VIDEO Povestea româncei care vrea să ajungă judecător în Statele Unite: „Provin dintr-o familie care a supravieţuit unui regim totalitar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Sălăjanu e o avocată de succes în SUA care candidează pentru un post de judecător în statul american Illinois. Accesul în sistemul juridic din State e total diferit faţă de cel românesc: se depune candidatura, timp de un an se face campanie şi apoi se votează.

Ioana Sălăjanu (42 de ani) este o româncă avocat de succes în Chicago care şi-a depus candidatura ca să fie judecător în statul american Illinois. Dacă va câştiga va fi primul judecător de origine română din al 21-lea stat american. Viaţa i-a arătat că succesul vine doar prin educaţie şi muncă. A studiat Ştiinţe Politice la Universitatea Michigan, iar apoi Dreptul.

O viaţă în 3 minute

Românca a postat, zilele acestea, pe Facebook un filmuleţ de circa 3 minute în care explică de ce doreşte şi crede că este potrivită pentru meseria de judecătoare.

„Candidez pentru un post de judecător din mai multe motive: sunt un imigrant, o mamă care munceşte, un profesionist. Cred că pentru a fi corect trebuie să-i reprezinţi pe toţi, să le respecţi poziţia în societate, credinţele religioase, opţiunile politice, orientarea sexuală“, spune Ioana la începutul înregistrării video.

Românca lucrează la o prestigioasă firmă de avocatură din Chicago şi – aşa cum arată filmuleţul – trecutul ei constituie „mai mult decât o poveste tipică a unui imigrant ce găseşte o viaţă mai bună în America, este şi povestea unei familii care a supravieţuit unui regim totalitar“. Pe înregistrare apare şi bunica dinspre mamă a Ioanei care povesteşte, pe scurt, că şi-a pierdut familia la Auschwitz din pricina originii evreieşti. Mai aminteşte şi despre viaţa diferită pe care a dus-o în România, despre lipsa electricităţii şi a alimentelor.

„Când am imigrat în această ţară, din România, am început de la zero“, afirmă Ioana. Avea 9 ani. Prin anii 80, a plecat din Oradea cu familia şi au locuit, mai întâi, în Detroit, statul Michigan, iar mai târziu s-au mutat în Illinois, unde românca locuieşte cu soţul şi cei trei băieţi. Este avocat specializat pe cazuri comerciale.

credit video: Ioana Sălăjanu Facebook

Anunţ făcut într-o zi de 13

Ioana Sălăjanu şi-a anunţat candidatura pentru un post de judecător în data de 13 februarie, anul acesta. „Cred că toate experienţele vieţii mele mi-au dat anumite aspecte de caracter ca să pot să fiu judecător bun. Ca să fii un judecător bun trebuie să fii corect, să înţelegi. Şi cred că am fost un pic din fiecare om în societate. Sunt destul de deschisă să pot înţelege anumite aspecte, perspective, prin ce au trecut alţii“, explica ea, într-un material pentru „Adevărul“.

Postul de judecătoare este în subdistrictul 9 al Districtului Cook. Sistemul juridic american este foarte diferit de cel românesc, iar acolo nu se dă un examen, ci vreme de un an şi ceva se duce o campanie – asemănătoare cu cea electorală – în care candidatul are întâlniri cu oameni din toate categoriile sociale, cu asociaţii. Un an în care oamenii să afle cine este, de ce vrea să candideze şi ce poate face pentru ei.

Românca ne povestea că toată viaţa a ştiut că vrea să fie avocat şi că a optat pentru această profesie deoarece vrea să ajute oamenii: „Sistemul juridic e un mediu unde chiar poţi face o schimbare. Într-o anume situaţie, sistemul juridic e un instrument prin care se pot schimba lucrurile, poţi să aduci două părţi, cu idei opuse, la un numitor comun“.

În martie, anul viitor, va afla dacă va fi prima româncă ce va ajunge judecător în statul american Illinois.

Mai puteţi citi:

O româncă e avocat de succes în SUA şi ar putea deveni primul judecător de origine română din Statul Illinois

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite