Yilmaz Çamci a adus shaorma din Beşiktaş la poalele Feleacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut în cartierul Beşiktaş din Istambul şi a avut prima afacere la 10 ani – vindea apă pe stradă. În urmă cu doi ani, şi-a deschis la Cluj o shaormerie, unde respectă reţetele orginale turceşti.

Yilmaz Çamci s-a născut în urmă cu 50 de ani în cartierul Beşiktaş al celui mai mare oraş al Turciei, motiv pentru care are o pasiune imensă pentru echipa de fotbal cu acelaşi nume. De la şase ani, a început să practice comerţul. „Noi avem comerţul în sânge. Primii bani i-am făcut de pe urma vânzării apei la marginea străzii. Puneam apa în pahar şi o vindeam”, îşi aminteşte zâmbind Yilmaz.

La vârsta de 10 ani, tatăl l-a dus în abatorul familiei pentru a-l ajuta la tranşarea animalelor. Abatorul reprezenta o afacere de familie moştenită din tată în fiu. Acolo a interacţionat pentru prima oară cu meseria de măcelar. Pe parcurs s-a perfecţionat, iar acum deţine oficial titlul de măcelar – tranşator maistru. Yilmaz povesteşte că afacerea bazată pe comercializarea cărnii a mers până în anul 1998, când a devenit neprofitabilă din cauza hypermarket-urilor, care au falimentat micile magazinele de cartier.

Se mută în România


În acelaşi an, împreună cu soţia, decide să încerce piaţa din România. „Ne-am deschis un abator la Constanţa. Am crescut încetul cu încetul, iar la un moment dat am ajuns să avem 60 de angajaţi. Vindeam doar carnea proaspătă, niciodată congelată. Aşa cum se face în Turcia”, povesteşte măcelarul. Istoria însă, s-a repetat, respectiv clienţii au început să se reorienteze către hypermarket-uri, motiv pentru care Yilmaz s-a văzut nevoit să închidă abatorul.

„La Cluj e mult mai bine”

În urmă cu doi ani, Yilmaz a venit în capitala Ardealului. Spune că a rămas plăcut surprins de arhitectura oraşului şi de influenţa vestică. „Aici se simte influenţa austro-ungară. Îmi place mult în Cluj. E un oraş universitar frumos la care ţin, iar studenţii îmi sunt foarte dragi”, arată acesta. În urmă cu aproximativ un an şi-a deschis un fast-food în centrul oraşului unde vinde shaorma după reţeta originală turcă. Lucrează cot la cot cu soţia sa şi spune că cea mai mare satisfacţie o are atunci când clientul revine. „Tot ce fac e din pasiune”, încheie turcul.

Ce-i place

Îmi place fotbalul şi sunt un mare fan el echipei Beşiktaş Istanbul. De asemenea, îmi plac mâncărurile din carne de vită preparate după reţete tradiţionale turceşti.

Ce nu-i place
Nu-mi place varza. Noi nu avem varză în Turcia şi nu sunt obişnuit cu ea. E interesant că aici lumea mănâncă multă varză.

Întrebări şi răspunsuri

R.: Care echipă de fotbal din Cluj vă e mai apropiată?

Y. Ç.: Din cauza culorilor alb-negru (similare celor ale Beşiktaş-ului –n.r.)  sunt fan „U” în proporţie de 51%. Restul de 49% le dau CFR-ului.

R.: Care e diferenţa dintre clujeni şi locuitorii Istanbulului?

Y. Ç.: Acolo altfel e creată societatea. Copiii de la şase ani deja încep să lucreze pentru ei. În România, un tânăr de apucă de o afacere cel mai devreme la 20 de ani.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite