Violonista de geniu din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Marica a început studiul viorii în clasa întâi
Maria Marica a început studiul viorii în clasa întâi

Maria Marica este neînvinsă la concursurile şi festivalurile de profil din România din momentul în care a pus pentru prima oară mâna pe arcuşul viorii. Chiar dacă a avut contracandidaţi cu opt ani mai mare decât ea, clujeanca a reuşit luna aceasta, la doar 11 ani, să se numere printre cei mai buni 13 instrumentişti din România, în cadrul Eurovision Young Talents.

Maria Marica a crescut înconjurată de sunetele viorii, pianului sau violoncelului. Face parte dintr-o familie de muzicieni, cei trei fraţi ai ei sunt absolvenţi de muzică, iar tatăl acesteia este violoncelist la Filarmonica din Cluj. Decizia Mariei de a urma o şcoală de muzică a fost în acest context una naturală, însă, tocmai acesta din urma a fost cel care şi-a dorit o „meserie serioasă“ pentru Maria şi nu cea de muzician.

„Tata spunea că s-a săturat de atâţia muzicieni în familie. I-am convins până la urmă şi am hotărât să fac doar din pasiune. Am ajuns la o variantă prin care să fim cu toţii mulţumiţi”, a explicat zâmbind Maria.

Chiulea de la orele de vioară


Astfel, Maria a fost înscrisă la două instituţii de învăţământ, Şcoala Generală „Ioan Bob”, dar şi la Şcoala de Muzică „Augustin Bena”, unde este elevă în clasa a cincea. La primele cursuri din clasa întâi, clujeanca nici nu a dorit să audă de studiul viorii. Nimeni nu ar fi putut pronostica că o elevă care chiulea de la orele de vioară, la doar şapte ani, urma să devină una din cele mai valoroase tinere violoniste din România.

„M-am speriat de domnul profesor, care era foarte dur. Fugeam de la ore, până ce într-o zi tata a fost chemat la şcoală. Domnul profesor a crezut în mine, chiar şi aşa, şi a considerat că am potenţial”, îşi aminteşte Maria Marica.

De neînvins în România


După primul semestru, Maria bifează prima participare la un festival de muzică internaţional şi-şi adjudecă şi primul trofeu. De atunci, este neînvinsă la concursurile şi festivalurile de profil din România, dar şi la olimpiadele naţionale de muzică, la categoria ei de vârstă. „S-au mirat toţi. Ca să faci performanţă unii copii încep de la patru ani, iar eu aveam doar trei luni de studiu”, se laudă Maria.

Pentru a ajunge la asemenea performanţe, programul Mariei este unul infernal. Prespune un tur al oraşului, de la 7.00, la 19.00, între instituţiile unde studiază, Şcoala de Muzică „Augustin Bena” nedispunând de săli de repetiţii suficiente.

Chiar dacă ajunge acasă zilnic doar la ora 19.00, seara nu se încheie pentru Maria Marica fără încă cel puţin două ore de studiu la vioară: „Dacă nu aş studia, nu aş putea face performanţă. Dacă las puţin vioară la o parte, simt cum îmi amorţesc degetele. Mă mai întâlnesc cu prietenii în weekend, deşi şi atunci prefer tot să studiez”.

Top 13 în România

În această lună, Maria a reuşit o nouă performanţă, calificarea în semifinala concursului internaţional Eurovision Young Talents, competiţie care a desemnat cei mai valoroşi 13 tineri instrumentişti din România, cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani. Performanţa este cu atât mai mare cu cât clujeanca a fost cel mai tânăr participant, majoritatea contracandidaţilor ei fiind cu peste şase ani mai în vârstă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite