VIDEO Drumul spre Marte trece prin Peştera Humpleu din Cluj: un medic va locui mai multe zile în subteran în cadrul unui experiment în premieră mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum reacţionează omul în condiţii de izolare similare zborului în spaţiu, aceasta este scopul pentru care Ionel Alexandru, medic rezident la Cluj, va locui mai multe zile în peştera Humpleu.  Experimentul este o premieră mondială, deoarece tânărul va fi suspus la investigaţii complexe, urmărindu-se peste 40 de indicatori bio-medicali şi psihologici.

Ionel Alexandru (28 de ani), medic rezident în anul III la secţia de Neurologie, în cadrul Spitalului de Recuperare din Cluj, va intra luni dimineaţa în Peştera Humpleu din Valea Firii, judeţul Cluj, situată  la o  distanţă de  aproximativ  110  km de Cluj-Napoca. El va avea cu el toate cele necesare traiului, îmbrăcăminte, mâncare, chiar şi cărţile preferate, însă nu va putea să aibă niciun contact cu lumea exterioară şi niciun instrument de măsurare a timpului. „Timpul se dilată în aceste condiţii, poate ajunge şi la 36 de ore. În perioada petrecută în peşteră voi citi,  voi scrie un jurnal filosofic, de autocunoaştere, un jurnal ştiinţific de percepţie şi integrare a senzaţiilor, voi face teste de personalitate în funcţie de cum mă voi simţi, vor exista şi mici spaţii de explorare a peşterii, însă nu mă pot aventura prea mult pentru că peştera nu e cartografiată în întregime. Voi avea spaţiu de siguranţă, o măsuţă, un scaun, echipament specific. De asemenea, voi încerca să mă cunosc cât mai bine. Teoria iceberg-ului spune că  doar 10% din timp suntem conştienţi de noi înşine, voi încerca să ridic acest procent”, a explicat tânărul.   

Prin peşteră spre Marte 

„Izolarea umană în peşteră este o formă  de experiment controlat în care se investighează reacţiile umane – bio-medicale şi psihologice – la izolare. Aceste cunoştinţe au un rol fundamental în înţelegerea naturii umane (cu impact medical) şi în simularea unor situaţii excepţionale, cum ar fi zborurile în spaţiul cosmic”, arată iniţiatorii proiectului Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice – RoNEURO, Institutul Internaţional pentru Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mentală/Departamentul de Psihologie Clinică  şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai şi Societatea de Neurologie din Români. Prihologul Daniel David arată că NASA şi Agenţia Spaţială Europeană au făcut mai multe experimente de izolare în peşteri, însă proiectul clujenilor este o premieră: „Noutatea acestui demers constă în inter-relaţionarea unei set mare de date bio-medicale cu cele psihologice, prin colectarea lor riguroasă şi prin analize complexe, având astfel o imagine integrată asupra modului în care natura umană reacţionează  la situaţii de izolare. Investigaţiile sunt complexe, urmărindu-se peste 40 de indicatori bio-medicali şi psihologici. De asemenea, miniexperimente psihologice (ex. de autoreglare emoţională) vor fi efectuate în cursul izolării.” La finalul experimentului se va scrie un articol ştiinţific care va putea fi folosit la înţelegerea modului în care reacţionează omul în condiţii extreme de izolare precum zborul spaţial. De asemenea, concluziile vor fi folosite şi în scopuri medicale. Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix) din Cluj, un proiect derulat în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, care a atras granturi de 2,5 milioane de euro, în ultimii 5 ani, are în derulare un proiect  ce vizează pregătirea psihologică a astronauţilor, în condiţii de izolare. "Unul dintre proiectele pe care vrem să le dezvoltăm este STAR GATE -PSYTECH. Vrem să folosim expertiza noastră în psihologie şi în tehnologie virtuală pentru a optimiza factorul uman implicat în zborurile spaţiale", a susţinut Daniel David la lansarea proiectului în 2012. 

Experimentul ieşirii din timp

 „Curiozitatea, ambiţia şi puţină încăpăţânare de a mă cunoaşte cât mai bine au fost factorii care m-au determinat să accept acest proiect. De asemenea, şi faptul că rezultatele experiementului vor putea fi folosite la misiunile umane de lungă durată în condiţii extreme. Totul a început acum 18 luni,  când medicul neurolog Angelo Bulboacă m-a întrebat: <<Alexandru, ai dori să ieşi din timp?>>. Răspunsul meu a fost, aproape inconştient: <<Da>>. Timp de 24 de ore m-am gândit şi a doua zi am fost sigur că voi participa la acest experiment”, a susţinut Ionel. De un an şi jumătate, clujeanul a început anternamentele. „Am făcut psihoterapie, am citit foarte mult cărţi din domeniu, m-am gândit la toate aspectele, le-am discutat, am încercat să-mi iau toate măsurile de precauţie. Asta mi-a schimbat viaţa, până acuma mi-a crescut puţin pragul de sensibilizare. Probabil voi şti cel mai bine cum m-a schimbat când se va termina”, a susţinut Alexandru. El nu va şti când afară e zi sau noapte şi nici cât timp a trecut de la intrarea lui în peşteră. Nici măcar nu va şti cât va ţine experimentul, durata depinzând de cât de mult rezistă el. „Va trebui să dau un semnal la exterior când mă trezesc şi unul când mă culc în fiecare zi”, a susţinut tânărul. În afara peşterii o echipă de salvamontişti va fi pregătită să-l scoată în situaţia în care nu primeşte semnalele în fiecare zi. De asemenea, el îşi va lua sânge în fiecare zi şi va face teste bio-medicale şi psihologice complexe. 

Cea mai mare provocare: „nu-mi voi vedea soţia”

Dificultatea pentru Alexandru va fi cu atât mai mare cu cât nu este familiarizat cu mediul speologic. „Iubesc muntele, merg pe munte destul de des. Am avut câteva intrări în mediul speologic, dar experienţa mea este prea mică pentru acest mediu. Asta m-a determinat şi mai mult să încerc un moment de genul acesta în viaţa mea, ca să am ce să povestesc mai trâziu”, explică medicul. Cunoscutul speolog şi cercetător Iosif  Viehman, care face parte din proiect, a reuşit să stea izolat într-o peşteră 10 zile. El a pus la dispoziţia tânărului jurnalul său şi i-a dat sfaturi preţioase. „Mi-a spus că dacă  stau mai mult de 10 zile şi cu o oră, va trebui să dea el noroc cu mine, pentru că el atât a reuşit să stea. Sigur, ambiţia e bună, dar voi sta atât cât mă voi simţi în siguranţă”, a concluzionat tânărul. Totuşi, cea mai mare provocare în cadrul acestui expriement este că nu-şi va vedea soţia pentru mai multe zile, a mărturisit tânărul. 

Citeşte şi

Platforma de cercetare psihologică "Matrix" din Cluj va fi folosită la antrenamentul astronauţilor în vederea curselor spre Marte

FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare

FOTO VIDEO Desenele animate terapeutice care îţi scapă copilul de supărări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite