Viaţa în Floreşti, comuna cât două oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia comunei Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, a crescut de trei ori în ultimii zece ani şi a depăşit-o cu mult pe cea a oraşului Huedin.

Weber Zoltan Arpad este mulţumit de condiţiile pe care le i le oferă acum Floreştiul. Nu a fost întotdeauna aşa. Inginerul de 32 de ani s-a mutat din Cluj-Napoca în Floreşti în 2008, după ce s-a căsătorit. "Preţurile locuinţelor din zonele Titulescu, Năsăud, Dorobanţilor sau Grădini Mănăştur, pe care le vizam eu, erau inaccesibile în acel moment, aşa că am ales Floreştiul, mai exact, cum îmi place mie să îi spun, microcartierul Muzeul Apei", spune Weber. Strada pe care s-a mutat nu era asfaltată şi nu exista canalizare pluvială sau menajeră. Împreună cu vecinii lui, tânărul a pornit o adevărată luptă cu autorităţile locale şi judeţene şi a reuşit să aducă locul în care locuieşte la standarde apropiate de cele normale.

"Dacă analizez acum situaţia, e pozitivă. După rezolvarea problemelor cu asfaltul şi canalizarea, a locui aici înseamnă linişte. Este o zonă fără camioane, o zonă rezidenţială modernă", spune Weber.

Tineri şi bine plătiţi

Recunoaşte însă că multe alte părţi ale comunei mai au încă probleme cu străzile neasfaltate, cu lipsa canalizării sau chiar a iluminatului public. Deşi Floreştiul este comună, problemele ridicate de oameni sunt asemănătoare cu cele din marile oraşe ale ţării: trafic auto îngreunat, transport în comun ineficient şi lipsa locurilor de parcare. "Cea mai mare problemă a nostră este însă transportul în comun, care este scump şi nu corespunde din punct de vedere al traseelor necesităţilor noastre", susţine Weber Zoltan, care admite că cei mai mulţi tineri din Floreşti lucrează în Cluj-Napoca, iar copiii lor sunt aduşi zilnic la şcoli sau grădiniţe în oraşul situat la doi kilometri distanţă.

Inginerul spune că le-ar recomanda prietenilor săi să se mute în Floreşti, în primul rând datorită miilor de tineri care locuiesc în comună. "Sunt mulţi tineri, care au servicii bine plătite, pentru că toţi au credite, şi sunt oameni de valoare. La noi pe scară, 15 din cele 22 de familii au studii superioare", explică Weber Zoltan.

Apă de Floreşti

"Cine bea o dată apă de Floreşti, rămâne aici", spune o veche vorbă din bătrâni, iar realitatea ultimilor ani o confirmă. Populaţia comunei a crescut de trei ori în ultimii zece ani. "Până azi-dimineaţă (ieri- n.r.) erau recenzate 20.904 persoane, faţă de 7.200 de locuitori câţi au fost înregistraţi la recensământul din 2002", spune primarul comunei, Ioachim Vancea. El estima că până la finalul recensământului, aflat ieri încă în derulare, numărul persoanelor să depăşească 22.000, deşi admite că doar vreo 16.000 este populaţia stabilă, adică cu „buletin de Floreşti".

Creşterea spectaculoasă a populaţiei este pusă pe seama boom-ului imobiliar din perioana 2006-2008, când mii de apartamente în blocuri şi duplexuri au fost ridicate în comună. "Sunt mulţi tineri care au copii. Avem şi multe locuri de muncă la cele 250 de societăţi comerciale din comună, unele mari, precum Polus, Metro, Oncos, BMW", spune primarul.

El nu crede însă că a venit momentul ca Floreştiul să devină oraş. "Mai avem nevoie de doi-trei ani să terminăm infrastructura şi apoi putem demara procedurile", susţine Ioachim Vancea.

Şi Apahida e peste Huedin

În comuna Apahida, până ieri dimineaţă recensământul era realizat în proporţie de 95% şi erau recenzate deja 10.500 de persoane, cu 2.000 mai multe decât la recensământul precedent.

În oraşul Huedin însă, ieri dimineaţă era recenzate doar 9.796 de persoane, iar procedeul era realizat tot în proporţie de 95%. "Sper să trecem de 10.000", a declarat secretarul Primăriei Huedin, Dan Cozea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite