea Baltică și pe teritoriul Danemarcei, Norvegiei și Poloniei, în anul 2005 la exercițiul NATO „Rescuer-Medceur” în Georgia. În anul 2006 a participat la exercițiul NATO „Steadfast Jaguar” în Insulele Capului Verde.
În perioada august 2013 - martie 2014 a fost în misiune în Afganistan cu ROUSOTG-3, primind ulterior și titlul de Veteran în Teatrele de Operații.
„Am crescut înconjurat de marinari“
„Am crescut înconjurat de marinari. Un unchi era șef de echipaj pe un pescador oceanic. Îmi amintesc că venea odată la doi ani acasă. Am avut și unchi ofițeri în Marina militară și, copil fiind, prima dată m-a atras haina militară.
Cred că așa începe fiecare poveste. Mai întâi te fascinează haina, apoi, cu timpul, afli și particularitățile profesiei. Așa s-a făcut că, la finalul clasei a VIII-a, m-am decis să dau examen la Liceul Militar „Al. I. Cuza”, din Constanța.
După absolvirea liceului, am susținut admiterea la Institutul de Marină – așa cum se numea atunci Academia Navală, am picat, iar acest fapt însemna atunci că voi fi luat în armată.
Știam că am șanse să ajung tot la Marină, dar eram conștient și de faptul că, la finalul stagiului militar, nu ies cu o profesie.
În consecință, am decis că cel mai bine pentru viitorul meu era să urmez cursurile școlii de maiștri militari, care atunci avea o durată de trei ani. Am fost admis cu o notă destul de mare, ceea ce mi-a permis să optez pentru specializarea Transmisiuni și observare semnalizare“, a mărturisit el într-un interviu acordat trustului de presă al Ministerului Apărării Naționale.
Prima scufundare
Despre prima scufundare a spus că a făcut pasul cu multă curiozitate. „Una este când privești sub apă la un metru și cu totul altceva când simți și presiunea, vezi ce se află pe fundul mării și poți sta acolo atât de mult timp, te poți deplasa, poți face diverse activități. Cred că toate aceste lucruri la un loc m-au încântat cel mai mult.
Scufundarea nu este numai ce vedem uneori la televizor, ape limpezi, pești frumos colorați… Pești colorați am văzut doar în Adriatică, în timpul unei misiuni internaționale pe care am îndeplinit-o acolo.
Se întâmpla în 2004, era o operație de căutare mine, la care luau parte și scafandri din Franța și Croația. Atunci am avut ocazia să văd pentru prima dată ce ascunde și o altă mare decât Marea Neagră, dar am avut și nenumărate misiuni în ape atât de tulburi încât nu îmi vedeam nici mâna în fața vizorului, așa era de întuneric și de mult nămol“.