Ziua frigănelei, sărbătorită în fiecare an pe 28 noiembrie. De ce „french toast“ nu este un preparat franţuzesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua frigănelei este sărbătorită în fiecare an pe 28 noiembrie. Reţeta de pâine prăjită înmuiată în ou şi lapte a devenit celebră cu denumirea de „french toast”, deşi nu este originară din Franţa.

„Există un amestec de ouă, lapte şi scorţişoară în care înmuiem pâinea şi care ne face dimineaţa extraordinară. E ceva în legătură cu mirosul dulce şi dorinţa de a-l <<picta>> cu unt şi a-l stropi cu sirop, având într-o parte cârnaţi delicioşi de mic dejun şi în cealaltă un pahar mare de suc de portocale, care o să ne scoată din pat chiar şi cele mai rele de zile. Ziua <<French Toast >> onorează acest deliciu care se mănâncă la micul dejun şi vă încurajează să vă bucuraţi de el împreună cu câţiva prieteni”, se arată pe pagina de web dedicată zilei „French Toast”.  

Istoria frigănelei

Unul dintre preparatele preferate la micul dejun, frigăneaua, pâinea prăjită în stil franţuzesc sau „french toast” are nume diferite în funcţie de locul despre care vorbim: pâine în ou, pâine prăjită germană, budinca cavalerilor săraci, pâine prăjită Bombay, dar este întotdeauna formată din aceleaşi ingrediente esenţiale: Ou, lapte - sau smântână - şi pâine. Acestă gustare delicioasă este adesea servită cu zahăr sau sirop şi fructe, şi constă din felii de pâine prăjite într-un amestec de lapte şi de ouă. În Franţa, numele său este "pain perdu", ceea ce înseamnă literalmente "pâine pierdută", pentru că de multe ori se prepară cu pâine uscată sau veche. 

„Cu toate că avem tendinţa să-l numim french toast, se ştie că preparatul  nu este originar din Franţa. Unele reţete latine vechi de prin secolul al IV-lea menţionează despre înmuierea în lapte a pâinii înainte de prăjire, iar în al secolul al XIV-lea în Germania  era cunoscută drept <<budinca cavalerilor săraci>>, deoarece era considerată o masă accesibilă pentru cei care nu aveau prea mulţi bani de cheltuit. Astăzi este mâncat din întreaga lume la micul dejun sau pe post de gustare dulce”, se arată în sursa citată.

Versiunea italiană

În Italia, există o versiune delicioasă numită „mozzarella en Carrozza”, care presupune că înainte de a pune la prăjit pâinea îmbibată în ou, se iau două felii iar la mijloc se pun felii de brânză mozzarella înainte de a fi prăjit. Numele său înseamnă literal "mozzarella într-o trăsură". Astfel, frigăneaua se transformă şi în masă principală.

Cum sărbătorim ziua frigănelei

Cum se sărbăroreşte ziua French toast? Simplu: dacă ai orice pâine veche în bucătărie, e nevoie de pâine care să aibă cel puţin o zi, deoarece felii mai mari de pâine vor fi în măsură să se îmbibe în amestecul gustos de ou şi lapte şi să rămână într-o singură bucată. Apoi, odată ce aţi prăjit-o, aveţi posibilitatea să o ungeţi cu cât de mult gem, sirop, fructe sau miere după preferinţe. Dacă vă simţiţi indulgent, puteţi să adăugaţi şi un strop de frişcă”, arată pagina dedicată zilei frigănelei. 

Citeşte şi

Origami, legenda care a emoţionant o lume întreagă. Cum a devenit hârtia pliată simbol de luptă împotriva cancerului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite