VIDEO Dieta viitorului la Pro Invent: cârnat cu plasmă, îngheţată cu capia, praline imprimate 3 D cu ceai verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cârnatul  cu plasmă a fost preentat la Pro Invent. FOTO: Remus Florescu
Cârnatul  cu plasmă a fost preentat la Pro Invent. FOTO: Remus Florescu

Dintre cele 400 de invenţii care vor fi prezentate la Salonul Internaţional PRO INVENT de la Cluj, în prima zi a evenimentului s-au remarcat proiectele studenţilor şi profesorilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Specialiştii ne-au spus în ce măsură vor putea avea pe piaţă produse precum cârnatul cu plasmă, îngheţata din cherimoya şi ardei capia sau pralinele imprimate 3 D cu ceai verde.

Chipsuri de sfeclă de zahăr, praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, iaurt din lapte de capră îmbogăţit cu microcapsule de aronia sunt câteva dintre cele 77 de proiecte ale studenţilor şi cadrelor didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, care vor fi prezentate la târgul de invenţii Pro Invent, care a început astăzi la BT Arena din Cluj-Napoca şi va dura până vineri. 

Îngheţata din cherimoya şi ardei capia 

Brigitta Birchner, studentă în anul IV la USAMV, a venit la târg cu o reţetă inedită de îngheţată vegană din cherimoya, „un fruct exotic cu gust similar cu cel al bananelor sau al perelor”, explică tânăra. „Nu am găsit aşa ceva pe piaţa din România şi am zis să încerc. Pentru o aromă mai fresh am zis să adaog ardei capia, care îi dă şi o culoare mai interesantă”, a detalia Brigitta. Îngheţata ei este şi foarte sănătoasă deoarece „Cherimoya are proprietăţi anti-oxidante, reduce hipertensiunea arterială, iar ardeiul capia ajută la digestie şi în plus este un produs vegan. Mai mult, acesta nu are zahăr, fiind îndulcit cu sirop de agave”. 

Şandor Hugo, an IV la USAMV, a reinventat humusul, adăugând pe lângă năut şi sfeclă roşie. „Gustul şi culoarea sunt diferite. Am folosit năut şi sfeclă roşie pentru culoare, pată de susan, chimion, zeamă lămâie şi ardei copt. Diferenţa faţă de humusul tradiţional constă în gust şi culoare”, a explicat studentul. 

Îngheţată vegană cu cherimoya şi ardei capia la Pro Invent

 

 

Cârnatul cu plasmă 

„Cârnatul cu plasmă” este lucrarea de licenţă a Danei Suciu, studentă în anul IV la USAMV. Produsul se deosebeşte de ceea ce se găseşte acum pe piaţă deoarece are în compoziţie plasmă extrasă din sângele de porc. „Această plasmă adaugă un plus de proteine, cârnatul fiind recomandat sportivilor în special. În plus, se face o economie de resurse, deoarece sângele de porc este de obicei aruncat”, explică tânăra. În reţeta ei s-a adăugat 1% plasmă sangvină. 

Iaurtul din lapte de capră pentru persoane vârstnice 

„În acest recipient se află lapte de capră îmbogăţit cu microcapsule cu ulei de cătină. Fermentarea s-a făcut cu ajutorul culturilor cu bifidus”, explică Daniel Reman, student în anul IV la USAMV. Laptele de capră se apropie din punct de vedere nutriţional de cel matern, spune Daniel. „Dacă comparăm cu laptele de vacă, se digeră mult mai uşor. În al doilea rând, uleiul de cătină împreună cu laptele de capră fac echipă bună, să zic aşa. Uleiul de cătină are foarte multă vitamina C, de 10 ori mai multă decât în citrice şi mai multă decât măceşele”, explică tânărul. Produsul este dedicat în special persoanelor vârstnice, datorită conţinutului de vitamina C care previne îmbătrânirea. 

Cât durează să vedem produsele în piaţă 

„Studenţii defilează cu 77 de idei diferite faţă de anul trecut, când au fost doar jumătate idei.  Avem de asemenea, 28 de cereri de brevete care aparţin majoritatea cadrelor didactice. Avem o paletă largă de produse, de la lactate, la partea vegetală şi la partea inovativă şi aici fac referire la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real pentru populaţie.”, a explicat  prorectorul pentru Cercetare Dan C. Vodnar.

Drumul de la o idee de produs nou şi până la apariţia acestuia pe piaţă presupune o cerere de brevet, ar apoi Centrul de Transfer Tehnologic Universitate ia legătura cu antreprenorii şi răspândeşte ideile către industrie. În măsura în care există interes se va realiza transferul tehnologic şi ideile cercetătorilor vor deveni realitate. 

„Pe piaţă avem cel puţin cinci astfel de produse care au trecut de la stadiul de idee la producţia de masă: iaurtul Gurmeticus, probioticele nou promovate, pâinea din reziduri alimentare, un produs transferat la un IMM care produce pateuri vegetale, berea Student”, a spus Vodnar. 

„Ideile în sine mai au încă 4 luni până la finalizarea ciclului de licenţă. Pentru cele mai bune care considerăm că sunt vandabile vom face cerere de brevet. Brevetul durează între 1 an şi jumătate şi 3 ani. Din mediul economic, anul acesta a existat interes pe partea de panificaţie şi carne. Un produs de succes care a intrat în producţie este pâinea făcută cu borhot rămas de la fabricarea berii”, a explicat  Andrei Borşa, asistent de practică la USAMV care coordonează participarea la Pro Invent

PRO INVENT - 400 de invenţii

Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, ternaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, ajuns la cea de a XVII ediţie, îşi va deschide oficial  porţile azi ora 12:00, la Sala Polivalentă BT Arena. În cele trei zile de salon, publicul şi specialiştii vor putea vedea  peste 400 de invenţii din cele mai variate domenii. Salonul reuneşte şi  în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, 

firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din  străinătate. Firmele îşi vor prezenta produsele şi noile tehnologii, în  cadrul unei secţiuni aparte, denumită generic "Arena Tehnologiilor", iar  inventatorii, persoane fizice, vor avea un spaţiu exclusiv denumit  "Arena Inventatorilor" unde îşi vor putea expune şi împărtăşi ideile. În acest an, grupurile de studenţi afiliate structurilor de inovare şi cercetare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca vor participa  cu proiectele lor originale. Pentru prima dată în cadrul Salonului PRO INVENT, vor fi expuse lucrările de pictură şi fotografie pe calculator ale studenţilor de la specializarea Arte Plastice şi Decorative din  cadrul Facultăţii de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. La fel de indeite vor fi prezentarile celor mai importante proiecte de cercetare din cadrul UTCN.

Citeşte şi

Pâinea cu cânepă, o invenţie a unui masterand din Cluj, medaliată cu aur 

la un salon internaţional de inventică

Noi invenţii ale studenţilor din Cluj: jeleurile cu smirnă, ciocolata antibacteriană şi pâinea cu făină din seminţe de urzici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite