A murit Constantin Chera, arheologul care a descoperit unele dintre cele mai importante vestigii antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Chera
Constantin Chera

Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa anunţă că a murit unul dintre cei mai vechi şi mai faimoşi arheologi dobrogeni, Constantin Chera.

Constantin Chera şi-a dedicat toată viaţa cercetării trecutului. În copilărie, spunea că-şi doreşte să devină şofer pe autobuzele Oficiului Naţional de Turism (ONT), ca să călătorească-n toată lumea. Părinţii ar fi vrut să-l facă specialist în comerţ exterior, ca să aibă un viitor îndestulat. Dar el a ales istoria.

A dezvoltat pasiunea pentru istorie în adolescenţă, graţie unei profesoare. „Mama mea este nemţoaică, aşa că eu am urmat Liceul German din Bucureşti. Profesoara mea de istorie m-a influenţat foarte mult, m-a făcut să-mi placă această materie“, se destăinuia Constantin Chera într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

Pentru că era foarte interesat de arheologie, profesoara l-a ajutat să meargă în anul 1966 într-o tabără de cercetare, la cetatea Păcuiul lui Soare, în Dobrogea. A rămas legat sentimental de acel loc. 

La vremea respectivă, Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa sprijinea activitatea de cercetare de pe insulă, pentru că cetatea se afla sub jurisdicţia sa. Aşa a ajuns Constantin Chera  să-i cunoască pe muzeografii constănţeni. După absolvirea liceului, a plecat la Sibiu şi a urmat cursurile facultăţii. A început apoi să colaboreze cu revista Pontica, anuarul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie.

În 1973, după absolvirea facultăţii, a plecat în oraşul Rupea, din Braşov, unde a predat doi ani istorie în limba germană. Apoi, s-a ivit un post la Muzeul de Arheologie din Constanţa şi a plecat fără să ezite o clipă.

La Constanţa, a lucrat la laboratorul de restaurare, apoi la cercetare. A descoperit, alături de colegul său Virgil Lungu, una dintre cele mai importante vestigii ale vechiului Tomis: mormântul pictat.

Constantin Chera FOTO Societatea de Ştiinţe Istorice Istros

Constantin Chera FOTO Societatea de Ştiinţe Istorice Istros

Vă recomandăm să mai citiţi:

Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far

Începutul şi sfârşitul unei minuni arhitectonice. Cum au distrus germanii „Cuibul Reginei“, clădirea construită în portul Constanţa „între cer şi apă“

Terminus, primul hotel al Constanţei. Povestea construcţiei care rivaliza cu cele mai frumoase edificii din Europa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite