VIDEO Aventurile “Regelui României”: Sam cel Român, un american care trăieşte visul românesc la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sam cel Român (dreapta), la lansarea cărţii sale de 1 Decembrie ("Balada Supravieţuitorului") FOTO: Florina Pop
Sam cel Român (dreapta), la lansarea cărţii sale de 1 Decembrie ("Balada Supravieţuitorului") FOTO: Florina Pop

În Cluj-Napoca locuieşte de 11 ani un american care îşi spune Sam cel Român şi refuză în ruptul capului să-şi dezvăluie numele real. Îl atrag frumuseţile din România. A învăţat chiar şi limba. Dovada supremă este motto-ul pe care îl are pe blog: „Sunt mai român decât tine”.

Sam este scriitor de profesie, zice el, şi are deja două cărţi lansate în cei 11 ani de când locuieşte la Cluj-Napoca. Prima este un ghid turistic şi a fost lansat în urmă cu trei ani, iar a doua - 27 de poveşti frumoase despre România, apărută pe piaţă, anul trecut, chiar de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, dată care - pe pagina de facebook a lui Sam cel Român - figurează drept ziua sa de naştere.

Poza sa de pe Facebook îl reprezintă pe Ştefan cel Mare.
Sam cel Român este mereu pus pe glume. Se vede rapid dintr-o simplă discuţie cu americanul care trăieşte visul românesc la Cluj-Napoca. Blogul său se numeşte „Regele României” („King of Romania”), iar la ziua de naştere, pe Facebook, Sam a trecut Ziua Naţională a României.

Ţară frumoasă, locuitori “plângăcioşi”

A venit în România în 2002, după ce a lucrat cu o româncă într-o tabără de vară în State. „Eram bucătar într-o tabără de vară pentru copii. Această colegă mi-a arătat poze cu România şi am văzut că e o ţară frumoasă", povesteşte Sam cel Român. Americanul, care nu vrea să-şi dezvăluie numele real, spune că nu îi place atitudinea plângăcioasă a românilor. „Oamenii se tot plâng că le lipsesc lucruri, dar nu fac ceva în acest sens. Asta mă enervează la ei!”, afirmă Sam.

De ce iubeşte România

În ultima sa carte, americanul explică ce anume îi place în România: „Cartea ne spune poveştile unui străin care are o viaţă foarte frumoasă în România şi ne explică de ce este această viaţă frumoasă. Eu am făcut o grămadă de lucruri în România şi am avut aici o grămadă de aventuri, am fost peste tot, am stat la sat, am fost în oraşe, am mers cu trenul foamei, am făcut de toate. Poate că această carte va fi o ocazie pentru români de a citi,  pentru prima oară, 27 de poveşti pozitive despre România.
În niciuna din ele nu găseşti o chestie negativă. Şi tot ce scriu este adevărat, nu e fantezie. Dacă te duci în bibliotecă, o să găseşti foarte multe cărţi triste despre România, începând cu Mioriţa“.

Îi plac românii pentru că amabili şi primitori, iar ţara e una frumoasă.
El afirmă că românii trebuie să aibe speranţă că vor trăi mai bine, iar pentru asta e esenţial să termine ce au început.

“Dacă stau acasă, într-adevăr nu fac niciun efort, dar nimic nu se schimbă. E ca şi cu un om bolnav care merge la medic, dar apoi face tratamentul până redevine sănătos. Acesta e mesajul meu“, este de părere americanul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite